'Medyaya gösterilen belge Basın Kartı değil'

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, sınır dışı edilen Mahir Zeynalov'un iddialarına cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol
'Medyaya gösterilen belge Basın Kartı değil'

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), sınır dışı edilen Today's Zaman muhabiri Mahir Zeynalov ve kuruma ilişkin iddialar üzerine Başbakalık resmi sitesinden yazılı açıklama yaptı.



Yabancı uyruklu basın mensuplarının Türkiye'de çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla BYEGM tarafından Basın Kartı Yönetmeliğinin 40 ve 41'inci maddeleri gereğince sarı basın kartı düzenlendiği bilgisine yer verilen açıklamada, yönetmeliğin ilgili maddelerinin yabancı uyruklu gazetecilere verilecek basın kartlarını tamamen Genel Müdürlüğün inisiyatif ve takdirine bıraktığı ifade edildi.



Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün açıklaması şöyle:



"Geçtiğimiz hafta, ikamet süresi dolduğu için Türkiye’den ayrılarak ülkesine dönen yabancı uyruklu Mahir Zeynalov ile ilgili kurumuzu da ilgilendiren birtakım iddiaların sosyal medya ve bazı basın yayın organlarında yer alması üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklamayı yapma gereği doğmuştur.



Bilindiği gibi, ülkemizde çalışan yabancı uyruklu basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla Genel Müdürlüğümüz tarafından Basın Kartı Yönetmeliğinin 40 ve 41 inci maddeleri gereğince kamuoyundaki bilinen adıyla sarı basın kartı düzenlenmektedir.



Basın Kartı Yönetmeliğinin ilgili maddeleri yabancı uyruklu gazetecilere verilecek basın kartlarını tamamen Genel Müdürlüğümüzün inisiyatif ve takdirlerine bırakmıştır.



Bu çerçevede 2014 yılı itibari ile ülkemizde, ilgili Yönetmelik hükümleri çerçevesinde 326 kişi basın kartı taşımaktadır.



Yabancı uyruklu gazeteci sıfatı ile geçtiğimiz yıl Genel Müdürlüğümüzce basın kartı verilen Mahir Zeynalov’un 2014 yılı için yaptığı basın kartı başvurusu, ilgili yönetmeliğinin Kurumumuza vermiş olduğu yetki dahilinde, uygun görülmemiştir.



Genel Müdürlüğümüzün bu kararı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda, 07.02.2014 tarihli yazımızda da belirtilmiştir.



Ancak bahsi geçen şahıs tarafından hem ülkemizdeki kamuoyunu hem de dünya medyasını art niyetli bir şekilde etkilemek amacıyla Genel Müdürlüğümüz tarafından verildiği iddia edilen bir doküman medyaya servis edilmiştir. 



Bahsi geçen şahsın adına basın kartı dediği bu dokümanın Basın Kartı olmadığını her kart taşıyan gazeteci kolaylıkla anlayacaktır. Sıklıkla karşılaşılan sahteciliği önlemek amacıyla, Genel Müdürlüğümüzün vermiş olduğu tüm kartlarda Kurumumuzun logosunu taşıyan hologram, elektronik okuma özelliğe sahip chip ve soğuk damga bulunmaktadır.



Bahsi geçen şahıs tarafından servis edilen söz konusu dokümanda bunların hiçbirisi bulunmamaktadır.



Bu konuda Genel Müdürlüğümüzü zan altında bırakacak, Kurumuzun güvenilirliği ve itibarını zedeleyecek her türlü girişim karşısında yasal haklarımızı saklı tuttuğumuzu belirterek Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına arz ederiz."



© MEDYATAVA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin