Marmaray bir müjdeyle açıldı!

Başbakan Erdoğan bugün açılışı yapılan Marmaray'ın 15 gün ücretsiz olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Marmaray bir müjdeyle açıldı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Marmaray'ın İstanbul'a, Türkiye'ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını temenni etti.



Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden bakanları ve yabancı konukları selamlayan Erdoğan, yabancı konuklara teşekkür etti. 



Fatih Sultan Mehmet'in, "Hüner bir şehr bünyad etmektir; reaya kalbin abad etmektir" şeklindeki dizelerini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:



"1453'te şehre girdiği andan itibaren işte bu dizelerinde ifade etiği gibi, İstanbul'u imar etmek, halkın gönlünü kazanmak için çalışmış, halkın gönlünü 'abad etme' vazifesini bizlere bir miras olarak bırakmıştı. Bu anlamlı günde, bu şehrin fatihi Sultan 2. Mehmet'i bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Açılışını yaptığımız projenin hayallerle yetinmeyip bu hayali kağıtlara, planlara, projelere döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamid'e de Rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, İstanbul ve Türkiye için, tüm insanlık için yüreklerini ve emeklerini ortaya koymuş, Türkiye'yi bugünlere taşımış, bu projenin gerçekleşmesine katkı sunmuş, başta Ulaştırma Bakanım olmak üzere, bakanlık mensuplarına, devlet adamlarına, siyasetçilerimize, bürokratlarımıza gönülden şükranlarımı ifade ediyorum."  



CUMHURİYETİN NELER BAŞARABİLECEĞİNİN İSPATI



"Asrın projesi" Marmaray'ın, son derece anlamlı bir günde, anlamlı bir yıl dönümünde hizmete açıldığını kaydeden Erdoğan, "Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıl dönümünü kutluyor, milletçe 81 vilayetimizde, yurt içinde, yurt dışında 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray'ı özellikle, 29 Ekim'de, özellikle 90. kuruluş yıl dönümünde açmak istedik. Zira bugün, işte bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz" diye konuştu.



Başbakan Erdoğan, "Ama bugün yaşadığımız gurur aynı zamanda cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Cumhuriyetimizin 10. yıl dönümünde Türkiye, inşa ettiği demir ağlarla gurur duyuyordu. O izi takip ederek, 10. yıl kazanımlarına yenilerini ekleyerek, demir ağları, karayolları ağlarını, deniz yolları ağlarını, hava yolları ağlarını kat kat artırarak, 90. yılında benzer gurur ve şuurla idrak ediyoruz" dedi.



Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:



"Cumhuriyetin kuruluşuyla başlayan ulaştırma projeleri, işte böyle bir tecrübenin neticesiydi. Bu tecrübeden yola çıkarak hükümet olarak 11 yıl boyunca ulaştırma yatırımlarına ağırlık verdik. 'Yol medeniyettir' dedik. Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmışken, 11 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yolu bunun üzerine ilave ettik. Cumhuriyetin kazanımlarına yenilerini ekledik. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan yatırımların üzerine kat kat fazlalarını ekledik. Şunu çok iyi biliyoruz ki, inşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil, gönülleri de birbirleriyle buluşturduk. İnşa ettiğimiz bölünmüş yollarla, hızlı tren hatlarıyla, herkesin binmesini sağladığımız uçaklarla uzakları yakın ederken, doğuyu batıyla, kuzeyi güneyle kucaklaştırdık. Göreve geldiğimizde 26 havaalanı vardı. Bugün 50 havaalanına ulaşmış durumdayız. Cumhuriyetimizi sadece ulaştırma ağlarıyla ayağa kaldırmak noktasında olmadık. Cumhuriyetimizi aynı zamanda kardeşlik, birlik ve dayanışma ağlarıyla, adalet, eşitlik ve demokrasi ağlarıyla, adeta nakış nakış işleyerek çok daha büyük, daha yüce, daha daha güçlü bir yapıya kavuşturduk. Marmaray, sadece iki kıtayı birbirine kavuşturmakla kalmıyor. Marmaray, 150 yıl öncenin hayallerini gerçekle buluşturuyor. Marmaray, tarih ile bugünü, bugün ile geleceği buluşturuyor. Marmaray, bu aziz milleti, öz güveniyle inandığı zaman neleri yapabileceğini göreceği bir imanla buluşturuyor. Marmaray kıtaları olduğu kadar insanları, halkları, ülkeleri birbiriyle buluşturuyor, kucaklaştırıyor."



TÜP GEÇİT 2015'te BİTECEK



Marmaray'ın sadece bir İstanbul projesi olmayıp, aynı zamanda bir insanlık projesi olduğuna işaret eden Erdoğan, Marmaray'ın İstanbul'un olduğu kadar İzmir'in, Trabzon'un, Antalya'nın, Diyarbakır'ın, 81 ilin projesi oldğunu kaydetti.



Törende konuşan Japonya Başbakanı'nın, Japonya ile İstanbul'u birleştirmek istediğini söylediğini ifade eden Erdoğan, "İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu, olur. Marmaray, Pekin'den, Tokyo'dan, Londra'ya kadar inşallah tüm dostlarımızın, kardeşlerimizin projesidir. Bir barış, dayanışma projesidir" dedi.



Erdoğan, Japonya ile başka bir adımın daha atıldığını vurgulayarak, Sinop'taki nükleer enerji projesinin Japonya, Fransa ve Türkiye olarak birlikte inşa edileceğini anlattı.



Denizin altından geçecek bu trenlerin yolcuları olduğu kadar sevgiyi, kardeşliği, aşkı da kıtalar arasında taşıyacacağını dile getiren Erdoğan, 2015'te de biraz daha güneyden, içinden otomobillerin geçeceği tüp geçidin de bitirileceğini kaydetti. Denizin altındaki çalışmaların devam edeceğini, aynı yıl 3. köprünün de inşallah bitirileceğini dile getiren Erdoğan, bunların, İstanbul'un ulaşımı için iktidarlarının neler yaptığının ortaya koyulması bakımından önemli olduğunu söyledi.



MARMARAY'A KARDEŞ MÜJDESİ



Erdoğan, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Marmaray'ı, İstanbul'un ve Türkiye'nin tarihine yaraşır şekilde, barışın, sevginin, dostluk ve kardeşlik üzerine inşa ettiklerini söyledi.



"Bu büyük eser, önce Türkiye'nin eseri olduğu kadar, insanlığın bir eseridir" diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:



"Bizi sevsin ya da sevmesin, bizi beğensin ya da beğenmesin, bize oy versin ya da vermesin, İstanbul ve Türkiye'deki her bir kardeşim, gönül rahatlığı içinde bu büyük yatırımla gurur duysun. Biz, bu büyük projeyi, bu asrın projesini başlatan ve tamamlayan olduk ama biliniz ki 150 yıl önce hayalini kurandan bugün bu projeyle aynı şehirde, aynı ülkede, aynı dönemde yaşayana kadar herkes, bu gurur verici tabloda pay sahibidir. Allahımıza hamdolsun. Marmaray hepimizin eseri, milletimizin eseri, ülkemizin eseridir. Her zaman bir şey söylüyoruz, hatırlayın: 'Biz bu milletin efendisi değiliz, biz bu milletin hizmetkarıyız'. Biz, bunu yapıyoruz. Bu hizmetkarlık, Marmaray'da son olmayacaktır. Denizin altına inşa edeceğimiz diğer tüp geçitle de inşallah en kısa zamanda Marmaray'a bir kardeş kazandıracağız."



"100. YIL DÖNÜMÜNÜ DAHA BÜYÜK ESERLERKE KUTLAYACAĞIZ"



Erdoğan, üçüncü köprüyü, havalimanını, körfez geçişini ve İzmir Otoyolu'nu tamamlayıp, küresel ölçekli projelere yenilerini ekleyeceklerini bildirerek, "Ankara, Eskişehir ve Konya gibi sadece birkaç ay içinde İstanbul'u da hızlı trene, inşallah hedefimiz, yıl sonuna kadar kavuşturacağız. Sivas, Bursa, İzmir'i de hızlı trenle inşallah tanıştıracağız. Cumhuriyetimizin 90'ıncı kuruluş yıl dönümünü Marmaray'la taçlandırırken, 100'üncü kuruluş yıl dönümünü, daha büyük, daha gurur verici eser ve yatırımlarla kutlayacağız" diye konuştu.



"DÜNYA MEDENİYET TARİHİNE KAZANDIRDIK"



Marmaray'ın, boğazda ters yöne iki akıntının olduğu, yüzeyin 62 metre derinliğinde batırma tüp tüneliyle kıtaları birleştiren yegane yapı olma özelliğini taşıdığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:



"Dünya üniversiteleri, bilim çevreleri, mühendislik ve mimarlık otoriteleri, dünya medyası, en başından itibaren Marmaray'ı yakından izledi. Asrın projesi Marmaray, inşasındaki titizlikle, ince işçilikle, çevreci özellikleriyle, sağlamlığıyla bir ulaşım projesi olduğu kadar tarihin altın harflerle yazacağı bir sanat eseri, bir mimari şaheser oldu. Bu projeyi yaparken, azami çevre hassasiyetiyle hareket ettik. Balıkların yumurtlama dönemine, göç yollarına engel olmayacak şekilde ince eledik, sık dokuduk. Belirlediğimiz sürede bitmesine mani olsa da tarihi bulguları ortaya çıkardık ve 35 binden fazla tarihi eseri, dünya medeniyet tarihine kazandırdık.



Bugünden itibaren 2 kıta arasındaki yolculuk süresini, sadece 4 dakikaya indiriyoruz. 13,5 kilometrelik uzunluğu ile Marmaray sayesinde Ayrılıkçeşme, Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci, Kazlıçeşme arasındaki yolculuk süresi, evet, bu kadar kısalıyor. Tek yönde saatte 75 bin yolcu, bir kıtadan diğerine geçebilecek. 2 yönde yapacağımız genişlemeyle 63 kilometrelik banliyö hatlarını da devreye alarak, İstanbul'un raylı ulaşımını dünyaya örnek konuma getireceğiz. Sivas, Ankara, Konya, Eskişehir'den hızlı trene binen bir yolcu saatler içerisinde İstanbul'a ulaşabilecek, dakikalar içerisinde boğazı geçip, Avrupa'ya gelebilecek."



"HER KUTLU DOĞUM SANCILI OLUR"



Başbakan Erdoğan, inşaat süresince çevrenin esnafıyla, bütün oturanıyla rahatsız olduğunu dile getirerek, "Burada rahatsızlıklar verdik. Ben Üsküdarlı hemşehrilerime diyorum ki 'Hakkınızı bize helal edin'. Ama şunu da unutmayın: Her kutlu doğum sancılı olur ve bu bir kutlu doğumdur. Sancı çektik ama şimdi de hep beraber inşallah bu mutluluğu yaşayacağız. Bundan sonra inanıyorum ki sizler de bize 'Allah razı olsun' diyeceksiniz" diye konuştu. 



Başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak törene katılan yabancı cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlara, Türkiye'den bakanlar, yargı mensupları ve İstanbullular'a; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere bakanlık personeline, mimar, mühendis, işçi, yüklenici firmalara şükranlarını sunan Erdoğan, "Allah kazadan beladan bizleri korusun diyorum" ifadelerini kullandı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin