Medya devi güç kaybediyor

İngiliz yayın kurumu BBC, Rusya ve Katar gibi ülkelerin uluslararası yayınlarını güçlendirmek için bütçelerini artırmasına karşın, kendi küresel gücünün azalma riski olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Medya devi güç kaybediyor

İngiliz yayın kurumu BBC, Rusya ve Katar gibi ülkelerin uluslararası yayınlarını güçlendirmek için bütçelerini artırmasına karşın, kendi küresel gücünün azalma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.



BBC yayınladığı "Haberin Geleceği" adlı raporunda, rakibi konumundaki uluslararası yayın kuruluşlarının bütçelerini artırdığına dikkati çekerek, "BBC gerilemek ya da büyümek arasında bir seçim yapmak zorunda" ifadesi kullanıldı.



BBC raporunda ABD ve İngiltere merkezli yayıncıların mali sebeplerle uluslararası yayınlarını azalttığı belirtilirken, Rusya, Katar ve Çin'in uluslararası habercilik alanında yatırımlarını artırdığı vurgulandı.



Raporda, "Çin, Rusya ve Katar bizim boy ölçüşemeyeceğimiz şekilde uluslararası kanallarına yatırım yapıyor. Çin'in merkezi televizyonunun küresel operasyonlarını artırabilmesi için, yayınlarını 2009'da ülke dışındaki 84 milyon haneden, bugün 220 milyon haneye ulaştırabilmesi için 7 milyar dolar destek verildi" ifadeleri kullanıldı.



Raporda devlet destekli Russia Today'in (RT) sadece yurt dışı bütçesine 300 milyon dolar ayrıldığı ve kurumun yakın zamanda İngiltere merkezli yayına başladığı belirtildi. Raporda El Cezire'nin ise yakın zamanda İngilizce yayınlarına 1 milyar dolarlık bütçe ayırdığı kaydedildi.



Öte yandan, BBC Dünya Servisi'nin yıllık bütçesinin yaklaşık 245 milyon sterlin (370 milyon dolar) olduğu belirtildi. Raporu hazırlayan BBC Haber Direktörü James Harding, "BBC, Britanya'nın dışarıda yumuşak gücü olarak kalmaya devam etmek istiyorsa, yeni dillerde yayın yapan servislere yatırım yapması gerekiyor" dedi.



İngiltere'de 2010 yılındaki genel seçimle göreve gelen Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin bütçe açığını gidermek için yaptığı kesintilerden BBC de etkilenmişti. BBC Dünya Servisi 2011 yılında, çalışanlarının dörtte birini işten çıkarma ve 5 dil servisini kapatma kararı almıştı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin