Maltepe'de depreme dayanıksız sitede 'emsal' krizi. 247 daireli site bir türlü yıkılamıyor: Belediye 'emsal' vermedi, evleri 145 metrekare olan vatandaşlara 66 metrekare verilince kriz çıktı

İstanbul Maltepe'de depreme dayanıksız raporu verilen ve riskli bina olarak tespit edilen 247 dairelik Yeşil Belde Sitesi sakinleri protesto eylemi yaptı. Site sakinlerine 60 günlük tahliye tebligatı yapan belediye önce 30 gün daha sonra da 3 Ağustos'ta dolan süreyi 15 gün daha uzattı. Ancak site sakinleri Maltepe Belediyesi'nin 'emsal' uygulaması yapmamasından şikayetçi. 145 metrekarelik dairelerin 66 metrekare olacak evlere vatandaşlar itiraz ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Maltepe'de depreme dayanıksız sitede 'emsal' krizi. 247 daireli site bir türlü yıkılamıyor: Belediye 'emsal' vermedi, evleri 145 metrekare olan vatandaşlara 66 metrekare verilince kriz çıktı

İstanbul Maltepe Zümrütevler Mahallesi'ndeki 247 dairelik Yeşil Belde Sitesi'nde kentsel dönüşüm krizi yaşanıyor. Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen ve riskli bina olarak değerlendirilen sitenin tahliyesi için verilen süre 3 Ağustos'ta doldu. Maltepe Belediyesi 15 gün daha ek süre verdi.

Ancak site sakinleri Maltepe Belediyesi'ni 'emsal' vermemekle suçluyor. 145 metrekare dairelerin yerine sadece 66 metrekarelik evler verileceğini öne süren site sakinleri Maltepe Belediyesi önünde eylem yaptı. 

Ekipler sürenin dolmasının ardından dün siteye gelerek elektrik, su ve doğalgazı kesmek istedi ancak burada ekiplerle site sakinleri arasında sözlü tartışma yaşandı.  Sözlü tartışmanın ardından yapılan değerlendirmede site sakinlerine dairelerini boşaltmaları için 15 gün ek süre verildi.

"DİĞER SİTELERE VERİLDİ, BURAYA VERİLMEDİ"

Yeşil Belde Sitesi sakinlerinden Mesut Kavak, “Kaç yıldır belediyeye buranın yenilenmesi için başvuruda bulunuyoruz Etrafımızda bulunan sitelere verilen emsal bize verilmedi. Bunun için de birçok gerekçe sunuluyor; ama bunların hiçbiri geçerli bir gerekçe değil. Sözleşmeye eşitlik ilkesi aranmaz diye madde koyulmuş. Bu hangi yasaya uygun? Biz yıllardır burayı müteahhite veremediysek bunun asli kusurlusu belediyenin kendisidir" dedi. 

Site sakinlerinin yıkıma karşı olmadığını söyleyen Kavak, "Biz müteahhitte vermek istedik ancak bize 66 metrekare daire vermek istiyor. 4-5 kişilik bir aile 66 metrekarede nasıl yaşar. Emsal olmadan olmuyor. Bizim canımızı tehlikeye atan, binalarımızın yenilenmesinin önüne engel koyan belediyenin kendisidir" ifadelerini kullandı.

EMSAL MÜTEAHHİTE VERİLECEK İDDİASI

Yeni imar planının görüşülmek üzere imar komisyonuna sunulduğunu ve görüşüllmeyi beklediğini söyleyen site sakinleri, “Sitemiz İstanbul'un en değerli lokasyonlarından birine sahip. Ortada olan bu büyük rant bizleri müteahhitlere yöneltilerek Maltepe Belediyesi tarafından paylaşılmak isteniyor. 1.90 emsalin bize verilmeyeceği, müteahhidin başvurması halinde verileceği bizzat Maltepe Belediyesi tarafından bize söyleniyor” diyorlar.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA GELDİ

Maltepe Belediyesi ise Yeşil Belde Sitesi'nde yaşanan gerginlikle ilgili bir duyuru yayımladı. Belediye tarafından yapılan açıklamada 'emsal' tartışması ile ilgili bir açıklama yapılmazken site sakinlerine 15 gün daha ek süre verildiği vurgulandı. 

Maltepe Belediyesi'nden yapılan açıklama şöyle: "Zümrütevler Mahallesi’nde riskli bina olarak tespit edilen Yeşil Belde Sitesi’nin dönüşüm sürecine ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz.

Söz konusu yapının depreme dayanıklı olmadığı belirlenmiş ve riskli bina olarak tespit edilmiştir. Bunun üzerine belediyemiz mevzuat gereği yasal süre olan 60 günlük tahliye sürecini başlatmış, yaklaşık 250 hanenin yaşadığı site sakinlerine tahliye konusunda gerekli tebligatı yapmıştır. 60 günlük sürenin sonunda site sakinlerinin başvurusu üzerine 30 gün ek süre tanınmıştır. 3 Ağustos 2023 itibariyle 15 gün daha ek süre tanınmıştır.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve binlerce vatandaşımızı yitirdiğimiz depremin acısını hala yüreğimizde yaşarken, Maltepe’de depremle mücadele konusunda ciddi bir hassasiyetle çalışıyoruz. Tıpkı Yeşil Belde Sitesi’nde olduğu gibi riski olduğunu tespit ettiğimiz her yapıyı hızlıca dönüştürerek depreme dayanıklı hale getirmek için kararlılıkla çalışıyoruz. Aynı zamanda riskli yapı dönüşüm süreçlerinde vatandaşlarımızın mağdur olmaması için yasaların bize verdiği yetki doğrultusunda her türlü desteği vermeye devam edeceğiz."

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin