Küresel piyasaları ne bekliyor? Önce salgın sonra enflasyon vurdu. Yüksek faiz de sorun olmaya başladı

Küresel ekonomiler önce salgın hastalık etkisiyle sarsıldı, ardından enflasyon meseleleri gündeme geldi. Şu sıralar ise yüksek faiz oranlarının yarattığı kaygılar ön plana çıkıyor. Dünya ekonomisi içerisinde borç krizi ve durgunluk risklerinin arttığına dair endişeler dile getiriliyor. Hem resmi açıklamalar hem de açıklanan ekonomik veriler, bu kaygıları daha da körüklüyor.

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasaları ne bekliyor? Önce salgın sonra enflasyon vurdu. Yüksek faiz de sorun olmaya başladı

Salgın döneminde dünyada merkez bankaları 30 trilyon dolar bastı. Bu para enflasyon sorunu yarattı.

NTV'deki habere göre enflasyon on yılların zirvesine çıkınca, faiz hamlesine başvuruldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa'da faiz oranları 22 yılın zirvesine yükseldi. Bu kez de küresel ekonomi için borç ve durgunluk riski doğdu.

Dünyadaki para bolluğuna dikkat çeken iktisatçı Prof. Dr. Sinan Alçın, "Dünyada üretilen mal ve hizmetin değeri yaklaşık 80 trilyon dolar fakat bu pandemi döneminde ortaya çıkan genişlemeyle birlikte toplam dolaşan borç para miktarı 300 trilyon dolara çıkmış durumda. Yani üç katından fazla makasın açılması anlamına geliyor. Bu balon diye de ifade edilebilir bu bir yerde patlar."

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, BRICS zirvesi kapsamında yaptığı konuşmada da buna dikkat çekti. Liderler toplantısında konuşan Şi, ekonomik toparlanmanın kırılgan olduğunu söyledi, özellikle gelişmekte olan ülkelerin büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Dünyada son açıklanan imalat verileri durgunluk endişesini kuvvetlendirdi. Amerika ve Avrupa'da açıklanan rakamlar, beklentilerin iki puan altında kaldı.

Çarkların yavaşladığını gösteren veriler petrol fiyatını da etkiledi. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3 düştü, 1 ayın en düşük seviyesini gördü.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin