Kütür kütür havuç yiyenleri üzen haber geldi: Aman dikkat, vitamin zehirlenmesine maruz kalabilirsiniz. Havuç tüketmeden önce iki defa düşünün

Bir sonraki lokmayı almadan önce bu besleyici sebzenin sağlığınıza nasıl zarar verdiğine inanamayacaksınız. Havucun yanlış tüketimi sağlığımız için büyük tehlike oluşturuyor. Turuncu bir şifa deposu olan havucun tüm faydasını yerle bir eden bu unsura dikkat edin. İşte havucun yanlış tüketimi sonucu oluşan riskler

Kütür kütür havuç yiyenleri üzen haber geldi: Aman dikkat, vitamin zehirlenmesine maruz kalabilirsiniz. Havuç tüketmeden önce iki defa düşünün

Havuçların çeşitli yan etkileri, onları tüketmeden önce iki kez düşünmenize neden olabilir. Bu çıtır sebze zengin bir beslenme profiline sahiptir. Önemli bir provitamin olan iyi bir beta-karoten kaynağıdır. Vücutta, beta-karoten A vitaminine dönüştürülür. Bununla birlikte, havuç fazla tüketilirse hoş olmayan etkilere sahip olabilir. Bazı durumlarda şiddetli olabilir.

Havucun mucizevi faydaları arasında; göz sağlığını iyileştirir, uzun süre tok tutar, cildi iyileştirir ve bağışıklık sistemini geliştirir. Ayrıca havuç, sindirim sağlığını da olumlu yönde etkilet. Çünkü havuç, sindirim için gerekli olan lif bakımından yüksektir. Ancak her şeyin fazlası zarar olduğu için havuç tüketimine de dikkat edilmelidir. İşte aşırı havuç tüketiminin oluşturduğu yan etkiler:

A VİTAMİNİ ZEHİRLENMESİ OLUŞABİLİR

Bir olguda, aşırı havuç tüketen bir kişi karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırılmıştır. Karaciğer enzimlerinin anormal derecede yüksek seviyelere çıktığı bulunmuştur. Hastaya hafif bir A vitamini zehirlenmesi teşhisi kondu. A vitamini zehirlenmesi semptomları arasında iştah kaybı, mide bulantısı, kusma, ishal, saç dökülmesi, yorgunluk ve burun kanaması olabilir.

Zehirlenme, A vitamininin yağda çözünmesi nedeniyle oluşur. Vücudun ihtiyaç duymadığı fazla A vitamini karaciğerde ve yağ dokusunda depolanır. Bu da zamanla A vitamini birikmesine ve nihai zehirlenmeye yol açabilir. Uzun süreli A vitamini zehirlenmesi böbrek fonksiyonunu da etkileyebilir.

CİLTTE RENK DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN OLABİLİR

Çok fazla havuç tüketmek, karotenemi adı verilen zararsız bir durumu meydana getirebilir. Buna kan dolaşımınızda çok fazla beta-karoten neden olur. Bu da cildin veya idrarın turuncu rengine veya her ikisine birden neden olur.

Kütür kütür havuç yiyenleri üzen haber geldi: Aman dikkat, vitamin zehirlenmesine maruz kalabilirsiniz. Havuç tüketmeden önce iki defa düşünün

ALERJİYE NEDEN OLABİLİR

Havuç, tek başına alerji riskinden nadiren sorumludur. Diğer gıdaların bir parçası olarak tüketildiğinde alerji riski taşıyabilir. Örneğin havuçlu dondurma vs. Havuç alerjisinin belirtileri arasında kaşıntı, kurdeşen, deri döküntüsü veya dudakların şişmesi ve gözlerin ve burnun tahrişi yer alır.

ŞİŞKİNLİĞE NEDEN OLABİLİR

Bazı kişiler, hazımsızlığa veya mide kramplarına neden olabilen havuçları sindirmeyi zor bulabilir. Çok fazla varsa bu durum daha da kötüleşebilir ve sonunda şişkinliğe veya mide gazına yol açabilir.

GÜNLÜK NE KADAR HAVUÇ YENMELİ?

Günde 2 tane havuç tüketmek güvenli bir seçenektir.

NOT: Bu haber genel bilgi amaçlıdır. Ayrıntılı bilgi almak için bir uzmana danışın.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin