Medya Etik Konseyi'nden medyada ayrımcılığa kınama!

Medya Etik Konseyi, yazılı bir açıklama yaparak medyada yapılan ayrımcılığı kınadı.

Google Haberlere Abone ol
Medya Etik Konseyi'nden medyada ayrımcılığa kınama!

Başbakan, Cumhurbaşkanı ve bakanların programlarına özel haber ajanslarının alınmadığının hatırlatıldığı açıklamada, “Programlara özel haber ajanslarının alınmaması ve sadece AA ile TRT’nin fotoğraf ya da görüntü çekmelerine izin verilmesi, basın özgürlüğü ile bağdaşmamaktadır. Bu durum halkın bilgi edinme hakkına karşı yapılmış ayrımcı bir girişimdir.” denildi. 



Medya Etik Konseyi, son zamanlarda medyada yapılan ayrımcılık hakkında yazılı basın açıklaması yaptı. Özellikle Başbakan, Cumhurbaşkanı ve bakanların programlarına özel haber ajanslarının alınmamasının halkın bilgi edinme hakkında yapılmış ayrımcı bir girişim olduğu değerlendirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son zamanlarda Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların programlarına özel haber ajanslarının alınmaması ve sadece AA ile TRT’nin fotoğraf ya da görüntü çekmelerine izin verilmesi, basın özgürlüğü ile bağdaşmamaktadır. Bu durum halkın bilgi edinme hakkına karşı yapılmış ayrımcı bir girişimdir.” 



Özel haber ajanslarına yönelik son 2 ay içinde yapılan engellemelerin bazıları şöyle sıralandı:



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 27 Haziran 2013 tarihinde Akil İnsanlar’la final toplantısı yaptı. Toplantıya kameramanlar kabul edilmemiş, sadece AA’nın fotoğraf çekmesine izin verilmiştir. AA’nın fotoğrafları ise, hiçbir şekilde diğer basın kuruluşları ile paylaşılmamıştır.



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 27 Temmuz 2013 tarihinde Harp Akademileri mezuniyet törenine katıldı. Programa AA ve TRT dışında hiçbir basın mensubu alınmamıştır.



Dünyaca ünlü İngiliz müzisyen Yusuf İslam (Cat Stevens), Türkiye’de temaslarda bulundu. Yusuf İslam, 02 Ağustos 2013 tarihinde ilk olarak Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ı ziyaret etti. Bu programa da sadece AA çağırılmıştır.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ağustos 2013 tarihinde emekliye ayrılan kuvvet komutanlarını kabul etti. Veda ziyaretine sadece AA foto muhabiri alınmıştır. Çekilen görüntüler haber ajansları ve medya ile paylaşılmamıştır. Fotoğraflar, sadece AA’nın abonelerine servis edilmiştir.



Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir imzalı açıklama şöyle devam etti: “Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi, gazetecilerin habere ulaşmaları bir nevi engellenmektedir. Bu tutumların devam etmesi halinde ileride iktidarın yaptığı faaliyetler kamuoyu tarafından öğrenilememesi durumunu da ortaya çıkaracaktır. İktidarın aleyhine gelişmelere de sebebiyet verebilecektir.



Bir haber çalışmasıyla ilgili olarak sadece belirli sayıda basın mensubunun görüntü ve ses kaydı yapmasına izin verilmesi, basın kuruluşları arasında haksız rekabete yol açmamalıdır. Yer darlığı, güvenlik kaygısı, vb. makul gerekçelerle kamusal nitelikli bir etkinliği izlemesi için sadece bir medya kurumuna görev verilmesi istisnai olarak kabul edilebilir. Ancak bu durumda haber içeriğinin eşitlik ilkesi gereğince diğer medya kurumları ile logosuz paylaşılması gerekir. AA diğer ajansların alınmadığı toplantı haberlerini özel haber gibi ekstra ücret isteyerek servis yapması haber etiğine aykırı bir durumdur.



Bu tutum, basın hürriyetiyle bağdaşmamakla birlikte halkın bilgi edinme hakkına karşı da yapılmış bir girişimdir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazetecilere yönelik bu tür engellemelerin tekrar etmemesini umuyoruz. Bir zamanlar askeri vesayetin uyguladığı bu dışlama tutumunun demokratik bir iktidar döneminde uygulanması kabul edilemez.



Basın hürriyeti, halkın haber alma özgürlüğü ve serbest rekabet ilkelerine tamamen aykırı bu müessif tutumu kınıyor; son dönemde sıkça karşılaşmaya başladığımız bu tür ayrımcılık ve çifte standartların bir an önce önüne geçilmesini istiyoruz.”


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin