Medya, blogger'lara teslim mi oluyor?

Deneyimli gazeteci köşe yazısında internet medyası üzerine bir kritik yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Medya, blogger'lara teslim mi oluyor?

Sözcü gazetesinin magazin eşi Şık'ta köşe yazan deneyimli gazeteci Demet Cengiz,bugünkü yazısında medyanın duruma değindi.



Yazılı basınla internet medyasından söz eden Cengiz,internette popüler olmaya çalışan bloogger'ları ve Instagram fenomenlerini de eleştirdi.



Demet Cengiz yazısında şu ifadeler yer verdi:



Sık sık ga­ze­te­le­rin bi­te­ce­ği ke­ha­ne­ti ya­pı­lır. İn­ter­net bi­ti­re­me­di sos­yal med­ya den­me­ye baş­lan­dı. O ol­ma­dı bu, şu ol­ma­dı o… Oy­sa in­san­la­rın ha­ber al­ma ve öğ­ren­me ar­zu­la­rı bit­me­ye­cek. Fa­kat Tür­ki­ye­’de ya­şa­nan­lar dün­ya­nın ge­ri ka­la­nın­dan (en azın­dan mua­sır me­de­ni­yet­ler­den söz edi­yo­ruz) fark­lı. Di­ji­tal­leş­me tüm dün­ya­yı et­ki­li­yor an­cak biz­de­ki so­run­da bu­nun pa­yı kü­çük.



Dijital Devrim



Evet, di­ji­tal bir dev­rim ya­şan­dı. Hâ­lâ da ya­şa­nı­yor. Va­tan­daş ga­ze­te­ci­li­ği tek­no­lo­jiy­le müm­kün ha­le gel­di ama o va­tan­daş va­tan­daş­lı­ğa de­vam edi­yor. Sos­yal med­ya sa­ye­sin­de her­kes ken­di med­ya şir­ke­ti­nin pat­ro­nu… An­cak içe­rik üre­te­bil­me ka­bi­li­ye­ti baş­ka bir şey.

Ağus­tos 2013’te Ama­zon, Was­hing­ton Post ga­ze­te­si­ni 250 mil­yon do­la­ra sa­tın al­dı. Jeff Be­zos, Ama­zon gi­bi kök­ten de­ği­şik­lik­ler ya­rat­mış, ba­şa­rı­lı in­ter­net gi­ri­şim­le­ri­nin sa­hi­bi. Onun yap­tı­ğı ya­tı­rım çok an­lam­lıy­dı. Ga­ze­te­nin (ya­ni ka­ğı­dın) ge­le­ce­ği­ne olan inan­cın­dan do­la­yı mı bu ya­tı­rı­mı yap­tı? Bu sa­tı­nal­ma yüz­de 100 bir in­san kay­na­ğı ya­tı­rı­mıy­dı. Was­hing­ton Pos­t’­ta ça­lı­şan ga­ze­te­ci­le­rin içe­rik üre­te­bil­me ka­pa­si­te­si­ne ya­pıl­mış bir ya­tı­rım­dı.



Çöpe süpürülen yetenekler



Bu­ra­da Tür­ki­ye­’de­ki med­ya­nın ken­di gü­nah­la­rı­nı ka­bul et­mek zo­run­da­yız. Do­ku­nul­maz ba­zı isim­le­rin dı­şın­da med­ya, hiç­bir za­man in­san kay­na­ğı­na çok na­zik dav­ran­ma­dı. İşi, gü­cü ucu­za ka­pat­mak için çe­şit­li yol­lar bul­du ve ye­te­nek­le­ri yıl­dır­dı. Ye­te­nek­siz ve va­sat yö­ne­ti­ci­ler tam da bu dö­nem­de kö­şe baş­la­rı­nı tut­tu. Va­sat­la­rın it­ti­fa­kı da ye­te­nek­le­rin önü­nü kes­ti. Kim­se çok pa­ra ka­zan­mak için ga­ze­te­ci ol­maz di­ye­ce­ğim ama dev­let te­le­viz­yon­la­rın­da ma­aş çek­le­ri­ni al­mak için kuy­ru­ğa gi­ren ak­çe­li iş­ler­de ba­şa­rı­lı isim­ler ge­lin­ce ak­lı­ma su­su­yo­rum mec­bu­ren. On­la­rı ten­zih edi­yo­rum, çok şü­kür hep­si iyi ka­zan­dı, iyi ya­tı­rım yap­tı. An­cak on­la­rın dı­şın­da ka­lan ni­ce ye­te­nek­ler, ne pa­ra ka­za­na­bil­di ne de ka­ri­ye­ri­ni plan­la­ya­bil­di. En so­nun­da da çe­kip git­ti. Yıl­lar­ca ya­yın yö­net­me­ni ara­yan ga­ze­te­ler duy­duk. Ara je­ne­ras­yo­nu kay­be­den med­ya­yı ge­le­cek­te da­ha da ye­te­nek­siz ki­şi­ler yö­ne­te­cek.

Ucuz iş gü­cü ola­rak bu­lu­nan son kay­nak ise blog­ger ve fe­no­men cep­he­si. Ama bu­ra­da kim ki­mi sö­mü­rü­yor, is­tis­mar edi­yor çok net de­ğil.



Yazının devamını okumak için tıklayınız


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin