Kral mezarında 'soygunun anatomisi'

Milas ilçesindeki 2 bin 400 yıllık mezar odasının soyulmasında kullanılan malzemeler sergilenecek.

Google Haberlere Abone ol
Kral mezarında 'soygunun anatomisi'

Hekatomnos Anıt Mezarı Bilim Kurulu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kızıl, "Soygunda kullanılan parçaların arasında silindirik karot çekirdekleri, İngiliz anahtarları, borular, elbiseler, içecek kapları var. İbret olsun diye sergileyeceğiz."



Milas ilçesinde bulunan, arkeoloji tarihinin en önemli eserleri arasında gösterilen 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin bulunduğu alanın soyulmasında kullanılan malzemeler "Arkeopark Projesi" kapsamında ziyaretçilere açılacak.



Muğla Anıtlar Kurulu Başkanı ve Hekatomnos Anıt Mezarı Bilim Kurulu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, yaptığı açıklamada, Milas'ta bulunan ve arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserleri arasında gösterilen mezar odasında başlatılan bilimsel çalışmaların devam ettiğini söyledi.



"Yüzyılın buluşu" olarak nitelendirilen mezarda 3 yıldır çalışma yürütüldüğünü anlatan Kızıl, daha önce defineciler tarafından tahrip edilen mezarda soygun sırasında kullanılan malzemelerin ziyaretçilere gösterileceğini kaydetti.



Soygunda kullanılan tüm parçaları muhafaza ettiklerini dile getiren Kızıl, bunların sergilenmesi amacıyla çalışma yapıldığını bildirdi.



3 YIL SÜREN SOYGUN 



Kızıl, 2010 yılında keşfedilen anıt mezarda yapılan incelemede, bölgenin şehrin tam merkezinde olmasına rağmen yaklaşık 3 yıl süren bir soygun yaşandığını vurgulayarak, definecilerin mezar içindeki altın varaklı resimler ve lahit boyalarına da zarar verdiklerini, soygun sırasında lahit ve mezar odasındaki resimlerin büyük ölçüde yok olduğunu ifade etti.



İki metre kalınlığındaki mermer duvarların parça parça delinerek blok halinde yerlerinden çıkarılıp geçiş yeri olarak kullanıldığını belirten Kızıl, "Bu, son derece zor ve zahmetli bir iş. Karotlar için kullanılan suyun mezar odasındaki lahit, üzerindeki resimler ve boyalara zarar vererek bu şekilde yok olduklarını düşünüyoruz. Mevcut haliyle bu eserlerin korunması amacıyla Türk, İtalyan ve Japon bilim insanlarından destek alıyoruz" diye konuştu. 



"İBRET OLSUN DİYE SERGİLEYECEĞİZ"



 Kültür ve Turizm Bakanlığınca alanın arkeopark ve müze alanı olarak kullanılmasına karar verilmesinin ardından bilim heyetinin soygunun anatomisinin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla kullanılan malzemeleri sergilemeyi planladıklarını bildiren Kızıl, şöyle devam etti:



"Soygunda kullanılan bu parçaların hepsini muhafaza ediyoruz. Bunların içinde silindirik karot çekirdekleri, İngiliz anahtarları, borular, elbiseler, içecek kapları var. Bir soygunun anatomisi olarak ibret olsun diye bunları sergileyeceğiz. Ziyaretçilere soygunun safahati hakkında ayrıntılı bilgi vereceğiz."



Hekatomnos Anıt Mezarı'nda gerçekleştirilen soyguna karıştıkları gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alınan 9 kişiden 4'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmış, bir süre cezaevinde kalan zanlılar, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin