Medyatava'ya plaket! Meslektaşlardan 'teşekkür' aldık!

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği Küresel Isınma Kurultayı'nın 6.cısı dün yapıldı. Kurultay'da Medyatava ile birlikte, çevre sorunlarına duyarlı gazetecilere teşekkür plaketi verildi. Plaketi Medyatava adına Yayın Yönetmenimiz Çevrim Çeviren aldı.

Google Haberlere Abone ol
Medyatava'ya plaket! Meslektaşlardan 'teşekkür' aldık!

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği VI. Küresel Isınma Kurultayı 14 Mayıs Çarşamba günü İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü'nde gerçekleşti.



İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, ısınmayı problem haline getiren en önemli sorunun tüketim ve üretim biçiminden kaynaklandığını belirterek, "Dolayısıyla bu biçimlerle ilgili somut, sürdürülebilir, makul, çevre dostu bir modele geçmediğimiz sürece bu tartışma süreci devam edecektir" dedi.



Ekren, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği VI. Küresel Isınma Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, küresel ısınma konusunda toplumun tüm kesimlerine görevler düştüğünü belirtti.



Enerji konusunun sadece kamunun ilgi alanı olmaktan çıkarak toplumun tüm kesimlerinin ortak sorunu olduğunu aktaran Ekren, "Isınmayı problem haline getiren en önemli sorun tüketim ve üretim biçiminden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu biçimlerle ilgili somut, sürdürülebilir, makul, çevre dostu bir modele geçmediğimiz sürece bu tartışma süreci devam edecektir" diye konuştu.



Sürdürülebilir büyüme konseptinin başarılı bir çözüm olabileceğini dile getiren Ekren, şöyle devam etti:



"Sürdürülebilir büyüme konsepti özellikle son dönemde çevre dostu ya da iklimle ilgili bir konsept haline gelmiş oldu. Refah dediğimiz konsept, ekonomik faaliyetin, ticari faaliyetin beklenen sonucu, hane halkının, firmanın, devletin refah ve mutluluğunu artırmaksa, refahı da ölçerken kullandığımız son derece basit ve sade bir yöntem var. Ne kadar fazla ve çeşitli mal ve hizmet tüketiyorsak refahımız arttı mı diye bakıyoruz. Dolayısıyla bu kısır döngüden kurtulmak lazım. Hem refahı artırmak için tüketimi kamçılayan bir yaklaşım var hem tüketimi karşılamak için de farklı bir üretim biçimi var. Bu kısır döngü içerisinde ısınma ve çevreyle ilgili makul ve uygulanabilir modeller bulduğumuz sürece sorunu adım adım konrol etme şansımız olacak."



Düşük karbonlu ekonomi yaklaşımına da değinen Ekren, "Bunun anlamı şu, enerji verimliliğinden tutun, üretim ve tüketim kalıplarımızda enerjiyle ilgili yaklaşımları ve tercihleri yeniden belirlemeye kadar uzanan bütün yelpaze içinde hepimizin farklı bir davranış moduna da girmesi gerekiyor" bilgisini verdi.

Ekren, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin kurultaya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

 

"Dünyanın daha iyi bir yer olmasına katkıda bulunmak istiyoruz"

 

EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak da kurultayla toplumda farkındalığı artırmayı hedeflediklerini söyledi.



Dünyanın ortak sorunu olan küresel ısınmaya ilişkin gazetecilerin büyük sorumluluğu bulunduğunu belirten Toprak, "Bir meslek örgütü olarak işin bilimsel tarafını bilim insanlarına bırakarak, bu kurultayla dünyanın daha iyi bir yer olmasına katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.



"Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakamadık" diyen Toprak, "Burada hepimizin sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Yani hiçbirimiz masum değiliz. İşte bu kurultayda da yaptığımız hataları nasıl telafi edebiliriz, hatalardan nasıl dönebiliriz konusunu tartışıyoruz, gençlerimizin görüşlerini dinliyoruz" ifadelerini kullandı.



TİM Eski Başkanı Oğuz Satıcı ise küresel ısınmaya sebebiyet veren hızlı endüstrileşme sürecinin dönem dönem facialara da yol açtığını belirterek, Manisa Soma'da meydana gelen faciayı örnek gösterdi. Satıcı, "Küresel ısınma bizim için maalesef çok üzücü hadiseler meydana getirebiliyor. Makro anlamda küresel ısınma ozon tabakasında yaratılmış sera etkisi gibi sorunlar varken belki bugün hepimizi üzüntüye boğan Soma faciası gibi facialara da sebep olabiliyor" ifadelerini kullandı. 

 

"En etkin teknolojilerle, en etkin medya gücüyle çevreyi katlediyoruz"

 

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen "İklim Değişikliğine Medya Nasıl Bakıyor?" panelinde ise, gazeteciler basının küresel ısınmaya ilişkin tutum ve davranışlarını ele aldı.



Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner, küresel ısınmanın aynı zamanda insan haklarıyla doğrudan ilgili olduğunu söyledi.



Soner, insanlığın uygarlık adına tabiat değerlerine adeta bir savaş açtığına dikkati çekti. İstanbul'un büyümesine "amip büyüme" örneğini veren Soner, medyanın gerçekliği sunumunda daha fazla mesafe kat etmesi gerektiğini kaydetti. İstanbul'daki sanayileşme ve nüfus artışının kent kültürüne tehdit olduğuna işaret eden Soner, "İstanbul, Karadeniz'e doğru bir adım dahi gitmeyecekti, asla böyle nüfüs katlanılması olmayacaktı" dedi. 



İnsan eksenli ekonominin temel ölçüt olmadığını, artık rant kültürünün ön plana çıktığını belirten Soner, Türk basınının bu süreçte masum kalamadığını kaydetti. Soner, "Bu kafayla bu iş olmaz. Biz en etkin teknolojilerle en etkin medya gücüyle çevreyi katlediyoruz. Hiçbirimiz masum değiliz" ifadesini kullandı.



Açık Radyo Genel Müdürü Ömer Madra da, dünyanın doğal kaynaklarının azalmasının temelinde yoğun endüstrileşme sürecinin olduğunu belirterek, uluslararası birçok rapordan alıntılar yaptı. Madra, çevre dokusu ve doğal yaşam türlerine karşı girişilen tahrip edici tutumu, "Bugün Asya gergedanlarının burun kemiklerinden üretilen uyuşturucular nedeniyle bu tür, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Sırf zenginlerin uyuşturucu istekleri için bu yaşanıyor" diyerek örnekledi.  

 

"Hem medya özelinde hem şirketler hem de toplum nezdinde bir algı sorunu var"

 

EGD Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Ajansı (AA) Ekonomi Servisi Başmuhabiri Hasan Arslan ise medyanın küresel ısınmaya "mesafeli" baktığını, bu hassasiyetin çok geç olmadan kazanılması gerektiğini belirtti. 



Geleceği tehdit eden küresel ısınma tehlikesine karşı medyanın ortak bir tutum geliştirmesi gerektiğini dile getiren Arslan, "Hem medya özelinde hem şirketler hem de toplum nezdinde bir algı sorunu var. Söz gelimi elektrikle çalışan bir otomobil üretildiğinde bunun karbondioksit salınımından muaf olduğu değil de 100 kilometre hızla kaç lira yakıt tüketeceği ele alınıyor, bu konu tartışılıyor"  dedi.



Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer de Türkiye'de kamu otoritesinin çevre politikalarında yeterince duyarlı olmadığını savunarak, toplumun refahını yükseltecek projelerin çevreye olası zararlarının da doğru hesaplanması gerektiğini belirtti. 



Taraf Gazetesi Yazarı Pelin Cengiz ise sera gazı salınımı konusuna dikkati çekti. İklim değişikliği ve sera gazı salınımının azaltılması için daha cesur haber akışı sağlanabileceğini aktaran Cengiz, "Biz üretim süreçlerimizi bu şekilde sürdürdüğümüz takdirde çok daha az suyla, çok daha az tarım arazisiyle bu kadar kalabalık insan nüfusunu beslemek durumunda kalacağız" uyarısında bulundu. 



Gazetecilerin haber yaparken toplumsal fayda odaklı bir tutum içerisinde olmaları gerektiğini, ama bunun yeterli düzeyde gelişemediğini aktaran Cengiz, kuraklıkla ilgili haberlerin dahi magazin içeriği haline gelebildiğinden yakındı.



Kurultayın öğleden önceki bölümünde EGD Yönetim Kurulu Başkanı Toprak, Rektör Ekren'e plaket takdim etti. Bu arada panel katılımcılarına da kurultaya katkılarından ötürü EGD Küresel Isınma Kurultayı Komite Üyesi Mehmet Önder tarafından plaket sunuldu. Kurultay öğleden sonraki panellerle devam edecek.



İstanbul Ticaret Üniversitesi ev sahipliğinde sponsorluğunu TAV Havalimanları, Pepsico, Coca-Cola İçecek, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)medya sponsorluğunu ise Medya Takip Merkezi'nin yaptığı Kurultayı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Enerji Verimliliği Derneği destekliyor.



EGD VI. Küresel Isınma Kurultayı



Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği VI. Küresel Isınma Kurultayı'nda, Türkiye'de küresel ısınmayla mücadele konusunda atılan adımlar, yerel yönetimler ve özel sektör paydaşlarının katılımıyla ele alındı.



Yerel yönetimlerin temsilcileri, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği VI. Küresel Isınma Kurultayı çerçevesinde gerçekleştirilen "Yerel Yönetimler Küresel Isınma İle İlgili Neler Yapıyor?" konulu forumda, mahalli ölçekte küresel ısınmaya karşı yürütülen çalışmalar değerlendirildi. 



EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak'ın moderatörlüğündeki forumda, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Belediye'nin çevresel atık ve sürdürülebilir enerji eğitimleri konusundaki çalışmalarını anlattı. Benli, toplumda tasarruf ve çevre hassasiyeti bilincinin gelişimi için eğitim faaliyetlerinin artması gerektiğini söyledi.



Gazeteci-yazar Meliha Okur'un "Türkiye'nin enerji kaynaklarını verimli tüketmesinin sırrı, kadın yerel yöneticilerden geçiyor" ifadesi üzerine Benli, "Bir toplumda cinslerden birisini yönetime katmamak, yürüyen bir insanın bir ayağının bağlanması ya da uçan bir kuşun tek kanadını katlamak gibidir" dedi. Kadınların sadece kadın olduğu için yönetim kademelerinde tercih edilmesi gibi bir düşüncelerinin olmadığını vurgulayan Benli, kadınların tek isteğinin ayrımcılığa tabi tutulmadan yönetim süreçlerinde aktif bir şekilde yer alabilmek olduğunu söyledi. 



İstanbul'a üçüncü havaalanı inşasının Küçükçekmece Gölü havzasını çevresel tehlikelerle karşı karşıya bırakabileceğini dile getiren Benli, Tahtakale Mahallesi'nin rezerv alanı olarak belirlenmesinden kaygı duyduğunu ifade etti.



Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise ilçesinde dere ıslah çalışmalarının devam ettiklerini belirterek, doğal kaynakların daha verimli kullanımı için yoğun bir çalışma içerisinde bulunduklarını kaydetti.



Yol inşasında kilit taşı kullanımına ağırlık verdiklerine dikkati çeken Kılıç, "Kilit taşının maliyeti ilk etapta daha fazla görünüyor. Ama uzun vadede asfalttan daha uygun fiyata denk geliyor. Bu nedenle  kilit taşı kullanımını sürdürmeyi planlıyoruz" dedi.

Belediye olarak ilköğretim okullarında 10 yıldır çevre eğitimi verdiklerini aktaran Kılıç, "Çevremizi sonraki nesillere en güzel şekilde teslim etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu. 



Geri dönüşüm konusunda belediye olarak başarılı bir grafik çizdiklerini anlatan Kılıç, geri dönüşüm çalışmalarına değinerek, "Her ay topladığımız ambalaj miktarı bir günlük çöp toplama maliyetimize denk geliyor. Yani bir günlük çöp toplama maliyetimizi ambalajdan sağlıyoruz. Bunu da kendi kendini döndüren bir süreç olarak tasarladık" bilgisini verdi.

 

"Gri su' ve 'yeşil su' uygulamalarını hayata geçirdik"

 

"Verimli Enerji ve Alternatif Önlemler" panelinde ise Gazeteci-yazar Meliha Okur'un sorularını yanıtlayan özel sektör temsilcileri, şirketlerindeki enerji dostu stratejileri anlattı. Okur, Türkiye'de suyu kullanma ve su politikaları konusunda bir yasa bulunmadığını belirterek, "Su arz güvenliği, enerji arz güvenliği ve gıda arz güvenliği artık hayatlarımıza girmek zorundadır" değerlendirmesini yaptı.



TAV Sürdürülebilirlik Grubu Lideri Necdet Büyükbay ise "Yaklaşık 5 senedir karbon ayak izimizi düzenli olarak raporluyoruz" bilgisini verdi. LEED standartlarına bağlı kaldıklarını aktaran Büyükbay, standartların şirketin iş süreçlerine her bir aşamada uygulandığını söyledi.

TAV'ın tesislerinde su tüketimiyle ilgili geri dönüşüm uygulaması olan "gri su" ve "yeşil su" uygulamalarının düzenli olarak kullanıldığını aktaran Büyükbay, "Yağmur suyunu sistematik bir şekilde toplayarak 'yeşil su' uygulamasıyla temiz su elde ederken, kullanılmış suları rezervuarlara aktararak 'gri su' metoduyla geri kazanıyoruz" diye konuştu.



Coca Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Yerlikaya ise karbon ayak izini azaltmak için yürütülen küresel çalışmalardan söz etti. Şirketlerin bu çalışmalara daha etkin katılımı için şeffaflıkla ilgili temel kriterlerin bir an önce ortaya çıkması gerektiğini anlattı.

Özel sektörün karbon ayak izini azaltma sürecinde samimi davranması gerektiğini dile getiren Yerlikaya, "Şirketlerin bu işleri yaparken aynaya bakarken bıyık altından gülmemesi lazım" dedi.



Coca Cola İçeçek firmasının 4 senedir karbon ayak izini azaltma konusunda çalıştığını belirten Yerlikaya, "Dünyanın kaynakları azalıyor, burada belli bir adapla iş süreçlerinizi devam ettirmezseniz silinip gidersiniz. Tüketicinin beklentilerini dikkate almazsanız başarılı olma şansınız yok" ifadelerini kullandı.



Panelde İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Danışmanı Necmi Sadıkoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Basım Yayın Üretim Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr İsmail Emekçi ve Pepsico Türkiye Agro Müdürü Cem Özyurt da verimli enerji kullanımına ilişkin görüşlerini paylaştı.



Kurultayda çevreye duyarlı yayınları ve çalışmalarından dolayı bazı gazetecilere plaket verildi. Plaket sunulan gazeteciler şöyle:



Medyatava'ya plaket! Meslektaşlardan 'teşekkür' aldık!



"Milliyet Gazetesi Yazarı Mehveş Evin,  Gazeteci-yazar Meliha Okur, Hürriyet Gazetesi Yazarı Melis Alphan, Star Gazetesi Yazarı Cemil Ertem, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Habertürk Gazetesi Yazarı- Habertürk Tv Ekonomi Koordinatörü Güntay Şimşek, Cumhuriyet Gazetesi Sürdürülebilir Yaşam Eki Editörü Özlem Yüzak, Milliyet Gazetesi Muhabiri Arif Balkan, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Akşam Gazetesi Çevre Muhabiri Bülent Şanlıkan, Zaman Gazetesi Çevre Muhabiri Derviş Genç, Aydınlık Gazetesi Çevre Muhabiri Devrim Aşkın Karasoy, Aksiyon Dergisi Muhabiri Gürhan Savgı, Para Dergisi Haber Koordinatörü Rahime Baş Uçar, Radikal Gazetesi Haber Müdürü Ömer Erbil,  Bugün Gazetesi Yazıişleri Müdürü Güngör Ergün, Sabah Gazetesi muhabiri Erhan Öztürk, Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar,  NTV Haber Müdürü Halil Demir, Bloomberg HT Tv Editörü İrfan Donat, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, Kanal 24 Tv-24 Doğa Programı Sunucusu-Yapımcı Eldebiran Ayan, TRT Haber Haber Tadında Sunucusu İnci Ertuğrul, www.medyaradar.com  Genel Yayın Yönetmeni Denizhan Erkoç, Medyatava Genel Yayın Yönetmeni Çevrim Çeviren, www.haberler.com Genel Yayın Yönetmeni Serra Timur, www. haber3.com  Genel Yayın Yönetmeni Serhan Işılay, www.mynet.com Genel Yayın Yönetmeni Satı Kaya ve www.yenisafak.com.tr Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik." (AA)



"EGD Kurultayı'nda bir plaket de Medyatava'ya!" Galerisine Göz At


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin