Lice olayları ABD medyasında: Gerilim büyüyor!

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan şiddet, yurt dışında 'Lice gerilimi büyüyor' gibi yorumlara yol açtı.

Google Haberlere Abone ol
Lice olayları ABD medyasında: Gerilim büyüyor!

ABD'li medyada Lice olayları ile ilgili "Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi hükümetin Çözüm Süreci'ne ilişkin adım atmasının beklendiği bir dönemde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde kalekol inşaatını protesto etmek için başlayan eylemlere TSK'nın sert tepki vermesiyle siyasi ortam gerildi" gibi yorumlar yapılıyor.



Amerika'nın Sesi (VOA) "Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi hükümetin Çözüm Süreci'ne ilişkin adım atmasının beklendiği bir dönemde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde kalekol inşaatını protesto etmek için başlayan eylemlere TSK'nın sert tepki vermesiyle siyasi ortam gerildi" görüşünü öne sürüyor ve HDP heyetinin "sürpriz" İmralı ziyaretine dikkat çekiyor.



VOA, İstanbul kaynaklı haberinde Lice'de yaşanan şiddete vurgu yaptıktan sonra " Öyle ki İmralı'da görüşmeleri yürüten HDP heyeti, Pazar günü akşam saatlerinde sürpriz şekilde Lice olaylarını görüşmek üzere Pazartesi günü PKK lideri Abdullah Öcalan'la bir araya geleceğini duyurdu" diyor ve İmralı heyetinin yaptığı açıklamada "çözüm sürecinin geldiği aşama, Lice'de yaşananlar ve olası diğer gelişmeler bu ziyaretin ivedilikle yapılmasını gerekli kılmıştır" ifadesine yer verdiğini anlatıyor. 



Cuma günü Lice'de çıkan olaylarda hayatını kaybeden iki kişinin düzenlenen cenaze törenlerinde yine olaylar çıktığını anlatan VOA şöyle devam ediyor:



"26 yaşında ölen Ramazan Baran'ın cenazesinde göstericiler, polise havai fişek, Molotof kokteyli ve taş atarken emniyet güçleri de gaz bombası ve tazyikli suyla karşılık verdi. Cuma günü ölen bir başka sivil Baki Akdemir'in cenaze törenine de binlerce kişi katıldı.Lice ve Hakkari'de esnaf, ölümleri protesto etmek için geniş katılımlı kepenk kapama eylemi yaptı."



VOA, HDP'nin Lice'de yaşanan olaylardan hükümeti sorumlu tuttuğunu, "Halka saldırmak çözüm süreciyle uyumlu değil" gibi tepkileri gösterdiğini belirttiği haberinde HDP'nin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'yla yarın yapılması planlanan "cumhurbaşkanlığı seçimi" konulu görüşmeyi de erteleyip TBMM Grup Toplantısı'nı da Lice'de yapma kararı aldığını da anlatırken KCK'dan "halk ayaklanması" çağrısının geldiğine de işaret ediyor.



KCK'nın açıklaması öncesi ve sonrası Lice'de iki sivilin ölmesini protesto etmek için Türkiye'nin birçok kentinde eylemler yapıldığını anlatan VOA, "Tokat, Mardin, Şırnak, Hakkari ve İstanbul'da düzenlenen eylemlerde de göstericiler ve polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı" diyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin