Kuş gribi vakaları sonrası bakanlık harekete geçti. Finlandiya'dan Türkiye'ye 'kürk' ithalatı yasaklandı. İşte tv100 'ün özel haberi...

Tarım ve Orman Bakanlığı, Finlandiya'dan Türkiye'ye "kürk" ithalatını yasakladı. Bu kararın sebebi, Finlandiya'daki ticari kürk çiftliklerinde meydana gelen kuş gribi vakaları... Bakanlığın endişe verici durumu ifade eden yazısına tv100'den Sertaç Murat Koç ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
Kuş gribi vakaları sonrası bakanlık harekete geçti.  Finlandiya'dan Türkiye'ye 'kürk' ithalatı yasaklandı. İşte tv100 'ün özel haberi...

Kimilerine göre zenginlik ve statü göstergesi. Bazılarına göre ise cehalet ve bilinçsizliğin sembolü. Lüks tüketim ürünleri arasında yer alan kürkler ile ilgili Türkiye’yi de yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı.

Finlandiya’da, geçtiğimiz günlerde derileri kürk yapımında kullanılan 50 bin vizon ve tilki için itlaf kararı verilmişti. Nedeni ise hayvanlarda yüksek derecede h5n1 yani kuş gribi virüsüne rastlanması.

TÜRKİYE'DEN İTLAF SONRASI HAMLE

Tarım ve orman bakanlığı da, Türkiye’de önlem almak için harekete geçti. Bu durum, bakanlığın, ilgili kurumlara gönderdiği yazıya yansıdı. O yazıya ise tv100 ulaştı. Yazıda, Finlandiya gıda kurumu, ülkesindeki ticari kürk çiftliklerinde, h5n1 tipi yüksek derecede patojenik kuş gribi vakalarına rastlandığını bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı da, detaylı bilgi alınıncaya kadar, Finlandiya’dan ham kürklü derilerin ithalatını askıya aldı. 

Yazıda, ithalatı yasaklanan hayvanlar da sıralandı. Buna göre, Finlandiya’dan tilki, rakun, vizon, sansar ve su samuru kürkü ithal edilmesi durduruldu. Ancak, kürkler için "başlamış olan ithalat işlemleri" askıya alma talimatından etkilenmeyecek.

DAHA ÇOK HAYVAN ÖLDÜRÜLEBİLİR

Finlandiya’da, ilk etapta en az 20 ticari kürk çiftliğinde rastlanan kuş gribi vakalarının daha da artabileceği belirtiliyor. İtlaf edilen hayvan sayısının da bu kapsamda yükselmesi bekleniyor.

İthalatı durdurulan vizonlar ise yazıda geçen diğer türlere göre kuş gribi konusunda özel bir riske sahip. Vizonların üst solunum yolları, hem kuş hem de insan influenza virüslerine bağlanabilen reseptörler içeriyor. Bu da hayvanları hastalığa karşı hassas hale getiriyor. İşleme aşamasındaki vizon kürkleri, enfekte vizonların salgıları ve dışkılarıyla temas edebiliyor. Böylece bu kürkler virüsleri üzerinde taşıyabiliyor. Virüs bulaşan kürkler ise dokunan kişilere ve temas edilen diğer yüzeylere virüsü bulaştırabiliyor.

Kuş gribi vakaları sonrası bakanlık harekete geçti.  Finlandiya'dan Türkiye'ye 'kürk' ithalatı yasaklandı. İşte tv100 'ün özel haberi... - Resim : 2

Kaynak: tv100.com
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin