Kürt böreğinin sırrı TBMM'de ortaya çıktı! Meşhur böreği Küt böreği diye sattılar! Meral Danış Beştaş Meclis'te buna tepki gösterdi ve Kürt böreğinin isminin nereden geldiğini ilk kez açıkladı

Milyonların severek tükettiği ve ismiyle ilgili tartışma yaratan Kürt böreği TBMM'nin de gündemine geldi. Ünlü bir börek firmasının bu böreği Küt Böreği diye tanıtıp satışa çıkarmasına HEDEP Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te yaptığı konuşmada tepki gösterdi. Meclis idare emiri Sırrı Süreyya Önder'in esprisi ise salonda gülüşmelere yol açarken, Meral Danış Beştaş Kürt böreği isminin nereden geldiğini anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Kürt böreğinin sırrı TBMM'de ortaya çıktı! Meşhur böreği Küt böreği diye sattılar! Meral Danış Beştaş Meclis'te buna tepki gösterdi ve Kürt böreğinin isminin nereden geldiğini ilk kez açıkladı

Uzun zamandır Türkiye'de bir börek ile ilgili tartışma yaşanıyor. O da Türkiye'nin her yerinde yapılan ve satılan Kürt böreğinin gerçek ismi...

Kimisi Kürt böreği diyor kimisi küt böreği ama çoğunlukla mutabık kalınan isim ise Kürt böreği olması...

Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği.

Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul’daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği. 

Hamurları tek tek ayrılıp nar gibi kızartılan, altın sarısı rengi, iştah açıcı kokusu ve lezzetiyle severek tüketilen böreğin gerçek adını ve ortaya çıkışı yine tartışma konusu oldu.

İstanbul'da ünlü bir börekçi meşhur Kürt böreğini Küt böreği şeklinde paketleyip satışa çıkarması bu böreğin ismini yeniden gündeme getirdi.

KÜRT BÖREĞİ TBMM'YE GELDİ!

Ünlü börek firmasının bu börek ismini küt böreği olarak duyurması ve satışa çıkarması TBMM'nin de gündemine geldi.

HEDEP Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te yaptığı konuşmada Kürt böreğinin isminin küt olarak verilmesine tepki gösterdi ve böreğin isminin nereden geldiğini anlattı.

Beştaş, "Size kısaca bir tarihçe verip bu böreği tanıtayım. Bu böreği ismini verenler Bilecili Kürtlerdir. Bu nedenle bu böreğin adı Kürt böreğidir. Bilece Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı bir köydür. Kürt böreğini yaratan kişi olarak Bileceli Mehmet Efendidir. ve 1935'te İstanbul'da vefat etmiştir. Kürt böreği tescilli bir börektir. İstanbul'da her yıl festival yapılıyor ve bu konuda binlerce kişiye ev sahipliği yapıyor. Yüzyıldan fazla tarihi olan bu börek kendini bilmez tarafından şimdi küt diye yazılıyor ve tanıtılıyor. Kalbiniz Küt Küt attığı için mi Küt diyorsunuz? Boşnak, Laz böreğine az böreği, Çerkez tavuğuna erkez tavuğu değin olsun bitsin!'" dedi.

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in bunun üzerine söylediği sözler salonda gülüşmelere yol açtı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin