MEB'den flaş karar. Açık liseye geçiş şartları belli oldu. Okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışında açık öğretim liselerine geçiş yapılamayacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlandıran yönetmeliğin ardından, bu liselere geçişlere izin verilecek istisnai durumlarla ilgili usul ve esasları belirledi. Okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışında açık öğretim liselerine geçiş yapılamayacak

Google Haberlere Abone ol
MEB'den flaş karar. Açık liseye geçiş şartları belli oldu. Okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışında açık öğretim liselerine geçiş yapılamayacak

Bakanlıktan örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçişlerle ilgili, İl Milli Eğitim müdürlüklerine genelge gönderildi. Buna göre; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca, lise öğrencilerinin örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine belirtilen haller dışında geçiş yapamayacağı kararlaştırıldı. Engeli bulunan, anne babası vefat edip koruyucu aile yanına yerleşen, evlatlık edinme öncesi 1 yıllık geçici bakım sürecinde olan, koruma altına alınması nedeniyle ikameti değiştirilmek zorunda olan, şehit veya gazi çocuğu olan, cinsel saldırı veya taciz mağduru olan, milli sporcu, tutuklu ya da hükümlü olan, evde ve hastanede eğitim verilerek öğrenim gören, bakanlıkça mazereti uygun görülen ve örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler, açık öğretim liselerine geçiş yapabilecek.

UYGUN GÖRÜLEN MAZERETLER

Bakanlıkça mazereti uygun görülenler; sınıf tekrarına kalıp öğrenim hakkı devam eden, ikamet yeri değişen ve velisinin yeni ikametinin bulunduğu yerde eğitimini sürdürebileceği türden okul türü bulunmayan, ilköğretim okulu/ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu olup herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar ile çeşitli nedenlerle 9'uncu sınıfta özürsüz devamsızlık hakkını dolduran öğrencileri kapsıyor. Açık öğretim liselerinin yurt dışı programına kayıt yaptırmak isteyenlerden, açık öğretim liselerine kayıt şartlarını taşıyan öğrencilerin, yaş şartı aranmaksızın mazereti uygun görülecek. Yurt dışında öğrenim görmüş olanlardan denklik belgelerinde belirtilen öğretim düzeyleri açık öğretim liseleri kayıt şartlarını taşıyanlar da yaş şartı aranmaksızın açık öğretim liselerine kayıt olabilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan Kur'an kurslarında hafızlık ve bu alanı destekleyici Arapça eğitimi alanlar ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün hafızlık modüllerine kayıtlı olan, milli sporcular dışında bireysel veya takım sporlarında en az 3 yıl faal lisanslı olarak yarışmalara katılan sporcular ve Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ile sporcu eğitim merkezlerine kayıtlı olanların mazeretleri Bakanlık tarafından kabul edilecek.

DEPREM BÖLGESİNE İSTİSNA

Ayrıca, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere, deprem bölgesindeki Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde konteyner kent, çadır kent gibi geçici barınma yerlerinde ikamet eden ve taşıma yolu ile eğitim hizmeti alanlar, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri halinde açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapabilecek.

Örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrencilerin açık öğretim liselerine geçişlerine yönelik bilgilendirme ve yönlendirme işlemleri, kayıtlı bulundukları eğitim kurumunca yapılacak. Diğer öğrencilerin açık öğretim liselerine geçiş ön onay işlemleri, kayıtlı bulundukları okulun bağlı olduğu il/ilçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu marifetiyle, mazeret durumlarını gösterir resmi belgeye dayalı olarak gerçekleştirilecek.

Kaynak: DHA
Etiketler MEB açık lise
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin