Medya Forumu'na damga vuran tartışma!

Kazakistan’ın başkenti Astana’da devam eden Uluslararası Medya Forumu’nun ikinci gününe Ukrayna tartışmaları damgasını vurdu.

Google Haberlere Abone ol
Medya Forumu'na damga vuran tartışma!

Avrasya Medya Forumu'nun ikinci gününün ilk oturumunda Ukrayna'da yaşanan gelişmeler ve Rusya'nın politikaları konuşuldu.



Oturumda konuşan Kanada'nın Rusya eski Büyükelçisi Jeremy Kinsman, Rusya’nın Ukrayna politikalarını eleştirerek, Putin'in bu yalnış politikadan biran önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Rus ekonomisinin yüzde 50 oranda AB'ye bağlı olduğunu, buna mukabil AB ekonomisinin ise sadece yüzde bir oranında Rusya'ya bağlı olduğuna dikkat çeken Kinsman, Rusya’nın bu politikalarının devam etmesi durumunda büyük bir pazar kaybedeceğini ifade etti. Jeremy Kinsman ayrıca Ukrayna'da yaklaşık 300 yıl beraber yaşayan Rus ve Ukrayna halkının birbirlerini suçlamaları yerine diyalog yolunu denemeleri teklifinde bulundu.



Forumda konuşan Gürcistan Endüstri Parti Başkanı Levan Pirveli, Batı ülkelerinin çifte standart uyguladığını söyledi. AB ülkelerinin Ukraynaya'ya gösterdiği hassasiyeti Gürcistan'a göstermediğini ifade eden Pirveli, Batı ülkelerinin bu tutumunun AB prensipleriyle ters düştüğünü belirtti.



Rusya'nın Avrupa Ülkeleri Enstitüsü Direktörü Kanstantin Zatulin ise yaptığı açıklamada Avrupa'yı verilen sözlerin arkasında durmamakla suçladı. Zatulin, ABD ve AB'yi iki yüzlülükle suçladı. 



Kırım İletişim Bakanı Dmitri Polonski ise Kırım'daki referanduma herkesin saygı duyması gerektiğini dile getirdi. Polonski Kırım'ın özerk bir cumhuriyet olduğunu ve Kırım Yüksek Meclisi'nin aldığı karara göre referandumun yapıldığının unutulmaması gerektiğini vurguladı. Kırım halkının kendi fikri ve isteğinde birleşerek ortak karara vardığını ve neticesinde de Kırım'ın 23 yıllık statüsünün değiştirdiğini ifade eden Polonski, 120'den fazla milletin yaşadığı Kırım'da halkların eşitliğinin anayasa ile güvence altına alındığını kaydetti. Kırımda Rusça, Ukraynaca ve Tatarcanın devlet dili olarak kullanıldığını ifade eden Polonski, Ukrayna'nın bugüne kadar bu anlamda niye adım atmadığını anlamadıklarını söyledi. Polonski, Ukrayna'da yaşayan hakların tercihlerine saygı gösterildiği durumda ve Batı ve Rusya'nın da bunu desteklemesiyle Ukrayna'da her şeyin Normale döneceğine inandığını kaydetti.



Bağımsızlık Sarayı'nda yapılan foruma 60 ülkeden 5 bin davetli ve 5 yüzden fazla yerli ve yabanci gazeteci katılıyor. Cihan


Etiketler medya forum tartışma
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin