Lisede korkunç olay! Akran zorbalığı yaşandı sosyal medyada yayıldı. Adli ve idari işlem başlatıldı

Son dönemde uzmanların sıklıkla uyarıda bulundukları akran zorbalığı Kocaeli'de bir lisede yaşandı. Lise öğrencisi bir kız, sınıf arkadaşını darbetti. Bu görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından Valilik duruma el attı.

Google Haberlere Abone ol
Lisede korkunç olay! Akran zorbalığı yaşandı sosyal medyada yayıldı. Adli ve idari işlem başlatıldı

Kocaeli'nin Derince ilçesindeki bir lisede kız öğrenci, sınıf arkadaşı kızı, darbetti. 

BİRİ DARBETTİ, ÖTEKİ O ANLARI KAYDETTİ

Olay, Kocaeli’nin Derince ilçesi Yenikent Mahallesi’nde bulunan Zehra-Emine Öçgüder Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde meydana geldi. 9’uncu sınıftaki kız öğrenciler arasında, henüz bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktı. Öğrencilerden biri tartışma sırasında, sınıf arkadaşını yere düşürüp, diziyle vurduktan sonra kafasına tekme attı, ardından da, “Çok güzel saçların varmış senin” diyerek tokat attı. Darbedilen öğrenci ise ağladı. 

ADLİ VE İDARİ İŞLEM BAŞLATILDI 

Olayın sosyal medyada paylaşılmasının ve duyulmasının ardından Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul yönetimi inceleme başlattı. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, okulda yaşanan olayla ilgili açıklamalarda bulunarak, “Derince'de bir okulda meydana gelen akran zorbalığı ve şiddet içeren görüntülerle ilgili adli ve idari işlem başlatılmış, fail polis ekipleri tarafından alınmıştır. İlim irfan yuvalarımız olan eğitim kurumlarında bu tür şiddet olaylarının meydana gelmesi kabul edilemez.” dedi. 

AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

Akran zorbalığı, bir çocuğun bir veya daha fazla akranı tarafından tekrar tekrar ve kasıtlı biçimde kötü muameleye maruz kaldığı bir istismar türüdür.

Akran Zorbalığı Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak akran zorbalığının nedenleri şu şekildedir:

Güç dengesizliği yaygın görülen ilk faktördür. Çocuk, kendini güçlü göstermek amacıyla sıklıkla bu yola başvurarak akranlarına baskı oluşturabilir.

Ailevi problemler, çocukların baş etmekte zorlandığı ve öfkelendiği durumlar arasındadır.

Çocuk, öfkesini kontrol edemeyerek arkadaşlarına karşı zorba tavırlar oluşturabilir.

Çocuklar, sosyal medyada kendilerine bir karakter belirleyebilir. Belirledikleri karakteri, yansıtabilmek adına onun kötü hareket ve davranışlarını da tekrar edebilir.

Arkadaş grubu baskısı da sorunun nedenleri arasında yer alır. Okul ya da mahalle içerisinde yer alan baskın grubun kurallarına uymak adına bu yaklaşımlar görülebilir.

Akran Zorbalığından Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Korunmak için özgüvenin geliştirilmesi gereklidir. Özgüvenin gelişmesi adına da zorbalıkla karşılaşılan ortam dışında sosyalleşme, çeşitli kurs ve aktivitelere katılma, ebeveyn ve öğretmenden alınan cesaretlendirici sözler gereklidir. Aynı zamanda zorbalık yapan kişiyi sosyal medya hesaplarından çıkarma ve silme de korunma yöntemlerindendir.

Akran Zorbalığını Önleme Yöntemleri Nelerdir?

Son dönemde yaygın olarak görülen bu problem, Akran zorbalığı nasıl önlenir sorusunu da beraberinde getirir. Bu davranışı önlemek için öğretmen ve rehberlik servislerinden yardım alınması gereklidir.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin