'Medya sahipliğinin yüzde yetmişi bir siyasi önderliğin elinde'

Radikal muhabiri, Türkiye medyasının mevcut durumunu anlattı.

Google Haberlere Abone ol
'Medya sahipliğinin yüzde yetmişi bir siyasi önderliğin elinde'

Radikal gazetesi muhabiri ve yazar İsmail Saymaz, haberleştirdiği davalar, kitapları, çalışmaları ve medyanın mevcut durumuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



Bianet'e konuşan Saymaz; son kitabı “Ali İsmail: Emri Kim Verdi?”de Korkmaz’ı ve öldürülmesinden sonra açılan davayı anlattı.



İşte, Saymaz'ın açıklamaları:



Ana akımda çalışmanın sizin açınızdan zorlukları neler? Gazetecilerin örgütlenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği gibi birçok meslek örgütlenmesi var fakat bir zayıflıkları da var. 



Ben hem sendikanın, hem cemiyetin hem derneğin üyesiyim.  Gazetecilerin çalıştıkları işin kendilerine sunduğu imtiyazlar nedeniyle bir tür sınıfa yabancılaşma yaşadığını düşünüyorum. O yüzden örgütlü bir davranış gösterme yeteneklerinin köreldiğini ve bunu başarabileceklerini düşünmüyorum. Örgütlü bir gazetecilik deneyiminden bir sonuç çıkabileceğini zannetmiyorum.  Ana akım medyada çalışmaya gelince esasen halkın genel çıkarına odaklanmış, insan hak ve hürriyetlerini önceleyen, demokrasi problemlerinin altını çizen bir gazetecilik ana akımdan sürülmek isteniyor, çok yer verilmek istenmiyor. Biz böyle, kendi ısrarımızla ve inadımızla bu alanda haber yapmayı sürdürüyoruz. Yoksa bize de çok yer tahsis edilmiş, açılmış bir inisiyatifte var olmuş değiliz. Haber yaptığım alanda benden öncekilerin, Adnan Keskin’in, Celal Başlangıç’ın, Ahmet Şık’ın, açtığı o deneyimi ben sürdürüyorum. Belki sonradakilere aktaracağım. Ama ana akımda eğer eğilim Recep Tayyip Erdoğan medyasının seyrinde devam ederse zaten buna da artık imkân kalmayacak.



“Medya sahipliğinin yüzde yetmişi bir siyasi önderliğin elinde”



Bizim ülkemizden geri olan ülkelerde dahi basın özgürlüğü daha ön planda, bu durumu yaratan koşulların ne olduğunu düşünüyorsunuz?



Yazılı ve görsel basındaki medya sahipliğinin yüzde yetmişi sadece bir siyasi önderliğin eline geçti. Bunun dışındaki toplumsal ve siyasi muhalefete yer verebilecek alanlar, medya ortamları ya marjinalize edildi ya da var olanlar yok edilmeye çalışılıyor.



Röportajın tamamını okumak için TIKLAYIN...



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin