Medyanın merkezindeki kadınlar!

Medya Takip Merkezi (MTM), yaptığı araştırmayla kadın milletvekillerinin medya yansımalarını ele aldı.

Google Haberlere Abone ol
Medyanın merkezindeki kadınlar!

Siyasi partilerin, 7 Haziran seçimlerinde yarışacak milletvekili aday listelerini açıklamaları, siyaset gündeminde hareketli günlerin yaşanmasını da beraberinde getirdi. Siyasi partilerin adayları arasında kadınların temsil oranı da merak edilen detaylar arasındaydı. Medya Takip Merkezi (MTM), yaptığı araştırmayla kadın milletvekillerinin medya yansımalarını ele aldı. Pervin Buldan, Ayşenur İslam ve Leyla Zana medyada en çok konuşulan isimler.



2015 Türkiye Genel Seçimleri Milletvekili aday listesi Yüksek Seçim Kurulu’na sunuldu. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de en fazla merak edilen konulardan biri, kadın aday sayısıydı. Medya Takip Merkezi’nin, 1 Mart ile aday listelerinin teslim edildiği 7 Nisan arasındaki dönemi kapsayan araştırması, partilerin kadın aday oranlarını ve bu süreçte en çok konuşulan kadın milletvekillerinin hangileri olduğunu ortaya koydu. Buna göre HDP adayı Pervin Buldan ilk sırada yer aldı. AKP milletvekili, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam listenin ikinci sırasındayken, HDP kadın milletvekillerinden Leyla Zana listenin üçüncü sırasında yer buldu.



Medyanın merkezindeki kadınlar! 



2011 Türkiye Genel Seçimlerinde TBMM’nin sitesinde yayınladığı başkanlık divanı, komisyonlar ve idari teşkilata göre cinsiyet dağılım istatistiklerinden oluşan tabloda dağılım şöyle gerçekleşti:



AKP 45 kadın, 267 erkek milletvekili; CHP 17 kadın, 108 erkek milletvekili; HDP 9 kadın, 20 erkek milletvekili; MHP 3 kadın, 49 erkek milletvekili; Bağımsızlar 1 kadın, 11 erkek milletvekili.



Kadın milletvekilleri meclisteki sayının % 14,39’unu oluşturdu.



Medyanın merkezindeki kadınlar! - Resim : 2



HDP en fazla kadın milletvekili oranıyla birinci sırada…



Siyasi partiler, 7 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu’na milletvekili aday listelerini teslim ettiler. Listeler arasında en çok merak edilen konular arasında kadın adayların sayısıydı. Toplamda dört partiden 510 kadın aday gösterildi. Milletvekili adayları arasında AKP’den 99, CHP’den 103, MHP’den 40, HDP’den 268 kadın aday listede yer aldı. Tabloya bakıldığında, HDP’nin kadın aday sayısı, toplam diğer üç partinin kadın aday sayısından fazla oldu.



 25. dönem milletvekili genel seçimleri kadın adayların oranı, AKP’de yüzde 18, CHP’de yüzde 18, MHP’de yüzde 9, HDP’ de yüzde 48 oldu. 2011 genel seçimlerindeki sayıyla kıyasladığımızda HDP ve CHP’deki kadın aday sayı ve oranlarındaki artış dikkatleri çekerken en düşük aday sayısı MHP’de oldu.



Medyanın merkezindeki kadınlar! - Resim : 3



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin