Mart ayı enflasyon beklentisi: Mart ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak? Enflasyon beklentileri neler?

Vatandaşların ve yatırımcıların merakla takip ettiği enflasyon rakamları Mart ayına ilişkin olarak araştırılıyor. Geçtiğimiz Şubat ayında açıklanan rakamlara göre yıllık enflasyon yüzde 54,44, kira artış oranı ise yüzde 25,98 olarak açıklanmıştı. Enflasyonun ve hayat pahalılığının giderek artmasıyla vatandaşlar gözlerini 2022 Mart ayı enflasyonuna çevirdi. Peki, 2022 Mart ayı enflasyon beklentileri neler?

Google Haberlere Abone ol
Mart ayı enflasyon beklentisi: Mart ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak? Enflasyon beklentileri neler?

MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Mart ayı enflasyon oranı 4 Nisan Pazartesi günü açıklanacak. Bilindiği üzere enflasyon rakamları her ayın 3'ünde yayınlanıyor ancak bu ay ayın 3'ü Pazar gününe denk geldiği için rakamlar Pazartesi duyurulacak.

4 Nisan Pazartesi günü TÜİK tarafından açıklanacak mart ayına ait enflasyon yakından izlenecek. Ocak ayında yüzde 11.10 gelmiş yıllık enflasyon 48.69 seviyesine yükselmişti.

Şubat ayında ise enflasyon 54,44, kira artış zammı ise 25,98 olmuştu.

Mart ayı için görüşler, enflasyon beklentisinin bir oran yükselerek hemen hemen aynı grafikte seyredeceği yönünde. Ancak sürprizler de olabilir.

Mart ayı enflasyon beklentisi: Mart ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak? Enflasyon beklentileri neler?

MART AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ AÇIKLANDI MI?

2022 yılı Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 50 katılımcı tarafından yanıtlandı ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirildi.

Ankete göre, katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 34,06 iken, bu anket döneminde 40,47 oldu.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 24,83 iken, bu anket döneminde yüzde 26,43 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 15,42 ve yüzde 17,03 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 16,04 TL iken, bu anket döneminde 16,68 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 16,62 TL ve 17,42 TL olarak gerçekleşti.

Mart ayı enflasyon beklentisi: Mart ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak? Enflasyon beklentileri neler? - Resim : 2

ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından her ayın 3’ünde açıklanıyor. Bu kapsamda mart ayı enflasyon rakamlarının 3 Nisan’da açıklanması beklenirken, bu tarihin Pazar gününe denk gelmesi nedeniyle enflasyon rakamlarının 4 Nisan Pazartesi günü açıklaması bekleniyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin