Mehmet Metiner'den AK Parti'nin kırmızı çizgilerine itiraz!

Yenişafak gazetesi yazarı Mehmet Metiner, AK Parti'nin kırmızı çizgileri olan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da sıklıkla dile getirdiği Dinsel milliyetçilik, etnik milliyetçilik ve bölgesel milliyetçilik tanımlamasına karşı çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Mehmet Metiner'den AK Parti'nin kırmızı çizgilerine itiraz!

Mehmet Metiner, bugünkü yazısında bu tanımlamaların doğru olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı...

"AK PARTİ’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ DEVAM EDİYOR MU?

Reis geçmişte üç kırmızı çizginin altını önemle çizerdi: Dinsel milliyetçilik, etnik milliyetçilik ve bölgesel milliyetçilik. Her üç milliyetçiliğe hayır diyen kuşatıcı birlikçi dil, kırmızı çizgiler olarak sunulurdu.

Bu çerçevede kimi önerilerim olacak.

Dinsel milliyetçilik, bence doğru bir tanımlama değil. Mazruf doğru, ama zarf sorunlu Türkiye’de yaşayan herkesi dinsel aidiyeti ne olursa olsun kendinden bilip kucaklama anlayışına yaslanan bu tanımlama yeni bir adlandırmayla sunulmalı.

Etnik milliyetçilikten kasıt, hiç kuşkusuz, bir cahiliye pisliği olan ırkçılıktır. Reis’in etnik milliyetçiliği ayaklarımın altına alıyorum dediği şeyin ırkçılık olduğunu söylemek bile gereksiz. Ak Parti’nin bu konudaki duruşu her dönem olduğu özellikle bu durum çok daha anlamlı bir biçimde vurgulanarak sunumlanmalıdır. Bence milliyetçilik kelimesi yerine ırkçılık kelimesinin kullanılması daha anlamlı ve ikna edici olur.

Bölgesel milliyetçilikten kastın, Ak Parti’nin belirli bir bölgeyi eksene alan siyasaların Türkiye’yi bölüp parçalayacağına ilişkin hassasiyetine yaslanıyor. Kendi adıma Ak Parti’nin bu hassasiyetini bugün çok daha anlamlı ve gerekli görenlerdenim. Ak Parti’nin bu kırmızı çizgisinin aşındığı, yani Ak Parti’nin giderek belirli bir bölgenin, hatta şehirlerin partisi biçimine dönüştüğü algısı üzerinden yürütülen propagandaları akim kılmak olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. “Biz oy veriyoruz, ama şu bölgenin adamları makamlara kuruluyor!” biçimindeki propagandalar boşa çıkartılmazsa korkarım ki bundan Ak Parti zarar görür. Ak Parti’nin sadece siyasetteki değil bürokrasideki temsiliyetinin de her bölgeyi kapsayacak düzeyde olduğunun gösterilmesi nirengi öneme sahip"

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin