Meclis’te yine tansiyon yüksek! AK Parti ve CHP’li vekiller arasında gergin anlar

TBMM'de devam eden bütçe maratonu yine gergin anlara sahne oldu. AK Parti ve CHP'li vekiller ayaklanınca oturuma ara verildi. Erken saatlerde de HDP grubu ile Süleyman Soylu arasındaki 'Kürt düşmanı' tartışması gerilim yaratmıştı. İşte Meclis'te son durum...

Google Haberlere Abone ol
Meclis’te yine tansiyon yüksek! AK Parti ve CHP’li vekiller arasında gergin anlar

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 6 yaşında bir çocuğun cinsel istismara uğradığı iddialarıyla ilgili "hükümetin duyarsızlığının kamu vicdanında çok olumsuz bir karşılık bulduğunu" ifade etti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a, TBMM Genel Kuruluna "parmak sallama hadsizliğinde" bulunmadıkları için teşekkür ettiğini söyleyen Altay, "Sayın Bakan, siz buraya bütçe istemeye geldiniz, para istemeye geldiniz. Bu Meclis'te hiçbir siyasi parti grubuna, hiçbir milletvekiline hadsizlik yapmak, parmak sallamak sizin işiniz değil. Buranın huzurunu daha fazla kaçırmayın. Belgeyse belge, bilgiyse bilgi. Bak, bu konuşma dosyam, bu da senin yapacağın konuşmadan sonra açacağım dosya. Elinden geleni ardına koyarsan şerefsizsin" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in üslup uyarısında bulunması üzerine Altay, "O kelimeyi genel başkanımız için iki defa kullandı" karşılığını verdi.

Bunun üzerine Bilgiç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun o ifadeyi bugün kullanmadığını söyledi.

Engin Altay'ın bu ifadeleri üzerine İçişleri Bakanı Soylu, "Yalan söylüyorsun" dedi. CHP milletvekillerinin ayağa kalkarak, Bakan Soylu'ya tepki göstermesi üzerine Meclis Başkanvekili Bilgiç, birleşime ara verdi.

Verilen arada AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.

SOYLU: SUÇ İŞLİYORSUN

Aranın ardından konuşmasını sürdüren Altay, Türkiye'de devlet ile hükümetin karıştırıldığını aktardı. Altay, "Devlet hepimizin, devlet sayın Bakan değil sayın Erdoğan değil, devlet 85 milyonun devleti, bin yıllık bir devlet." diye konuştu.

Kuvvetler ayrılığı çalışmazsa hükümetin "bir kusur makinesine dönüşebileceğini" dile getiren Altay, "Yargı bağımsız ve tarafsız değilse, yasamanın üstünde bir vesayet varsa ve hükümeti denetleyemiyorsa, yürütme freni boşalmış kamyona benzer, önüne geleni ezer, siler, süpürür; yaşadığımız durum tam da budur." görüşünü paylaştı.

Altay, "Niye sana suç işleri bakanı diyoruz?" diye seslendiği İçişleri Bakanı Soylu'nun "tehditte ve şantajda bulunduğunu ve suç işlediğini" iddia etti.

"Mafyadan ayda 10 bin dolar alan siyasetçi" açıklamasını anımsatan Altay, "Bu Tayyip Bey'e bir şantaj ama bu suçu bir kamu görevlisi de sayılan sayın Bakanın savcıya bildirmemesi de Türk Ceza Kanununda bir suç değil mi?" diye sordu.

SAHTE EVLİLİK TARTIŞMASI

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Emirle, talimatla, muhalefet ile iktidar arasındaki tartışmaya taraf olup ana muhalefet partisi Genel Başkanına Twitter'dan laf yetiştiren, suç duyurularında bulunan yüksek güvenlik bürokratlarının durumunu da liyakatsizliğin ve edep dışılığın, çürümüşlüğün somut örneği olarak açıklamak mümkündür." ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine İçişleri Bakanı Soylu, "Sen sahte evlilik yaptın. Bana yalvardın 'Süleyman Soylu beni kurtar.' diye." ifadelerini kullandı. Engin Altay, Soylu'ya "Sana yalvaran da şerefsizdir." karşılığını verdi. Bakan Soylu'nun olayı açıklamasını istemesi üzerine Altay, şöyle konuştu:

"Bunu söylerken eşimden özür diliyorum. Sayın Bakan benim sahte evlilik yaptığımı söyledi. Sen, TBMM sistemine girersin, eşimin hem kanun önünde hem Allah huzurunda benim helalim olduğunu bilirsin. Bunu söylemekle çukurun çukuruna düştüğünü de bilmeni istiyorum. Hikaye şudur: Normal resmi nikah memurlarıyla bir nikah yapıldı, 3-4 gün sonra arkadaşlarla bir yemek yedik. O zaman eşimle, beyefendinin görevden aldığı Ataşehir Belediye Başkanı da orada. Bir fotoğraf seremonisi yaptık. Beyefendi bu nikahı sahte saydı, olay bu."

HDP İLE 'KÜRT DÜŞMANI' GERGİNLİĞİ

TBMM'de bir gerginlik de daha erken saatlerde HDP grubu ile Ak Parti arasında yaşandı. 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın, HDP'li belediyelere atanan kayyumların, "Kürt düşmanlığı ve halk iradesinin gasbı" olduğunu öne sürmesi üzerine ayağa kalkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Beştaş'a, "Kürt düşmanı sizsiniz. Hepiniz Kürt düşmanısınız, siz insanlık düşmanısınız. PKK'nın çocukları" karşılığını verdi.

 

 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin