Leyla Gencer Şan Yarışması'nda final heyecanı!

Leyla Gencer Şan Yarışması’nın final serisine geri sayım başladı.

Google Haberlere Abone ol
Leyla Gencer Şan Yarışması'nda final heyecanı!

Opera dünyasına kazandırdığı genç yeteneklerle uluslararası müzik çevrelerinde saygı uyandıran Leyla Gencer Şan Yarışması’nın final serisine geri sayım başladı.



İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından düzenlenen 8. Leyla Gencer Şan Yarışması bu yıl Polonya Ulusal Operası, Adam Mickiewicz Enstitüsü, İtalyan Kültür Merkezi, Kadıköy Belediyesi işbirliği ve Borusan Sanat'ın değerli katkılarıyla, 6-11 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Yarışmanın halka açık yarı finali 9 Eylül Çarşamba 11.00’da, finali ise 11 Eylül Cuma akşamı 20.00’da Süreyya Operası’nda düzenlenecek.  



8. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın final serisi jürisine bu yıl ünlü İtalyan soprano Luciana Serra başkanlık edecek. Yarışma, opera alanında uzman ve etkili üyelerden oluşan uluslararası jürisi kadar, kariyerlerinde dünya çapında hızlı bir çıkış yakalayan finalistleri ile de adından övgüyle söz ettiriyor.



Dünyanın farklı noktalarından pek çok genç ön elemelerde buluştu



8. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın Haziran ayı içerisinde Paris, Londra, Berlin, Milano, Varşova ve İstanbul'da yapılan ön elemelerine 24 farklı ülkeden 32 yaş altı 100 genç şancı katıldı. Her merkezde ayrı ayrı oluşturulan ön eleme jürilerinde uluslararası alanda önemli isimler görev yaptı.



Ön elemelerde seçilen 14 farklı milliyetten toplam 42 genç şancı final serisine katılmak üzere Eylül ayında İstanbul'a gelecek. Türkiye’den de 4 soprano, 1 mezzosoprano, 1 bariton ile 1 basın bulunduğu ve opera dünyasında yer edinmek için İstanbul'da mücadele etmeye hazırlanan gençlerin yer alacağı yarışmayı, Avrupa'dan pek çok menajer ve opera direktörü de takip edecek.



Final heyecanı yaklaştı, nefesler tutuldu



Süreyya Operası'nda 6 Eylül'de kayıt işlemiyle başlayacak final serisinin 7 Eylül Pazartesi ve 8 Eylül Salı günleri 11.00-17.00 saatleri arasında halka kapalı olarak gerçekleştirilecek çeyrek finalleri ile 9 Eylül Çarşamba yine 11.00-17.00 saatleri arasında yapılacak ve bilet alınarak takip edilebilecek yarı finalinde, yarışmacılar piyano eşliğinde aryalarını seslendirecekler. Finale kalan 8 yarışmacı ise 11 Eylül Cuma akşamı 20.00’da Süreyya Operası’nda, Antonio Pirolli yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde jüri ve dinleyiciler önünde birer arya seslendirecek. 



Opera dünyasının yeni yıldızlarını belirleyecek jürinin başkanlığını bu yıl, Metropolitan’dan Covent Garden’a Salzburg Festivali’nden Berlin Filarmoni’ye dünyanın önde gelen sahnelerinde başroller söylemiş ünlü İtalyan soprano Luciana Serra üstleniyor. Üyelerinin tamamının önümüzdeki günlerde belli olacağı jürinin diğer isimleri ise şöyle: Londra Kraliyet Operası Genç Sanatçılar Programı Sanat Direktörü David Gowland, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara, Polonya Ulusal Operası Casting Direktörü Izabella Klosinska, La Fenice Operası Artistik Direktörü Fortunato Ortombina, Rennes Operası Direktörü Alain Surrans. 



8. Leyla Gencer Şan Yarışması'nda jürinin oylarıyla belirlenecek birinci 12.500 Avro, ikinci 7.500 Avro, üçüncü ise 3.500 Avro para ödülü kazanacak. La Scala Akademisi'nin verdiği özel ödülü kazanan bir yarışmacı La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından üç aylık bir eğitim bursuna layık görülürken, Polonya Ulusal Operası'nın verdiği özel ödülü kazanan bir yarışmacı ise Polonya Ulusal Operası'nın bir prodüksiyonunda rol almaya hak kazanacak. Dinleyicilerin oylarıyla belirlenecek Leyla Gencer Halk Ödülü'nün sahibi ise 2016 yılında gerçekleştirilecek 44. İstanbul Müzik Festivali’nin bir konserinde yer alabilecek.



Yarışmanın biletleri 13 Ağustos Perşembe günü satışa



8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın 9 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek yarı finalinin biletleri 30 TL ve 15 TL (öğrenci), 11 Eylül’deki final gecesinin biletleri ise 50 TL ve 25 TL (öğrenci) olarak belirlendi. Müzikseverler, oylarıyla aktif olarak da katılabilecekleri 8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın biletlerini 13 Ağustos Perşembe gününden itibaren Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (hafta sonu hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) temin edebilecekler. Siyah ve Beyaz Lale Kart sahipleri festival biletlerini 10 Ağustos, Sarı ve Kırmızı Lale Kart sahipleri ise biletlerini 11 ve 12 Ağustos tarihlerinden itibaren, %25’e varan özel indirimlerle alabilirler. 



Leyla Gencer Şan Yarışması’nın parlayan yıldızları



Tüm dünyada "La Diva Turca" olarak ayakta alkışlanmış ve söylediği başrollerle halen daha opera dünyasında referans alınan büyük sopranomuz Leyla Gencer'in onuruna düzenlenen yarışma bugüne kadar pek çok önemli yeteneği opera dünyasına kazandırdı:



2012 yılı 7. Leyla Gencer Şan Yarışması finalinde birinciliğin yanı sıra dinleyicilerin oylarıyla Halk Ödülü’nü kazanan 21 yaşındaki Mısırlı soprano Fatma Said, başarılı çalışmalarına Aralık 2014’te solist olarak katıldığı Birleşmiş Milletler’in Cenevre’deki merkezinde ilk kez verilen İnsan Hakları Günü konserini de ekledi. 



2010 yılında 6. Leyla Gencer Şan Yarışması’nda birinci olan Güney Afrikalı soprano Pretty Yende, yarışmanın ardından Operalia’da da tüm büyük ödülleri topladı ve Metropolitan’dan La Scala’ya dünyanın en önemli sahnelerinde göz kamaştıran başarılara imza attığı bir kariyere başladı. Aynı yarışmanın ikincisi Kartal Karagedik,  kariyerini halen Almanya’da Magdeburg ve Erfurt Operalarında solist olarak devam ettiriyor. Yine 2010’da üçüncülüğü kazanan koloratür soprano Pervin Çakar ise İtalya’daki çeşitli operalarda solist olarak sürdürdüğü opera kariyerinde pek çok Avrupa ülkesinde konserler de veriyor. 



Daha önceki yılların dereceye giren yarışmacılarından Gürcü sopranolar Nino Machaidze ve Anita Rachvelishvili, Arjantinli tenor Marcello Alvarez, Yugoslav bariton Nikola Mijailovic gibi isimler ise dünya starları arasında kabul ediliyor. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin