Koronavirüs salgınında korkutan gelişme. Omicron'un alt varyantı özellikleri belli oldu. BA.2 olarak adlandırılan Omicron varyantı daha bulaşıcı

Koronavirüs salgını her binlerce can almaya devam ediyor. Dünya genelinde koronavirüse karşı en etkili mücadele yönteminin aşı olduğu uzmanlar, bilim insanları tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Koronavirüsün varyantları da ortaya çıktı. Son olarak, Omicron varyantının bir alt varyantı ortaya çıktı. BA.2 olarak adlandırılan Omicron varyantının diğerlerinden biraz daha bulaşıcı olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Koronavirüs salgınında korkutan gelişme. Omicron'un alt varyantı özellikleri belli oldu. BA.2 olarak adlandırılan Omicron varyantı daha bulaşıcı

İlk olarak Güney Afrika'da görülen koronavirüsn Omicron varyantı, ilk çıktığı dönemde dünyada vaka sayılarını hızla arttırmıştı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Türkiye'de de vaka sayılarını katlayan varyantın, daha bulaşıcı olduğu belirtilen yeni bir alt varyantı ortaya çıktı.

İLK OLARAK FİLİPİNLER'DE ORTAYA ÇIKTI

Çeşitli alt varyanlardan biri olan BA.2'nin daha bulaşıcı olduğu bildirilirken; Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'ya göre, 25 Ocak itibarıyla küresel GISAID veri tabanına gönderilen örneklerin yaklaşık yüzde 99'unun bu alt varyant olduğu da belirtildi. Ayrıca BA.2 ilk olarak Filipinler'de tespit edildi.

OMİCRON'A GÖRE DAHA BULAŞICI

Danimarka'da SSI'ın 8500 hane ve 18 bin birey üzerinde yaptığı araştırmada BA.2'nin, BA.1'e kıyasla "önemli ölçüde" daha bulaşıcı olduğu sonucuna varıldı.

AŞILAR DAHA AZ ETKİLİ OLABİLİR

Çalışmada, aşıların BA.2 alt varyantına karşı daha az etkili olabileceğine dair bazı kanıtlar da elde edildi. Ancak yine de aşılıların bu varyanta yakalanma ve başkalarına bulaştırma riskinin aşısızlara kıyasla daha az olduğu aktarıldı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin