Kurban eti nasıl saklanır. Kurban eti buzdolabında ve buzlukta kaç gün dayanır. Kurban eti saklama koşulları neler?

Kurban Bayramı ile milyonlarca Müslüman kurban telaşına girdi. Allah'a ibadet etmek için kurban kesen Müslümanlar durumu olmayan ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti verdi. Bu kapsamda akıllarda, 'Kurban eti buzdolabında ve buzlukta nasıl saklanır?' sorusu oluştu. Kurban etinin bakteri üretmemesi, bozulmaması için dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunuyor. Peki kurban eti buzdolabında ve buzlukta kaç gün dayanır? Kurban eti saklama koşulları neler?

Google Haberlere Abone ol
Kurban eti nasıl saklanır. Kurban eti buzdolabında ve buzlukta kaç gün dayanır. Kurban eti saklama koşulları neler?

Kurban Bayramı ile ihtiyaç sahibi birçok Müslüman'ın evine kurban eti girdi. Bunun ardından kurban etinin temizliği, saklanmasıyla ilgili birçok soru işareti oluştu.

Kurban etinin yıkandığında etteki bakteriler çoğalır ve etrafa saçılır. Bu sebeple kurban etinin yıkanmaması tavsiye ediliyor.

Peki kurban eti buzdolabında ve buzlukta kaç gün dayanır? Kurban eti saklama koşulları neler? İşte tüm ayrıntılar.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kurban eti porsiyonlara ayırarak temiz kaplara konulmalıdır. Ardından güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek kadar bekletmek gerekir. 

Etin dayanıklılık süresi kesim kalitesi ve etin büyüklüğüne göre değişir. Büyük et parçaları buzdolabında 5-6 gün muhafaza edilir. 

Kurban eti 12 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilebilir. Etten bozulma gibi bir koku geldiğinde kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Etlerin yemeklik, küçük parçalar halinde hijyenik, sağlam bir buzdolabı poşetinde saklanması önemlidir. Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan evvel her dilimini pişirme kağıdına koymak, birbirine yapışmamasını sağladıktan sonra bekletmek önemlidir. 

KURBAN ETİ KAÇ DERECEDE SAKLANIR?

Kurban eti derin dondurucuda -18 santigrat derecede 3 ay dayanabilir. 

DONMUŞ ET NASIL ÇÖZDÜRÜLÜR?

Donmuş et oda sıcaklığında değil normal buzdolabı koşullarında çözdürülmelidir. Etleri çözdürdükten sonra yeniden dondurmak gıda zehirlenmesi riskini artırır. Bu sebeple etleri miktarlarına göre ayıp dondurucuya yerleştirmeniz ve donmuş etin kullanacağınız kadar kısmını çözdürmeniz gerekir.

KURBAN ETİ DERİN DONDURUCUDA KAÇ GÜN DAYANIR?

Buzdolabında 5-6 gün saklanabilen kurban etini buzdolabının dondurucu bölümünde veya derin dondurucuda 6-8 aya kadar saklanabilir.

Kesildikten sonra birkaç gün dondurucuya konulmayan etler kokmaya ve yeşillenmeye başlar. Bu durumda etin bozulan kısımları kesilmeli ve kesinlikle tüketilmemelidir. 

KIYMA NASIL SAKLANIR?

Diğer etlere göre daha çabuk bozulan kıyma buzdolabında en fazla 3 gün bekletilmelidir. Buzlukta ise 4 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.

KOYUN ETİ NASIL SAKLANIR?

Rosto (yağsız, sinirsiz, bacaktan karına doğru budun bir parçası) etini parçalar haline getirin. Buzdolabı poşeti veya streç film ile hava almayacak şekilde sardıktan sonra derin dondurucuya yerleştirin. Koyun etini dondurucuda 4 - 8 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin