Mağdur olabilirsiniz DİKKAT! Gram altında büyük oyun ortaya çıktı. Kuyumculardan vatandaşa acil gram altın uyarısı geldi. Çeyrek altın fiyatları patladı gram altına rağbet arttı ancak...

Altın fiyatlarının rekor yükselişinden sonra piyasada sahte altınlar da çoğaldı. Gram altının 1740 lira olmasından sonra vatandaşların çeyrek altın yerine gram altınlara yöneldiğini söyledi ve sahte ürünlere dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Mağdur olabilirsiniz DİKKAT! Gram altında büyük oyun ortaya çıktı. Kuyumculardan vatandaşa acil gram altın uyarısı geldi. Çeyrek altın fiyatları patladı gram altına rağbet arttı ancak...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dün Niğde'de bir kuyumcu dükkanını ziyaret ederek, artan altın fiyatları ve esnafın durumunu sordu. Kuyumcuda bulunan bir başka esnafın da dahil olduğu sohbette ekonomik durum konuşuldu.

Kuyumcu şunları söyledi: Düğünlerin vazgeçilmezi olan çeyrek altın, yerini gram altına bıraktı. Ancak gram altınlarda da sahte ürünlerin piyasada dolaşımda olduğu biliniyor. Gram altın fiyatı da sürekli artıyor ki bugün itibariyle 1740 lira oldu. Vatandaş alabiliyor ama nasıl alıyor onu vatandaşa sormak lazım. Vatandaş borçlu, düğün yapacak. Bugün nereden bakarsan bak düğün için 200-250 bin lira yalnızca altın tutuyor.  Beyaz eşyası ve diğer masraflarda üst üste konulduğunda, düğün masrafı katlanıyor.

Eskiden veresiye çeyrek altın verebiliyorduk. Çeyrek fiyatı uygundu, dokunmuyordu. Şimdi on kişiye çeyrek altın versen 28 bin lira. Nasıl vereceğiz? Çiftçi nasıl gelip altın alacak? Bu 28 bin lira, 'Beşli yarısı'nı (Reşat yarısı, gremse) memur, maaşıyla alamaz. Eskiden hasat zamanına kadar çiftçi borçlanıyordu. Şimdi ürünü satıyor. Hasat zamanı eline para mı geçiyor ki adamın? Bu yıl kiraz para etmedi. İşçi yevmiyesi 450 lirayı geçti. Kirazın bir kısmını topladık, kar etmediğimiz gibi üstüne bir de işçi parası ödedik. Kalan kirazları toplamayacağım, dalında kalacak. Sattığı kiraz ile işçi parasını karşılamayıp cebinden veren var.”

“BİR LİRA KREDİ ALAMIYORUZ”

Kuyumcuda bulunan başka bir esnaf da şunları söyledi:

“Seçimden bir hafta önce her şey güllük gülistanlıktı. Petrol bulundu, Karadeniz’de doğalgaz bulundu. Konutlara doğalgaz bedava dediler.  Ne oldu da böyle seçimler biter bitmez ekonomi çöktü, ticaret durdu? Bir lira kredi alamıyoruz. Oto sektöründeyim, emlak işi de yapıyorum. Şu anda hiçbir iş yapamıyorum. Çünkü vatandaş kredi çekemiyor. Müşterimiz kredi çekemeyince biz de ticaret yapamıyoruz. Kuyumcudan veresiye isteyemiyorum. İstesem kuyumcu da zorlanıyor, ben de zorlanıyorum.”

Kaynak: ANKA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin