Kur Korumalı Mevduat uyarısında bulundu. Ünlü ekonomist rakamı açıkladı ve dikkat çeken uyarıyı yaptı: Merkez Bankası bu parayı nasıl yaratacak dersiniz?

Kur Korumalı Mevduat hesaplarına yoğun ilgi sürerken maliyetin bilançosu da ağırlaşıyor. Ekonomist Alaattin Aktaş, rakamı açıkladı ve "Başlıkta bir yanlışlık olduğunu düşünmeyin, yok çünkü!" dedi ve uyarıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Kur Korumalı Mevduat uyarısında bulundu. Ünlü ekonomist rakamı açıkladı ve dikkat çeken uyarıyı yaptı: Merkez Bankası bu parayı nasıl yaratacak dersiniz?

Ekonomim.com'dan Alaattin Aktaş'ın "İki aylık KKM yükü 411 milyar lirayı bulabilir, evet 411 milyar lirayı!" başlıklı yazısı

Başlıkta bir yanlışlık olduğunu düşünmeyin, yok çünkü! Evet inanılmaz ama kur korumalı mevduat için temmuzda ödenen ve bu gidişle ağustosta ödenecek olan kur farkının toplamı 411 milyar lirayı bulacak gibi görünüyor.          

Hazine ve Maliye Bakanlığı önceki gün temmuz ayı bütçe sonuçlarını açıkladı ve bu çerçevede bütçeden temmuz ayında TL cinsi KKM hesapları için 34.5 milyar lira kur farkı ödendiği belirtildi.        

Temmuzda ödenen 34.5 milyar, geçen yılın tümündeki 92.5 milyar ve bu yılın ilk altı ayındaki 25 milyarla kıyaslandığında elbette büyük bir tutar ve şimdiye kadarki aylık rekor ama biraz sonra detaylarını aktaracağım tutarların yanında hiç kalır.

TL için temmuz toplamı 72.5 milyar

Bütçeden temmuzda TL cinsi KKM için 34.5 milyar lira kur farkı ödendi ama sanılmasın ki bu tutar temmuzun tümünü kapsayan bir ödeme.             

Resmi Gazete’nin 15 Temmuz tarihli sayısında yayımlanan kanunla TL cinsinden açılan KKM'deki kur farkının bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra Merkez Bankası tarafından ödeneceği hükme bağlanmıştı. Söz konusu kanun da yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.             

Dolayısıyla 34.5 milyar lira, temmuzun ilk yarısında yapılan ödemeyi gösteriyor. İşgünü sayısı dikkate alınarak yapılan hesaplama, temmuzun kalan döneminde Merkez Bankası’nın da TL cinsi KKM için 38 milyar lira dolayında kur farkı ödediğine işaret ediyor.          

Şu durumda temmuz ayında TL cinsi hesaplar için yapılan toplam kur farkı ödemesi 72.5 milyar lirayı buluyor.           

Ya DTH dönüşümlüye ödenen?

Dövizden dönüşümle açılan hesapların kur farkını zaten Merkez Bankası ödüyor. KKM verileri anlamsız şekilde karartılmış olduğu için toplam tutarın ne kadarının doğrudan TL ile, ne kadarının döviz dönüşümü yoluyla açıldığını bilmiyoruz. Ama genel kabul görmüş oran, toplamda TL cinsinin yüzde 40, DTH dönüşümlünün yüzde 60 payı olduğu yönünde.      

Şimdi bu oranları 72.5 milyar liraya uygulayalım...           

Düz mantık yürütüyoruz; yüzde 40 TL cinsi hesap için 72.5 milyar ödenmişse, yüzde 60 DTH dönüşümlü hesap için yaklaşık 109 milyar lira ödendiği sonucu çıkıyor. Topluyoruz iki tutarı ve 181 milyar liraya ulaşıyoruz. Bu yalnızca bir ayda, temmuz ayında yapılan toplam ödemedir.          

Bankaların TL ve döviz dönüşümlü hesaplara farklı faiz uygulaması bu hesabın yanlış çıkmasına yol açabilir. Örneğin DTH dönüşümlü hesaplara yüksek faiz uygulanıyorsa Merkez Bankası’na binen kur farkı yükü daha azdır. Oysa biz orantı yoluyla gidiyoruz.      

Merkez Bankası detay vermediği sürece tahminle hareket etmekten başka çaremiz de yok. Yani doğru veri için top Merkez Bankası’nda!

Ağustosun yükü 230 milyar!

Temmuz için 181 milyar lira olarak bulduğumuz kur farkı yükü ağustosta daha da ağırlaşıyor.            

Bunun nedeni KKM’deki artış...         

Nisan ayındaki ortalama KKM 1 trilyon 940 milyar lira dolayındaydı.        

Tutar yüzde 27 artarak mayısta 2 trilyon 362 milyar liraya çıktı.        

Kur farkı yükünü farklılaştıracak en önemli değişken kur artışı. Ama kur artışında oran aynı.       

Dolar kuru nisandan temmuza yüzde 37 artmıştı.       

Dolarda mayıstan ağustosa kadarki artış da, en azından şimdilik yüzde 37.      

Niye üç aylık hesaplama yaptığımızın nedeni de belli. Bu hesapların, o da gizli tutuluyor ama hemen hemen tümünün üç ay vadeli olduğu biliniyor.        

Bankaların KKM’ye uyguladıkları faiz de nisandan mayısa çok büyük fark göstermedi. En azından faiz çok yukarı çekilip kamunun yükünü hafifletecek önemli bir değişiklik yaşanmadı.  

Dolayısıyla temmuzdaki 181 milyar liralık yükü, KKM tutarındaki yüzde 27’lik artış oranında büyütmek pek yanlış olmasa gerek. Bu şekilde bulacağımız tutar 230 milyar lira.       

Bu da Merkez Bankası’nın ağustosta ödediği ve ödeyeceği toplam tutardır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin