Kürt böreğinin sırrı ortaya çıktı. Hamallar buldu, herkes tuttu. Küt böreği mi, Kürt böreği mi? Evde Kürt böreği nasıl yapılır?

Küt böreği mi, Kürt böreği mi? Kürt kökenli vatandaşlarımıza bakarsak adı Kürt böreği, başka bir kesim ise ısrarla küt böreği ismini telaffuz ediyor. Peki Kürt böreğinin isminin nereden geldiğini biliyor musunuz? Hamallardan... İşte Küt ya da Kürt böreğinin hikayesi... Kürt böreği nedir? Kürt böreği nasıl yapılır? Kürt böreği evde yapılır mı?

Google Haberlere Abone ol
Kürt böreğinin sırrı ortaya çıktı. Hamallar buldu, herkes tuttu. Küt böreği mi, Kürt böreği mi? Evde Kürt böreği nasıl yapılır?

Kimi Kürt böreği der, kimi Küt böreği… İsmiyle ilgili çok net ve doyurucu bir açıklama gelmiyorsa da aslında Küt böreği demek daha mantıklı.

Hatta bazıları bu böreğin adının Kürt kökenli işçilerden geldiğini bile söylüyor. Nedeni ise pratik ve ucuz olması nedeniyle işçilerin çok sık tercih ettiği bir börek

Kürt böreği genellikle börekçilerde satılıyor ve özellikle son 30 yıldır Türkiye’nin gündeminde. İstanbul’da çok iyi Kürt böreği yapan börekçiler var.

Bu böreğin ismi değişti mi?

İstanbul’un vazgeçilmez tatları arasına giren, özellikle ucuz ve lezzetli diye kahvaltılarda tercih edilen Kürt böreğiyle ilgili tartışmalara son noktayı Kürt kökenli börek ustaları koymuş aslında. 

Küçüklüğünden beri bu işi yapan Bingöllü Mehmet Karakaya, “Bu böreğin adı Kürt böreğidir, en iyisini de biz yaparız” diyerek iddialı konuştu. Kürt böreğine “Küt böreği” diyenlere göre, börek kesilirken küt küt sesi çıkardığı için bu ismi almış.

Mehmet Usta ise, “Keserken bütün böreklerde küt ve kırt kesi çıkıyor. Böyle bir benzetme yapılması çok saçma” diyerek tepki gösterdi. Bazı söylentilere göre, 1900’lerde İstanbul’a gelen Kürt hamallar tarafından ucuz olduğundan dolayı tercih edildiği için Kürt böreği deniliyor.

Kim ne derse desin ister işçilerin, ister fakirlerin isterseniz hamalların böreği olsun, şu anda bütün Türkiye’de bu börek revaçta…

Özellikle tok tutması ve uzun süre acıktırmaması bu böreğin ayrı bir özelliği.

Kürt böreği evde yapılır mı?

Evde Küt böreği yapmak için ihtiyacınız olan malzemeleri sıralarsak eğer, 150 gram tereyağı, 1 çay bardağı ay çiçek yağı, 1 çay bardağı yoğurt, 2 yumurta, Yarım çay bardağı su, 5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, yarım çay kaşığı tuz ve 4 yemek kaşığı pudra şekeri…

Bu malzemelerle börek yapımına geçebilirsiniz.

Kürt böreğinin sırrı ortaya çıktı. Hamallar buldu, herkes tuttu. Küt böreği mi, Kürt böreği mi? Evde Kürt böreği nasıl yapılır?

Küt ya da Kürt böreği yapmanın püf noktası…

Fırınlanacak yufka katları üzerinde küçük yanıklar oluşmaması için erittiğiniz tereyağı üzerine çıkan kazein denilen süt köpüklerini kullanmamak üzerine bir kenara ayırın. Hamur dinlendirme sürelerine uyun. Buzdolabında beklettiğiniz hamur rulolarını oda ısısında yumuşattıktan sonra yeniden açın.

Nasıl yapılır?

Unu derin bir karıştırma kabına alın. Kabartma tozunu eleyip karıştırdıktan sonra orta kısmını parmak uçlarınızla açın.

Orta kısmına yoğurt, ayçiçek yağı, yumurta ve tuzu aktarın. Azar azar eklediğiniz ılık su ilavesiyle hamuru toparlanana kadar yoğurun. Kıvam alan ve pürüzsüz bir şekilde yoğrulan hamuru, yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın.

Hamur bezelerini, üzerine nemli bir bez kapatıp oda ısısında 30 dakika kadar dinlendirin. Tereyağını kısık ateşte eritin. Yüzeye çıkan süt köpüklerini ayrı bir kenara alıp tereyağını sade yağ haline getirin.

Dinlenmiş hamur bezelerini merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açın. Her bir hamur bezesine aynı işlemi uygulayın. Fırın tepsisi büyüklüğüne ulaşan yufkaları, üzerlerine eritilmiş tereyağı serpip üst üste dizin.

Yağlanmış yufkaları, oklava yardımıyla tek seferde olabildiğine ince şekilde açın. En üstte kalan yufka katını da yağlayıp rulo şeklinde sarın.

Hazırladığınız hamur rulosunu dört eşit parçaya bölüp buzdolabında 40-45 dakika kadar bekletin.

Buzdolabında soğuyan hamur rulolarını oda ısısında dinlendirip yassı değil dik konuma getirin. Üzerlerine hafifçe bastırın. Azar azar nişasta serpip oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın (En üst kata ayıracağınız yufka katının en ince olmasına dikkat edin).

Açmış olduğunuz hamur bezelerini, en incesi üstte kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine ara katlarına pudra şekeri serperek üst üste yerleştirin. Kalan yağ karışımıyla üzerini tamamen yağlayın.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Oda ısısında dinlendirdiğiniz böreği küçük kareler halinde dilimleyin. Üzerine bolca pudra şekeri eleyip ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.

O meşhur böreğin gerçek adı ne? Kürt böreği mi, küt böreği mi? Dedesi Osmanlı döneminde uncubaşı olan modacı Cemil İpekçi tartışmaya son noktayı koydu

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin