Memur ve emekli zamları belli oldu. Son 6 aylık enflasyon oranlarına göre memur ve emeklinin alacağı maaş zammı belli oldu: En düşük memur maaşı en düşük emekli maaşı ne kadar oldu

TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyon oranları açıklandı. Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği zam oranı da belli olmuş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın refah payı ekleyip eklemeyeceği, memur ve emekli zammının asgari ücret kadar artıp artmayacağı merak konusu. Peki en düşük memur maaşı en düşük emekli maaşı ne kadar oldu?

Google Haberlere Abone ol
Memur ve emekli zamları belli oldu. Son 6 aylık enflasyon oranlarına göre memur ve emeklinin alacağı maaş zammı belli oldu: En düşük memur maaşı en düşük emekli maaşı ne kadar oldu

Milyonlarca çalışan memur ve emeklinin gözü açıklanacak enflasyon oranına çevrilmişti. 

TÜİK tarafından beklenen açıklama yapıldı. Aralık ayı enflasyon oranı beklentiler civarında, aylık 1.18 olarak açıklandı. Böylece memur ve emeklinin alacağı 2023 zammı da belli olmuş oldu.

Memurlar toplu sözleşme gereğince Ocak ayında zaten yüzde 8 zam alacaktı. Daha önceki 6 aylık dönemde de yüzde 7 zam almışlardı. Ocak 2023 zammı bugün açıklanan enflasyon rakamlarıyla netleşmiş oldu.

Toplu sözleşme ile gelen zam oranına yılın son 6 ayında oluşan enflasyon farkı da eklenmiş oldu. Temmuz-kasım döneminde beş aylık enflasyon yüzde 14,05 olmuştu. Aralık ayı enflasyon rakamının da eklenmesiyle birlikte Ocak 2023 için yapılacak kesinleşen zam oranı belli oldu. Enflasyon farkı yüzde 7,84 ve kamu görevlileri/emeklilerinin ücretlerine yüzde 8 toplu sözleşme artışıyla beraber yansıyacak oran, yüzde 16,47 olarak belli oldu.

Memur ve memur emeklileri şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak resmi zam oranını bekliyor. Milyonlarca vatandaş asgari ücrete yapılan yüzde 54.5 oranındaki zammın memur ve emekli maaşlarına da yansıtılmasını istiyor.

Mevcut uygulamaya göre en düşük emekli maaşı 3 bin 500 lira. Emekliler bu rakamın en az 5 bin 500 liraya çıkarılmasını istiyor. En düşük memur maaşı ise Ocak 2023 zam oranı eklenmeden önce 9 bin 105 liraydı. 

EKONOMİSTLERİN NE TAHMİN ETMİŞTİ?

14 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,61, buna göre de yıllık enflasyon beklentisi de yüzde 66,59 olarak açıklanmıştı.

Reuters'ın 12 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) gıda, konut ve ev eşyası kalemleri öncülüğünde aralıkta aylık yüzde 2,7 artması, yıllık enflasyonun ise yüzde 66,8 olması bekleniyordu.

OLASI ZAM SENARYOLARI

Memurlar için yüzde 20, yüzde 30 ve yüzde 40 zamma göre maaşlar tek tek hesaplandı.

Şu anki maaş: 9 bin 105 TL

Yüzde 20 zam: 10 bin 926 TL
Yüzde 30 zam: 11 bin 836 TL
Yüzde 40 zam: 12 bin 747 TL

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin