Markette eliniz o ürünlere gitmesin: İşlenmiş değil ultra işlenmiş!

Market raflarını incelerken hazırlanması daha kolay ürünler ilgimizi çekiyor pratikliği bizi cezbediyor. Ancak hangi ürünün hangi sağlık tehdidini oluşturduğunu bilseniz emin olun yanından bile geçmezsiniz. İşlenmiş gıdaların sağlığa yıkıcı etkisini peki ultra işlenmiş gıdaların varlığından haberiniz var mı?

Google Haberlere Abone ol
Markette eliniz o ürünlere gitmesin: İşlenmiş değil ultra işlenmiş!

Donmuş pizzalar, paket çorbalar ve hazır yemekler gibi hayatı kolaylaştıran ultra işlenmiş gıdaların kalp ve damar rahatsızlıkları, obezite, diyabet ve kanser ve hatta erken ölüm riskini artırdığı pek çok bilimsel araştırma tarafından daha önce ortaya konulmuştu. 

Yeni bir araştırma ise bu gıdaların beynin bilgi işleme ve karar alma merkezi olan frontal lob da dahil olmak üzere bütünsel bir bilişsel gerilemeye yol açabileceğini ortaya koydu.  

Araştırmada ulaşılan bulgulara göre, ultra işlenmiş gıda tüketimi en üst düzeyde olan bireylerin bilişsel gerileme hızı, bu gıdaları en az tüketen bireylere kıyasla yüzde 28, beynin yönetme becerisindeki kayıp hızı ise yüzde 25 daha fazla. 

325 binden fazla erkek ve kadının altın standart meta-analizi, en fazla UPF tüketenlerin kalp krizi, felç ve anjin gibi kardiyovasküler olaylara yakalanma olasılığının %24 daha fazla olduğunu gösterdi.

Kalori alımında günlük UPF tüketiminin %10 artırılması, kalp hastalığı riskinde %6'lık bir artışla ilişkilendirildi. Çin'in Xi'an kentindeki Dördüncü Askeri Tıp Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre, diyetlerinin %15'inden azını UPF oluşturanlar en az kalp sorunu riskiyle karşı karşıya olduğu kaydedildi.

Bulgular, dünyanın önde gelen binlerce kalp doktoru, bilim adamı ve araştırmacısının çalışmalar hakkında bilgilendirildiği Amsterdam'daki Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yıllık toplantısında açıklandı. Sonuçlar, uzmanların acil eylem çağrısında bulunmasına yol açtı.

KADINLAR ÇOK DAHA FAZLA TÜKETİYOR

Çalışmanın yazarlarından biri olan Sydney Üniversitesi'nden Anushriya Pant, pek çok insanın sağlıklı olduğunu düşündüğü marketten alınan sandviçler, dürümler, çorbalar ve az yağlı yoğurtlar gibi yiyeceklerin aslında UPF olduğunun farkında olmadığını söyledi. 

"Kadınların, erkeklerden daha fazla UPF tükettiğini" belirten Pant, "Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz gıdalar aslında yüksek tansiyon geliştirmenize katkıda bulunuyor olabilir" dedi.

NEDİR BU ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR?

Ultra işlenmiş gıdalar arasında hazır çorbalar, soslar, dondurulmuş pizzalar, hazır yemekler ve sosisli sandviçler, sosisler, patates kızartması, gazlı içecekler, hazır kurabiyeler, kekler, şekerler, çörekler ve dondurma gibi yiyecekler yer alıyor.

Konserve ürünler, ev yapımı ekmekler, peynir, tuzlanmış et, şarap, bira ve sirke gibi ürünler “işlenmiş gıda” kategorisinde sayılırken, dondurulmuş patates kızartması ve pizzalar, market dondurmaları ve hazır çorbalar gibi ürünler “ultra işlenmiş gıda” olarak tanımlanıyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin