Limonunu satamayan üretici ağaçlarını kesiyor: Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş nedenini MedyaTava'ya değerlendirdi, devlet ürünü pazarlayamıyor dedi!

Maliyeti1,5 lirayı bulan limonun hasadı Muğla'da devam ediyor. Limonun fiyatlarında düşüş yaşanıırken, bu düşüşler üreticiyi ağaçlarını kesme noktasına getirdi. Üreticiler limonun 70 kuruşa dahi alıcı bulamadığından şikayetçi. 

Google Haberlere Abone ol
Medyatava Özel Limonunu satamayan üretici ağaçlarını kesiyor: Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş nedenini MedyaTava'ya değerlendirdi, devlet ürünü pazarlayamıyor dedi!

Berfin Bakay - MedyaTava Özel

Limonun son bir yılda limon satış fiyatı yüzde 13,7 düştü. Buna karşılık üretim maliyetinin yüzde 300'e varan oranda arttığı belirtiliyor. Limon fiyatlarındaki düşüşler, üreticiyi, limon ağaçlarını kesmeye ya da satmaya yönlendirdi. Limon üreticileri dikildikten 7 yıl sonra meyve vermeye başlayan limon ağaçlarını keserek emeklerini yok etme noktasına geldiler. Bazı üreticiler ise bahçelerini satışa çıkardı. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, üreticinin durumunu MedyaTava'ya değerlendirdi. Demirtaş, ''Ürünü devlet olarak pazarlamanın sorumluluğu sadece Tarım ve Orman Bakanlığında değil, diplomatik dilimizde çok önemli'' dedi.

Limonunu satamayan üretici ağaçlarını kesiyor: Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş nedenini MedyaTava'ya değerlendirdi, devlet ürünü pazarlayamıyor dedi!

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş

'PAZAR SORUNUMUZ DEVAM EDİYOR'

Birçok bölgede olduğu gibi Türkiye’nin en önemli limon üreticilerinden Ortaca ve Dalaman’da da artan maliyetler ve ihraç pazarlarında yaşanan kayıplar nedeniyle limonlar dalında bekliyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, rekolte iyi olsa da pazar sorunumuzun devam ettiğinin altını çizdi. Demirtaş, ''Limonun kilogram maliyeti 1,5 TL’yi bulmasına rağmen fiyatı 80 kuruşa kadar düştü. Yine de satamıyoruz, limonlarımız dalında kaldı. Üretici devlete tepkisini göstermek, tarımın önemini anlamalarını sağlamak için ağaçlarını kesiyor. Sadece limon değil bütün meyvelerde aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. 

Ürünü devlet olarak pazarlayamıyoruz. Bu sorumluluğu sadece Tarım ve Orman Bakanlığına bırakamyız, diplomatik dilimizde üreticiyi korumak için çok önemli. Üretici arz ve talep dengesine göre fiyat belirtiyor. İç tüketimiz var evet ama ürün dışarı gittiği zaman fiyat yükseliyor.''

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin