KOSGEB deprem desteğine başvuru 30 bini geçti, 1000 esnafın ödeme talebi onaylandı

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, depremden etkilenen 11 ildeki işletmelere yönelik başlatılan 450 milyon dolarlık destek paketine 10 günde 30 binin üzerinde başvuru yapıldığını söyledi. İbrahimcioğlu, başvuru yapan 1000'in üzerinde işletmenin talebinin onaylandığını ve ödemelerin bir ay içerisinde yapılacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
KOSGEB deprem desteğine başvuru 30 bini geçti, 1000 esnafın ödeme talebi onaylandı

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, deprem bölgesindeki saha ziyaretlerine devam ediyor. Geçen hafta Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da KOBİ’lerle buluşarak 'Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi’ni tanıtan KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, bu hafta da Adana, Osmaniye, Kilis ve Gaziantep’te de sanayi ve ticaret odalarında projenin ayrıntılarını anlattı.

İŞLETMELERE HASAR ORANLARINA GÖRE 200-750 BİN LİRA ARASINDA DESTEK

İbrahimcioğlu destek kredisinden depremzede 11 ildeki hasar gören işletmelerin faydalanabileceğini söyledi. Şartları uyan işletmelere hasar oranlarına göre 200 ile 750 bin lira arasında destek sunulacağını söyleyen İbrahimcioğlu, "Projeden, depremin yıkıcı etkisinin en fazla görüldüğü Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Nurdağı ve İslahiye’de hasar gören veya en az yüzde 30 gelir kaybına uğrayan işletmeler Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa ve Gaziantep’te ise Nurdağı ve İslahiye ilçeleri hariç hasar gören işletmeler faydalanacak. Şartları uyan işletmeler, hasar durumuna, bulunduğu il ve işletme ölçeğine göre 200 ile 750 bin lira arasında destekten yararlanacak. KOSGEB desteği, 36 ay süreyle uygulanacak. İlk 24 ayında KOBİ’ler ödeme yapmayacak. Sonraki 12 ayda ödemeler 3 taksit olarak gerçekleşecek. Tamamen faizsiz olan program, teminat da istenmeyecek" diye konuştu.

'1000 İŞLETMENİN TALEBİ ONAYLANDI'

Projeden faydalanmak isteyen afetzede işletme sayısının 30 bin rakamının üzerine çıktığını ve projenin ilk 10 gününde 1000’in üzerinde işletmenin talebinin onaylandığını da dile getiren İbrahimcioğlu, "Daha 10 günü yeni tamamlamışken binin üzerinde işletmenin ödeme talebini onayladığımızı ifade etmek isterim. Başvurularını yapıp hak kazanan işletmelerimiz en geç bir ay içerisinde hesaplarında ödemeleri görecekler” dedi.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI HİMAYELERİNDE

İbrahimcioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta kabine sonrasında destek programının müjdesini verdiğini hatırlatarak “Bu destek paketi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız himayelerinde KOSGEB aracılığıyla Dünya Bankası iş birliğiyle gerçekleşmektedir. Dolayısıyla bunun hızlı bir şekilde ekonominin, ticaretin çarklarını döndüreceğine ve yapacağı kaldıraç etkisiyle çok daha fazla etkiye sahip olduğuna inanıyoruz.” dedi.

YENİ FONLAR GELEBİLİR

Programın devamı için de çalıştıklarını vurgulayan İbrahimcioğlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdaki diğer kurumlarımız ve kuruluşlarımızdaki arkadaşlarımızla birlikte bir iş birliği halinde çalıştığımızı ve Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın da bu konuya özellikle ilgilendiğini belirtmek isterim Bu destekler artabilir. Her an yeni fonlarda gelebilir, yeni müjdelere hazır olmanızı istiyorum.” diye konuştu.

YARAMIZA MERHEM OLUR

Kilis’teki toplantıya katılan Recep Gül, “En azından yaramıza bir merhem olur yani, ben alırsam işyerimi onarmayı düşünüyorum.” ifadelerini kullanırken Tevhide Sağıroğlu, desteğin işletmelere can suyu olacağını söyledi. Abdülakadir Özaslan, başvuru ve onay sürecinin çok kısa zamanda tamamlandığını kaydederek “24 saat dolmadan başvurundan sonra onay süreci bitmişti. Desteği, eski elemanımı almak için kullanacağım.” dedi.

BU KADAR HIZLI DÖNÜŞ BEKLEMİYORDUM

Mehmet Açıkgöz de desteğin ekonomik sıkıntılara ilaç gibi geldiğini söylerken Hüseyin Kopan, “Üç gün önce başvurdum bugün başvurum onaylandı üç günde kısa bir sürede onaylandı işimizi, işletmemizi eski haline getirmeye çalışacağız bu kadar hızlı şekilde dönüş beklemiyordum hızlı bir şekilde oldu.” diye konuştu.

MAŞRAPAYLA DÖKÜLEN İLK SU

Adana’da bir kadın kooperatifi bünyesinde üretim yapan ve KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu’nun toplantısına katılan Feride Yöner Mehmet, depremden olumsuz yönde etkilendiklerini anlatarak “KOSGEB’in bu desteği çok yararlı olacak. Eskiden küçük kuyulardan tulumbaya su çekerdik. Bir maşrapa su dökerdik. Daha çok su gelirdi. Bu destek de bir can suyu gibi bir tulumbadan su çıkarmak için maşrapayla dökülen ilk su gibi.” dedi.

 

 

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin