Meclis'te bütçe görüşmeleri başladı. HDP'li Pervin Buldan partisinin asgari ücret önerisini açıkladı: 12 bin 500 lira yapalım

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Meclis Genel kurulunda bütçe görüşmeleri sırasında partisi adına konuştu. Bütçeyi sorunların inkarı olarak niteledi. Buldan, "Asgari ücreti HDP’nin teklifi olan 12 bin 500 lira yapalım" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Meclis'te bütçe görüşmeleri başladı. HDP'li Pervin Buldan partisinin asgari ücret önerisini açıkladı: 12 bin 500 lira yapalım

 Gerçek Gündem'in haberine göre iktidarın faiz politikalarına değinen Buldan, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ekonominin kitabını yazdık'' sözlerini hatırlatarak; ''Geçen yıl ekonominin kitabını yazıyordunuz. Buyrun şimdi faizin kitabını yazın'' dedi.

Buldan ayrıca ''Faizcilik, tefecilik nasıl yapılır dünya alem görsün. Faiziniz tek hane olabilir ama zamlarınız, vergileriniz, cezalarınız, enflasyonunuz üç hanedir'' ifadelerini kullandı. 

'EKONOMİDE TÜRKİYE'Yİ UÇURACAKTINIZ'

Buldan'ın açıklamaları şöyle: 

''Müzakereden ve katılımdan uzak, 'ben yaptım oldu, bitti' anlayışıyla hazırlanan bir AKP-MHP bütçesiyle karşı karşıyayız. Bu, milyonların emek ve birikimini iktidarın hizmetine sokan bir bütçedir. Sorunları ve çözümü, ret ve inkar bütçesidir. Halkın sofrasındaki ekmeği daha da küçültme, yoksulluğu, adaletsizliği, eşitsizliği büyütme bütçesidir. 

Bütçede sosyal adalet, sosyal devlet, refah ve huzur yoktur. Yoksullar, kadınlar, emekçiler, üreticiler, çiftçiler, esnaflar, çocuklar ve engelliler yoktur. Ancak şunu da iyi bilin ki bu bütçe aynı zamanda talan döneminizin bitiş ve kapanış bütçesidir.

Halkın ve çözümün bütçesinin yapılacağı yeni bir dönem çok yakında başlayacaktır. Bütçeyi geçirmek için çoğunlukta olabilirsiniz ama unutmayın asıl çoğunluk dışardadır. Bu zulüm düzeninden bir an önce kurtulmak isteyen milyonlardır. Onların sesi de sözü de gücü de bu kürsüdedir.

İç barışı tesis eden ve demokratik siyaseti esas alan bir bütçenin hazırlıklarına şimdiden başladık, malum zaman yaklaşmaktadır. Sizin için de zaman yaklaşmaktadır. 4 yıl önce söz vermiştiniz, ekonomide Türkiye'yi uçuracaktınız. Evet kendi rant ekonominizi uçurdunuz ama ülkeyi uçurumdan aşağı attınız, yere çakılmasına sebep oldunuz. Şimdi çakılma sırası sizdedir. Sandıklarda kesinlikle çakılacaksınız.

Yasama-Yürütme-Yargı kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırdınız, yerine yürütme saklama aklama sistemini kurdunuz. Meclisin denetim yetkisini elinden aldınız, yeni bir vesayet rejimi kurdunuz. Talimatlı bir yargı düzeni yarattınız. Demokratik siyasete ve topluma karşı bir darbe mekanizması kurdunuz. Kolluk güçlerini, siyasetinizin destek gücü haline getirdiniz. Yolsuzlukları merkezden yerele kadar tüm kurumlara yaydınız. Sayıştayın yolsuzluk raporlarını uç uca eklersek buradan sarayınıza yol olur.

HHD'NİN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ

Çiftçiyi, üreticiyi, esnafı, emekliyi borç batağına sürüklediniz. Bir de durmadan çıkıp ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyorsunuz. O halde buyurun, asgari ücreti HDP’nin teklifi olan 12 bin 500 lira yapalım. Ama yapmayacağınızı ve yapamayacağınızı biliyoruz. Çünkü siz ancak halktan toplamayı bilirsiniz. 2023’te toplayacağınız vergi 3 trilyon 200 milyar liradır. Belli ki satacak başka bir şey bırakmadınız, vatandaşa yükleniyorsunuz. Dışarıda yandaşlarınıza vergi cenneti yaratırken, içeride ise halka vergi ve zam cehennemi yaşatıyorsunuz. Oysa 20 yılda yandaşlarınıza dağıttıklarınızı toplasanız 10 katı gelir elde edilir. Halkı düşünüyorsanız, buyurun çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınan adaletli bir vergi düzenini hep birlikte yaratalım. Vergi cennetlerini kapatalım. Temel gıdalardaki vergiyi derhal kaldıralım. Yapmazsınız. Çünkü sizin hesabınız başkadır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin