Kripto para yatırımcıları aman dikkat. Dolandırmak için kripto para hazırlıyorlar. 7 bin 368 kripto para birimi başarısız oldu

Kripto paralara ilgi özellikle 2021'deki boğa sezonunun ardından hızla arttı. Ancak uzmanlar yatırımcıları kripto para piyasasına karşı uyardı. Yüksek volatilitenin olduğu kripto para piyasasında yapılan araştırmalar son 9 yılda binlerce kripto para biriminin başarısız olduğunu gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Kripto para yatırımcıları aman dikkat. Dolandırmak için kripto para hazırlıyorlar. 7 bin 368 kripto para birimi başarısız oldu

Kripto paralar dünya çapında ilgi görmeye devam ediyor. 2021 boğa sezonunda kripto para satın alan ve tutmaya devam eden yatırımcıların yanı sıra ayı sezonunda düşük fiyattan alıp boğa sezonunu bekleyen büyük bir kesim bulunuyor.

Ancak uzmanlar yatırımcıların kripto para satın alırken dikkatli olmaları konusunda sık sık uyarıyor.

Yapılan araştırmaların sonucunda binlerce kripto para biriminin başarısız olduğu öğrenildi.

7 BİN 368 KRİPTO PARA BİRİMİ BAŞARISIZ OLDU

Kripto para odaklı veri toplayıcısı CoinGecko, terk edilen kripto para birimlerine ilişkin araştırma yaptı. 2014 - 2022 yıllarında 'ölü’ olarak adlandırılan kripto para birimlerinin toplam sayısının 7 bin 368 olduğu öğrenildi.

Boğa sezonunun yaşandığı 2021 yılında 'ölü' olarak tespit edilen kripto para birimlerinin sayısı 3 bin 322 olarak diğer yıllara göre rekor kırdı. Araştırma, platformda listelenen ve süreç içinde listelemeden çıkarılan veya deaktif olarak belirlenen kripto para birimleri üzerinden yapıldı. 

Konuya dair açıklama yapan Gate.io Türkiye Operasyon ve İş Geliştirme Direktörü Kutluhan Akçın, “Ekosistemin genişlemesi, yeni teknolojilerin geliştirilmesi gibi faktörler, blokzinciri üzerinde yeni bir kripto para birimi altyapısı geliştirmeyi olanaklı kıldı. Bu üretim hızı piyasayı süratle büyütse de geliştirilen kripto paraların büyük bir bölümü de zamanla terk edildi" ifadelerini kullandı.

BAZI PROJELER DOLANDIRICILIK, HİLE GİBİ AMAÇLARLA ÜRETİLİYOR

CoinGecko gibi platformların piyasayı anlamak açısından önemli kaynaklar olduğunu belirten Akçın, “Örneğin 2 aylık bir süreçte herhangi bir ticari işleme konu olmayan kripto para birimleri listelerden çıkarılabiliyor. Diğer yandan bazı kripto para projelerinin dolandırıcılık, hile gibi amaçlarla üretildiği, zaman içinde anlaşılabiliyor ve bu projeler ‘ölü’ kripto para birimleri arasında anılmaya başlanıyor. Projeyi geliştiren ekiplerin topluluklarıyla iletişimi sürdürmesi, geliştirme faaliyetlerine devam etmesi ve yenilikler duyurması da kriterler arasında yer alıyor” dedi. 

“BOĞA DÖNEMLERİNDE GELİŞTİRİCİLER HIZLA YENİ PROJELER DEVREYE ALABİLİYOR”

Kripto para piyasasında son ‘boğa’ piyasasının Kasım 2020’de başladığını hatırlatan Akçın, “Boğa piyasası dönemleri, yatırımcı ilgisinin ve risk iştahının yüksek olduğu, piyasadaki ticaret hacimlerinin yükseliş gösterdiği dönemlerdir. Böyle zaman dilimlerinde geliştiriciler de hızla yeni projeler devreye alabiliyor. Örneğin 2021’de, 8 binden fazla kripto para birimi listelendiği biliniyor. Fakat aynı dönemde bu projelerin yüzde 40’ının devre dışı bırakıldığı, CoinGecko listelerinden çıkarıldığı görülüyor. 3 bin 300’den fazla kripto para biriminin liste dışı edildiği 2021, ‘ölü’ kripto para birimlerin rekor yılı. Bu açıdan bir anomali yılı olarak adlandırılıyor. İnternet sitelerine erişilemeyen, sosyal medya hesaplarında veya topluluk ağlarında paylaşım görülmeyen, ticaret hacmi üretemeyen, kripto para borsalarında listelenmeyen kripto paralar, hızlıca geri planda kalarak unutuluyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin