Kritik faiz kararı bugün açıklanıyor. Piyasa Başkanı değişen Merkez Bankası'nın açıklayacağı kararı bekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yeni başkanının göreve başlamasıyla birlikte bugün ilk faiz kararını açıklayacak. Piyasa uzmanları, politika faizinin %25 seviyesine yükseltilmesinin beklendiğini ifade etmişti.

Google Haberlere Abone ol
Kritik faiz kararı bugün açıklanıyor. Piyasa Başkanı değişen Merkez Bankası'nın açıklayacağı kararı bekliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın göreve getirilmelerinin ve piyasalarda yeniden ortodoks politikalara dönüşün fiyatlanmaya başlamasının ardından, yeni ekonomi ekibinin ilk faiz kararı bugün 14.00'te açıklanacak.

Bloomberg HT anketine göre politika faizinin yüzde 8,50 seviyesinden yüzde 25 seviyesine çıkarılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ay yaptığı açıklamada Şimşek’in TCMB ile hızlı şekilde atacağı adımları “kabullendiklerini” söylemiş ancak faiz konusunda görüşlerinin değişmediğini sözlerine eklemişti.

Şimşek de göreve gelmesinin ardından “rasyonel politikalara dönüş” vurgusu yapmıştı.

Yabancıların tahmin aralığı geniş

Bugün açıklanacak karar ile politika faizi olan 1 haftalık repo faizinin yükseltilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor ancak artışın boyutu konusunda yabancı kurumlar arasında çok farklı görüşler var.

Son dönemde müşterileriyle analizlerini paylaşan yabancı kurumlar arasında yüzde 40'a varan faiz tahminleri yapıldı. Yabancılar arasında en temkinli tahmini yapan kurum yüzde 14 ile Standard Chartered oldu. En şahin beklentiyi ise yüzde 40 ile Goldman Sachs yapmıştı.

Fakat genelde yabancı kurumlardan gelen beklentiler yüzde 20-25 aralığında toplanmıştı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin