Libya'da sel trajedi boyutlarına erişti. Binlerce kişi öldü. Sayı 20 bine ulaşabilir

Libya'da 10 Eylül tarihinde yaşanan sel felaketi sonucu ölü sayısı hızla artıyor. Ülkenin resmi haber ajansına göre, sadece Derne kenti sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 6 bini aştı ve binlerce kişi hala kayıp durumda. Kentin belediye başkanı, sel felaketinde hayatını kaybedenlerin ve kayıpların sayısının toplamda 18 ila 20 bin kişiye ulaşabileceğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Libya'da sel trajedi boyutlarına erişti. Binlerce kişi öldü. Sayı 20 bine ulaşabilir

Daniel Fırtınası, Yunanistan'ın ardından Libya'yı vurdu.

NTV'deki habere göre ülkede 10 Eylül'de meydana gelen sel felaketinde yalnızca Derne kentindeki ölenlerin sayısı 6 binin üzerine çıktı, binlerce kişi ise hala kayıp.

"ÖLÜ SAYISI 20 BİNİ BULABİLİR"

Derne Belediye Başkanı Abdulmenam Al-Ghaithi, Al Arabia kanalına yaptığı açıklamada, sel felaketinde ölenlerin, kayıpların sayısına bağlı olarak 18 ila 20 bine ulaşabileceğini söyledi.

Ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık el-Harraz da "Derne kentinde defnedilenlerin sayısı 2 bin 90'a ulaştı, bunlardan 1100'ü kimliği belirlenemeden toprağa verildi." açıklamasında bulundu.

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle önceki gün ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

"SON 40 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ"

Kızılhaç da Libya'daki sel felaketinde kayıp kişi sayısının 10 bine ulaştığını belirtmişti. Libya’nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor.

DERNE BARAJLARININ ÇÖKMESİNE İLİŞKİN "ACİL SORUŞTURMA" AÇILMASI TALİMATI

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, X sosyal medya hesabından, "Başsavcı'ya Derne'deki iki barajın çökmesine ilişkin acil soruşturma başlatılması ve ilgili kurumlara soruşturmayla ilgili tam bir iş birliği içinde olmaları talimatını verdim" açıklamasını yaptı.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler, erken uyarı ve acil durum yönetim sistemlerinin düzgün çalışsaydı Libya'nın Derna kentinde sel nedeniyle meydana gelen ölümlerin çoğunun engellenebilir olduğunu açıkladı. 

BM'ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Başkanı Petteri Taalas, Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte, "Krizle boğuşan ülkede daha iyi işleyen bir koordinasyon olsaydı erken uyarı sistemleri çalışır ve acil durum yönetim güçleri de insanların tahliyesini gerçekleştirebilirdi. Bu sayede ölümlerin birçoğu yaşanmayabilirdi," ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler Libya sel
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin