Kur Koruma'da parası olanlar dikkat! Bankacılar açıkladı. Merkez Bankası'nın o hamlesinin sebebi belli oldu.

Kur Korumalı Mevduat'ta parası olanları yakından ilgilendiren bir haber Merkez Bankası'ndan geldi. Merkez Bankası zorunlu karşılık oranları artırıldı. Bankacılar ise bununla ilgili açıklama yaptı ve Kur Korumalı hesaplara ne olacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Kur Koruma'da parası olanlar dikkat! Bankacılar açıkladı. Merkez Bankası'nın o hamlesinin sebebi belli oldu.

Merkez Bankası Kur korumalı mevduatların zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre yüzde 15 zorunlu karşılık uygulanacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) dünkü kararında vurgulanan "seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma" adımları atılmaya başlandı. 

Bu kapsamda, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğe göre, Kur Korumalı Mevduatların (KKM) zorunlu karşılık oranları artırıldı. Merkez Bankası bu adımla "piyasada oluşan Türk lirası likidite fazlasının, Türk lirası zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesini" sağlamayı planlıyor.

Bu kapsamda, kur korumalı hesaplara yüzde 15 oranında zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü getirildi.

Zorunlu karşılıklar, 21 Temmuz hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanacak yükümlülükler üzerinden 4 Ağustos'tan itibaren tesis edilecek.

Dün tarihli PPK karar metninde, "Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır." ifadesine yer verilmişti.

Bankacılar açıklama yaptı

Paramedya'daki habere göre Merkez Bankası’nın bu kararını yorumlayan bankacılar, “Son dönemde, hem kur korumalı mevduat faizlerindeki yükseliş hem de kurdaki artıştan dolayı piyasada oluşan likidite fazlası, para politikasının etkinliğini azaltma riski oluşturuyordu. Merkez Bankası bu etkiyi ortadan kaldırmak için zorunlu karşılık politikasıyla likiditeyi sıkılaştıracak. Merkez artık bankaların Kur Korumalı mevduat hesabına daha fazla yüklenmesini istemiyor. Yavaş yavaş bu hesabın sonu geliyor” yorumunu yaptı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin