Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor

Malatya'da İnönü caddesinde 2 katlı bina çöktü. Çöken binanın enkazından 13 yaralı çıkarıldı, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor

Malatya'da İnönü Caddesi'nde bulunan bir bina henüz bilinmeyen nedenden dolayı çöktü.

Malatya’da henüz belirleyemeyen nedenden dolayı bir bina çöktü. Arama kurtarma yapılan binadan 13 kişinin yaralı olarak çıkarıldığı, çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Malatya Valisi binada 20 kişinin bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Malatya'da bir binada meydana gelen göçüğün ardından arama kurtarma çalışması başlatıldı. Merkez Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi İnönü Caddesi'nde bulunan ve 2 katlı olduğu değerlendirilen bir binada henüz bilinmeyen bir nedenle göçük meydana geldi. Giriş katında dükkanların bulunduğu binanın çevresinde güvenlik önlemi alındı.

 13 KİŞİ YARALI KURTARILDI

Bölgede başlatılan arama kurtarma çalışmaları sırasında 13 kişi, enkazdan yaralı kurtarıldı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere sevk edildi. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre enkaz altından yaralı olarak çıkarılanların sayısı 13'e yükseldi.

 MALATYA VALİSİ: BİNADA 20 KİŞİ VARDI

Malatya Valisi Aydın Baruş, "Enkazdan şu an için 8 kişi kurtarıldı ve sağlık durumlarında ciddi bir durum söz konusu değil. Binada 20 kişinin olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

ALTI RESTORAN, ÜSTÜ KIRAATHANE

Binanın alt katının restoran olduğu üstünün ise bir kıraathane olarak kullanıldığı öğrenildi.

"BİR TADİLAT OLDUĞUNU SÖYLEDİLER"

AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı yaptığı açıklamada, "Bir tadilat vardı. Oradaki arkadaşlar bana bilgi verdiler. Oradaki restoran ile pide fırınında tadilat yapıldığını söylediler" dedi. Kahtalı, binanın 50 yıllık olduğunu aktardı.

GÖRGÜ TANIĞI ANLATTI: YAN BİNALARDAN DA SES GELİYOR DEDİLER

Görgü tanığı Yunus Emre Topal, "Bir dakika falan sürmedi, bir ses geldi, dönerken binanın tamamen çöküp toz halinde olduğunu gördük. Bir vatandaş çıkarabildik. Elektriği doğalgazı kestiler. Yan binalardan ses geliyor denilince, o binalar da boşaltıldı" dedi.

Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor
Binanın yıkılmadan önceki hali

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Malatya'da meydana gelen göçükle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Malatya’da bir binada meydana gelen göçük nedeniyle oluşan enkaz sonrası arama-kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Devletimiz tüm imkanlarıyla ve kurumlarıyla bölgededir. Göçükten etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Duamız, kalbimiz Malatyalı kardeşlerimizle…"

Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor - Resim : 2

 Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor - Resim : 3

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malatya'da binanın çökmesi nedeniyle yaralanan 13 kişinin tedavisinin hastanede devam ettiğini söyledi.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya merkezde bir binanın çökmesi sebebiyle 13 kişi yaralandı. Yaralıların tedavisi hastanelerimizde devam ediyor. Olay yerinde 28 ambulans ve 2 UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Geçmiş olsun Malatya. Yanınızdayız" ifadelerini kullandı.

Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor - Resim : 4

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, çöken 2 katlı binayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 4 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Olayla ilgili olarak bilirkişiler tarafından gerekli incelemeler yapılmış olup toplanan deliller itibariyle izinsiz tadilat yaptırıldığı anlaşılmıştır. Söz konusu tadilatı yaptıran iş yeri sahibi ve 3 çalışanı gözaltına alınmıştır. Soruşturma çok yönlü olarak titizlikle sürdürülmektedir."

Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor - Resim : 5

BAKAN KOCA GÜZEL HABERİ VERDİ

Bakan Koca, Malatya'da enkazdan kurtardığı vatandaşlar nedeniyle Ulusal Medikal Kurtarma Ekibine (UMKE) teşekkür etti, 'İyi ki varsın UMKE!' dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından, Malatya'daki UMKE görevlilerinin enkazdan bir kişiyi kurtarma anının görüntüsünü paylaştı. Bakan Koca videonun açıklamasında, "UMKE ekiplerimiz bugün Malatya'da enkazdan kurtardıkları hayatlarla bize dünyaları bağışlamış oldular. Malatya ve tüm halkımız adına, iyi ki varsın UMKE!" dedi.

 

 ENKAZDAN KURTULDU, YAŞANANLARI ANLATTI

Malatya'da çöken binanın enkazından kendi imkanlarıyla kurtulan Şemseddin Bozdemir, yaşadıklarını anlattı. Çöken binanın alt katındaki fırının daha önce boşaltıldığını ve buranın bitişiğindeki lokantaya dahil edilmeye yönelik tadilat yapıldığını anlatan Bozdemir, "Fırın daha önce boşaltılmıştı. Fırının yerini tavukçu kendi iş yerine katıyordu. Kendisine binanın eski olduğunu söyleyerek dikkatli olması uyarısında bulunduğumuzda, bize gerekli önlemleri aldığını söylüyordu. Ondan sonra bu olayla karşılaştık. Bina üzerimize çöktü ve patlayan duvarın oluşturduğu boşluktan dışarı çıktım. 2 arkadaşımı da tutup çıkmasını sağladım. Ben üst kata geldiğimde 15- 20 kişi vardı. Yaralılardan arkadaşlarımız var, onlardan da haber aldık. Ciddi durumlarının olmadığını öğrendik, sevindik" diye konuştu.

 Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor - Resim : 6

‘ULAŞILAMAYAN BİR KİŞİ YOK’

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Malatya'da çöken iki katlı binanın enkaz kaldırma alanında incelemelerde bulundu. Çataklı, içeride ulaşılamayan kimsenin olmadığını ve dikkatli bir şekilde çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, herhangi bir kayıp ulaşılamayan kişi ihbarının bulunmadığını ve bir kişinin bulunabileceği ihtimalini göz ardı etmeksizin çalışmalara devam edildiğini belirtti. Yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığını belirten Çataklı şunları söyledi:

"Saat 16.50 sıralarında zemin artı 1 kat olarak bir bina çöktü. Gerek itfaiye ekiplerimiz gerek AFAD ekiplerimiz seri bir şekilde olay yerine intikal ettiler. Sayın valimizin koordinasyonunda tüm arkadaşlarımız sürece dahil oldu. Arama kurtarma çalışmaları ve enkaz altından çıkarılan yaralarımızın seri şekilde hastanelere intikalleri gerçekleştirildi. Şu ana kadar yapılan tespitlerde binada 21 kişinin bulunduğu tespit edildi. Bunlardan sekiz tanesi kendi imkanlarıyla binadan çıkarak uzaklaştığı tespit edildi. Ekiplerimizle temasa geçti. Diğer 13 kişi de hastaneye ekiplerimiz tarafından kaldırıldı. Bu 13 kişinin 8 tanesi tahliye olmuş durumda, 5 kişiden ise 1'i yoğun bakımda 4’ü serviste olmak üzere hastanelerde tedavi altına alındı. Bunlarda herhangi bir hayati tehlike yok. Bizdeki bilgilere göre herhangi bir kayıp ulaşılamayan kişi ihbarı bulunmuyor. Bir vatandaşımızla ilgili böyle bir ihbar vardı onunla da telefon irtibatı kuruldu. Yakınları ile görüşüldü bu bina ile ilgisi olmadığı anlaşıldı. Şu anda bize ulaşan bilgiye göre binada herhangi bir kişi olduğuna dair tespit yok. Ancak her türlü ihtimali düşünerek, bir kişinin bulunabileceği ihtimalini göz ardı etmeksizin arkadaşlarımız kontrollü bir şekilde binanın yavaş yavaş enkazını almaya başladı. Bunu yaparken dikkatle, özenle, gerek köpeklerle gerekse teknik cihazlarla dinleme yapmak suretiyle de kontrollü bir şekilde işlemler yürütülüyor."

Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor - Resim : 7

Giriş katındaki bir iş yerinde tadilat olduğunu ifade eden İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, "Binada giriş katında üç iş yeri üst katında da bir kahvehane olduğunu biliyoruz. Giriş katındaki bir iş yerinde tadilat olduğunu da biliyoruz. Şu andaki değerlendirmeler çökmeye bu tadilatın yol açmış olabileceği yönünde. Bu nedenle başsavcılığımız tarafından soruşturma başlatılmış durumda. Olayın diğer detayları bu soruşturma kapsamında ortaya çıkacak. Biz tüm Malatya’ya geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yaralı olarak kurtarılan vatandaşlara acil şifalar diliyoruz. İşin sevindirici tarafı şu anda bir can kaybının olmaması ve tedavi altında bulunan vatandaşlarımızın da sağlık durumlarının iyi olması" dedi.

Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor - Resim : 8

YARALILARI KURTARANLAR, YAŞANANLARI ANLATTI

Malatya'da çöken binanın enkazı altında kalan yaralıları çıkaran vatandaşlar, yaşananları anlattı. Bir anda yakınında bulunan binanın çöktüğünü belirten İrfan Tunay, "Enkaz olduğunda ilk gelenlerden bir tanesiyim. İçeride yaralıların olduğunu gördüm. Bir toz dumanı kapladığı bir alandı zaten. Göz gözü görmüyordu. Ben ve arkadaşlarımla birlikte 4 tane vatandaşı çıkardık. O anki atmosferi anlatamıyorum. O an şoktaydım, toz duman içindeydik ama büyük bir gürültü geldiğini karşı taraftaydım, gördüm. Direkt enkaza doğru koşmaya başladım. Biz toz dumandan içeriye girdik. İçeride bir boşluk vardı, oradan içeriye girdik. İçeride enkaz altında kalan birkaç tane vatandaşımız vardı. Bizde makaslarla kesip betondan çıkarttık" dedi.

Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor - Resim : 9

'YARDIM EDİN' ÇAĞRISI DUYDUK'

Yaralıları çıkarmaya yardım eden ve göçüğü gören diğer vatandaşlar ise gürültü sesiyle caddeye doğru koştuklarını, enkazın üstüne çıktılarını, enkazın arasında bir boşluk olduğunu ve oradan vatandaşların 'yardım edin' çağrılarını duyduktan sonra içeriye girerek, yaralıları kurtardıklarını söyledi.

Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor - Resim : 10

AK PARTİ'Lİ ÇALIK: GÖÇÜĞÜN OLDUĞU YERE 2 ADIM SONRA HEMEN BENİM ECZANEM

Binanın çöktüğünü duyan AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ankara'dan memleketi Malatya'ya gelerek beraberindeki heyetle birlikte bölgede incelemelerde bulundu. Çalık, burasının çocukluğunun geçtiği bölge olduğunu kaydederek, "İş hayatımın geçtiği semt; Sıtmapınarı. Göçüğün olduğu yere 2 adım sonra hemen benim eczanem. Bütün buradaki esnaflarımıza, vatandaşlarımıza, komşularımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İnşallah, herhangi bir can kaybı olmadan enkazın tamamlanmasını ve kaldırılmasını temenni ediyoruz. Şu ana kadar 13 tane yaralımız çıkarıldı. Şu anda 8 hastamız taburcu edilmiş vaziyette, 5 tane hastamızdan 3'ü Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanemizde, 2'si İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde. Biri yoğun bakımda olmak üzere tedavi görmekte. Ankara'dan şimdi geldik, yetkililerimizden bir kez daha bilgi aldık. İnşallah, hiçbir can kaybımız olmadan bu afeti atlatmış oluruz. 2020 yılında yaşamış olduğumuz deprem bize çok acı tecrübeler yaşattı. Bu yıkımı görünce de bir kez daha o yaralar tekrar tazelendi. Ama binlerce kez şükürler olsun Cumhurbaşkanım başta olmak üzere, İçişleri Bakanıma, Çevre ve Şehircilik Bakanıma, Sağlık Bakanıma, Valimize, Belediye Başkanlarımıza ve bütün çalışan arkadaşlarımıza hepsine ayrı ayrı teşekkürlerimizi iletiyorum" diye konuştu.

Malatya'da 2 katlı bina çöktü, AFAD açıklama yaptı: Enkaz altından 13 yaralı çıkarıldı, kurtarma çalışmaları devam ediyor - Resim : 11

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin