Marmara'nın umudu sona erdi! Pinalar kıyıya vurdular. Uzmanlar yetkilileri uyardı!

Denizde doğal bir filtre görevi gören ve deniz altındaki atıkları temizleyebilen pinalarla ilgili endişe verici bir haber geldi. Balıkesir Erdek'te pinaların toplu halde öldüğü gözlemlendi. Uzmanlar, yetkilileri acil önlem almaları konusunda uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Marmara'nın umudu sona erdi! Pinalar kıyıya vurdular. Uzmanlar yetkilileri uyardı!

Balıkesir’in Erdek ilçesinde, denizde doğal filtre görevi gören pinaların kıyıya vurarak toplu olarak öldükleri gözlemlendi. Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, pinaların neden kıyıya vurduğunu anlatarak bu duruma açıklık getirdi.

MARMARA DENİZİ'NİN UMUDU OLARAK GÖRÜLÜYORDU

Geçen günlerde Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alan fırtınanın sonrasında, Marmara Denizi’nin kurtuluş umudu olarak görülen pinalar toplu halde Erdek, Düzler mevkiinde sahile vurdu. Bu durum yöre halkı arasında endişeyle karşılanırken, Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı söz konusu olaya bir açıklama getirdi. Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz çayırı gibi alanların korumasından mahrum kalmış olan pinaların, fırtına nedeniyle sökülüp kıyıya doğru atıldığını dile getirerek, “Fırtına sonucu kıyıya daha çok pina vursun istemiyorsak, deniz çayırlarını korumalıyız” diye uyardı.

YOSUNLARI SÖKÜYORLAR! 

Prof. Dr. Mustafa Sarı yaptığı açıklamada, “Marmara Denizi’nde 18-19 Kasım tarihleri arasında bir fırtına yaşandı. Fırtına esnasında doğal olarak denizde dalgalar yükselir. Fırtına demek, deniz için nimet demek. Fırtınada denizin yüzeyindeki su ile dipteki su karışır. Bu durum dipteki besinin yüzeye çıkmasına neden olur. Yani deniz besin açısından zenginleşir. Onun için biz denizdeki bu karışımdan memnunuz. Ancak bu durum olduğu zaman özellikle kıyı ve sığ bölgede daha önceden ölmüş olan pinalar veya halen canlı ama deniz çayırı gibi alanların korumasından mahrum kalmış olan pinaları sökerek kıyıya doğru atıyor. Şu an karşılaştığımız durum da bununla ilgili.

Pinaların kıyıya vurduğu bölge, aslında deniz çayırlarının çokça bulunduğu bir bölge ancak yazın denize girecek misafirlerin ayağına yosun değecek diye bu çayırları söküyorlar. Dalgaların şiddetini azaltan, yani bir yastık görevi gören deniz çayırları söküldüğünde pinalar neye tutunsun? Bu durum aslında bizlere kıyı bölgeleri korumamızın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bir dahaki fırtınada kıyıya daha çok pina vursun istemiyorsak deniz çayırlarını korumalıyız. Kıyısal alanları doldurmamalıyız, duvarlar, setler çekmemeliyiz” dedi.

PİNA MİDYESİ NEDİR? NE İŞE YARAR?

Renk: Kabukları genelde sütlü kahverengi ve bazen kızıl kahveye yakın renktedir. Kabuk üzerinde gri noktalar olabilir.

Yaşam alanı: Akdeniz ve Ege Denizi’nin kumlu çakıllı bölgelerinde yaşarlar. 60 metre derinliğe kadar sığ ve derin sularda bulunurlar. Genellikle Posidonia, deniz çayırlarının arasında görülürler.

Tanımsal özellikleri: Maksimum boyları 90 cm’dir. Sivri uçları ile kumların içinde dik dururlar. Dış kısımları liflidir. Tepe kısımları yuvarlaktır. Beslenme ve solunum amaçlı kabuklarını açarlar.

Kabuk parçaları eşit ve uzun üçgen şeklindedir. Kabukların tabanı düzdür ve yaşadıkları zemin üzerine sabitlenmiştir. Genellikle, kabuk üzerinde kabuklu hayvanlar ve yosunlar bulunur ve bu durum kamuflaj sağlar. Beslenme özellikleri: Plankton, mikroskobik canlılar ve organik besin maddeleri ile beslenirler.

 

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin