Medyanın 21 Aralık iştahı

Maya takvimine göre dünyanın 21 Aralık 2012'de sona ereceği günlerdir akıl dışı bir şekilde ve ana akım medyanın da yardımıyla gündemi işgal etti ve etmeye de devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Medyanın 21 Aralık iştahı

Konuyla ilgili ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) internet sitesinde '2012'nin Ötesi' başlıklı özel bir bölüm açtı. Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı ve asıl 'kıyamet işaretlerini' sıraladı. Bölümde '21 Aralık 2012 bizim bildiğimiz dünyanın sonu olmayacak, sadece bir kış solstisi olacak' denildi.



Ana akım medya ise başta attığı manşetlerle ve kullandığı haber diliyle en ufak bilimsellik kaygısı taşımadığını ortaya koydu. Yapılan haberlerde korkutucu ve yalan yanlış bilgilere dayanan ifadeler bolca kullanıldı.



'İç rahatlatıcı yanıtlar...'

Örneğin Hürriyet gazetesi konuyu 'Kıyametin saatini açıklıyoruz' başlığı altında haberleştirirken NASA uzmanlarının soru cevap şeklinde olay hakkında verdiği cevapları 'iç rahatlatıcı yanıtlar…' olarak niteledi.



Haberde ayrıca 21 Aralık için geri sayım yapılarak şöyle denildi: "Maya Takvimi'nin uzun sayım süreçlerinden birinin sona ereceği 21 Aralık tarihine sayılı saatler kala, bütün dünyada kıyamet için geri sayım başladı. Kehanete inananlara göre kıyamet yarın TSİ 13.11'de kopacak. Bu hesapla an itibarıyla kıyametin kopması için 24 saatten daha az zaman kaldı. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan NASA'ya birçok ilgili ve yetkili makam geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamalarında kıyametin kopması ya da dünyanın sonunun gelmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti."



Diyanet kıyamet için işaretler sıraladı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu ise konu hakkında yaptığı açıklamada 'kıyametin işaretlerini', 'küçük ve büyük alametleri' sıraladı. 'Güneş’in batıdan doğması',' içkinin çokça içilmesi', 'Allah rızası yerine çıkarların ön plana çıkması' gibi 'alametlerin' yaşanmasının kıyametin kopacağı yönünde işaretler olduğu iddia edildi.



'Heyecanla beklenen gün'

Vatan Gündem ise konuyu işlerken 'NASA'dan korkutucu kıyamet açıklaması' başlığını kullandı. Haberde 'Maya takviminin son günü olduğuna inanılan 21 Aralık 2012 bütün dünyada heyecanla bekleniyor' ifadeleri kullanıldı.



Efsaneye göre Fransa’da bir köyle İzmir’in Şirince köyünün kıyametten etkilenmeyeceği üzerine Şirince'deki otellerde rezerve edilmeyen tek bir oda kalmaması hakkında Ntvmsnbc 'Kıyamet'in uğramadığı köy' başlığını kullandı.



Ana haber bültenlerinde Şirince köyü gezildi, otellere konuk olundu, yörede turizmin canlandığı haberlere uzun uzun konu oldu.



Sabah gazetesi konuyu 'Kıyamet yok' şeklinde NASA açıklamasını haberleştirirken haberin sonunda İngiltere'de kıyamet hazırlıkları yapanlara ayrıntılı bir şekilde yer verdi.



Konu son 1 aydır enine boyuna işlenirken Zaman Gazetesi, "Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan bir Çinli'nin Mayalar'ın '21 Aralık'ta kıyamet kopacak' kehanetinin verdiği korkuyla kendi gemisini inşa ettiği" bilgisini haberleştirdi.



Zaman'dan Ali Bulaç: 'Kıyamet tabii ki yarın kopabilir...'

Zaman Gazetesi yazarlarından Ali Bulaç ise ' Yarın kıyamet kopabilir!' başlığındaki köşe yazısında ise konu hakkında 'Kıyamet tabii ki yarın kopabilir ama biraz sonra veya 21 Aralık’tan çok sonra da. Belirtiler yaklaşmakta olduğunu ima ediyor. Yarın koparsa yapacak bir şey yok, kopmasa cumartesi ahlakî tutumumuz ile kıyamet arasındaki ilişkiyi anlatmaya çalışacağız' dedi.



Milliyet gazetesi de 'bütün dünyada kıyamet için geri sayım başladı' sözleriyle 21 Aralık için geri sayım yaptı.



'Şirin köy yağmurla gerildi. herkesin ödü patladı..'

Vatan Gazetesi'nde yer alan diğer bir haber 'Şirince'de küçük tufan' başlığında. Gazetenin Şirince'de görülen yağış olayını inanılmaz, hayret verici bir şekilde yorumlayarak şu ifadeleri kullanması dikkat çekti: "Şirince'de bulunan herkesin yüreği ağzına geldi. Vatandaşlar sokaklara fırladı. Maya Takvimi'ne göre kıyametin tarihi 21 Aralık 2012'ydi. Kurtuluş adresi ise Şirince'ydi. Ancak şirin köy, önce yağmurla gerildi. Geceyi aydınlatan şimşekler, herkesin yüreğine indi. Yabancı turistler kendinden geçti. Bardaktan boşalırcasına bir yağmur yağdı. Bu sırada Şirince'de bulunan herkesin ödü patladı. Bazı vatandaşlar sokaklara fırladı. Turistler ise kaldıkları konakların bodrumlarına kaçtı. Herkes birbirine bakarak "Kıyamet erken mi koptu" diye sordu. Bu gerilim sabaha kadar sürdü. Uykusuz geçen gecenin sonunda ise Şirince sessizliğe büründü." (soL portal)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin