Marmaray'ın açılışı ABD medyasına nasıl yansıdı?

ABD medyasında 'Altyapı Projeleri AKP Hükümetine Desteği Arttıracak mı?' sorusuna yanıt arandı.

Google Haberlere Abone ol
Marmaray'ın açılışı ABD medyasına nasıl yansıdı?

Marmaray'ın açılışıyla ilk kez Avrupa ve Asya kıtalarının demiryoluyla bağlandığı belirtilirken projeyle ilgili "endişe ve eleştiriler"in de sürdüğü kaydediliyor. Amerika'nın Sesi, "Altyapı Projeleri AKP Hükümetine Desteği Arttıracak mı?" sorusuna yanıt aradığı haberinde "Altyapı projeleri artıkça eleştiriler de artıyor" görüşünü öne sürüyor.



Amerika'nın Sesi, İstanbul kaynaklı haberinde açılış törenine binlerce kişi katıldığına, kalabalığa seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Türkiye ve İstanbul için birçok tarihi proje yapacaklarını ve bunun halka hizmet olduğunu söylediğine dikkat çekiyor.



Dorian Jones imzasını taşıyan haberde "Tünel kendi türünün en derine yapılan örneği ve günde 1 milyon yolcu taşıma kapasitesiyle kentin kronik trafik sorununu hafifletmeyi amaçlıyor" denildikten sonra şöyle devam ediliyor:



"Ancak deprem riski bulunan kentte tünelin güvenliği ilgili kaygılar bulunuyor. İTÜ'den Profesör Celal Şengör gerekli önlemlerin alındığını söylüyor. Tünelin ön çalışmalarını yaptığını belirten uzman, bu bölgede fay hattı olmadığını, bir deprem durumunda tünelin sarsılacağını ancak en iyi şekilde yapılmışsa kırılma riski bulunmadığını belirtiyor. Şengör tüneli yapanların kendi alanlarında çok başarılı olduğunu da ekliyor."



"ALTYAPI PROJELERİ ARTIKÇA ELEŞTİRİLER DE ARTIYOR"



Buna rağmen, "Başbakan Erdoğan İstanbul'da altyapı projelerinin sayısını artırdıkça kendisine yönelik eleştirilerin de arttığını" savunan Amerika'nın Sesi, "Eleştirileri yönelten kesimler, yapılan değişikliklerin halka yeteri kadar danışılmadan yapıldığını belirtiyor. Kentle ilgili endişeler Haziran ayında başlayan Gezi protestolarında kendini göstermişti" dedi.



Medyada çıkan haberlere göre projenin "Cumhuriyet'in kuruluşunun 90'ıncı yılına yetiştirilmesi için aceleye getirildiği ancak hükümetin bu iddialara yanıt vermek yerine tünelin sağladığı olanaklardan bahsetmeyi tercih ettiği" savına da yer veriliyor.



Amerika'nın Sesi, haberinde siyasi uzman Atilla Yeşilada'nın, "AKP'nin bu tür projeleri iktidarda kalmak için kilit olarak gördüğü" değerlendirmesini de yansıtırken de "Hükümetin hedeflerinin sınırı olmadığını söyleyen uzman, 2013 yılının ilk yarısındaki büyüme rakamlarının neredeyse tamamen altyapı projelerinden geldiğine dikkat çekiyor. Yeşilada büyüme oranlarının azalması ya da döviz kurunun artması durumunda hükümete duyulan güvenin azalacağını belirtiyor" dedi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin