Londra polisi açıkladı. 4 yıl önce çalınan iki milyon sterlinlik vazo İngiltere'de ele geçirildi

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, 2019'da çalınan ve toplam değeri 3,5 milyon sterlin olan üç eserden biri olan, 15. yüzyıla ait tarihi bir vazonun Londra'da ele geçirildiğini duyurdu. Ayrıca, bu olayla ilgili olarak üç kişinin yargılandığı davada suçlu bulunduğunu ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Londra polisi açıkladı. 4 yıl önce çalınan iki milyon sterlinlik vazo İngiltere'de ele geçirildi

Polis teşkilatından yapılan açıklamaya göre, 2019'da Cenevre'deki Uzak Doğu Sanatı Müzesi'nden çalınan üç eserden Çin'deki Ming hanedanı dönemine ait porselen vazo için 2021 yılında Londra'da operasyon düzenlendi.

Vazonun nerede olduğuyla ilgili çalışma 2020'de fiyat belirleme talebiyle bir müzayede evine e-posta gelmesiyle başladı. Vazonun çalınan eser olduğunu anlayan müzayede evi, Londra polisiyle temasa geçti.

2 MİLYON STERLİNLİK VAZOYU 450 BİN STERLİNE SATMAK İSTERKEN YAKALANDILAR

E-postanın gönderildiği adresi tespit eden İngiliz polisi, burada yaşayan David Lamming'e alıcı gibi yaklaşarak vazoya teklif verdi.

Londra'daki bir otelde satış için buluşan sivil polisler, 450 bin sterlin (yaklaşık 15 milyon lira) karşılığında vazoyu Mbaki Nkhwa'dan teslim alırken, Nkhwa ile kendisini arabasıyla otele getiren Kaine Wright gözaltına alındı.

Daha sonra gözaltına alınan Lamming'in de hem Nkhwa hem de Wright'la sürekli görüştüğün anlaşıldığı belirtildi.

Vazonun 2021'de İsviçre'ye teslim edildiği vurgulanan açıklamada, tutuklanan üç ismin dün Londra'daki Southwark mahkemesindeki duruşmada çalıntı tarihi eserleri satma suçuyla hapis cezasına çarptırıldığı ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu vazonun gerçek değerinin 2 milyon sterlin (yaklaşık 70 milyon lira) olduğu da kaydedildi.

Polis, operasyonun ve yargılama sürecinin 4 yıldır İsviçreli kurumlarla ortaklaşa yürütüldüğünü de vurguladı.

KAYIP ÜÇÜNCÜ ESERİ İHBAR EDENE 10 BİN STERLİN ÖDÜL

Polis, 2019'da Cenevre'deki müzeden kaybolan 3 eserden birinin yine 2019'da Hong Kong'da bir müzayedede 80 bin sterline (yaklaşık 3 milyon lira) satıldığını ancak daha sonra müzeye iade edildiğini belirterek, henüz bulunamayan üçüncü kase için de vatandaşlardan destek istedi.

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, kasenin bulunmasına yardım eden ihbarcılara 10 bin sterlin (Yaklaşık 345 bin lira) ödül verileceğini de duyurdu.

Cenevre'deki Uzak Doğu Sanatı Müzesi'nden 2019'da çalınan üç eserin toplam değerinin 3,5 milyon sterlin (yaklaşık 120 milyon lira) olduğu açıklanmıştı.

Kaynak: A.A
Etiketler vazo isviçre londra
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin