Koronavirüs geçirenler dikkat! Covid-19’un yeni belirtisi ortaya çıktı. BA.2.86 varyantına ilişkin flaş karar

Dünyanın en saygın tıp dergilerinden Lancet't yayınlanan bir araştırmada salgını atlatamayarak "Uzun Covid-19" sendromunu yaşayanlarda yeni bir belirti tespit edildiği belirtildi. DSÖ de Covid-19'un "BA.2.86" varyantının statüsünü, taşıdığı çok sayıdaki mutasyonu gerekçe göstererek "gözlem altındaki varyant" olarak güncelledi.

Google Haberlere Abone ol
Koronavirüs geçirenler dikkat! Covid-19’un yeni belirtisi ortaya çıktı. BA.2.86 varyantına ilişkin flaş karar

Dünya çapında milyonlarca insanın ölümüne sebep olan corona virüsü salgınından kurtulan ama bazı belirtileri iyileşmesine rağmen göstermeye devam eden insanlardaki “uzun Covid-19” sendromuyla ilgili dikkat çekici bir araştırma yapıldı.

Dünyanın önde gelen saygın hakemli tıp dergilerinden Lancet’te yayınlanan ve Leeds Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarının hazırladığı araştırmada, uzun Covid-19’un nefes darlığı, kas ağrısı, koku kaybı ve halsizlik gibi yaygın belirtilerinin yanı sıra yeni bir belirti daha görüldüğüne vurgu yapıldı.

Koronavirüs geçirenler dikkat! Covid-19’un yeni belirtisi ortaya çıktı. BA.2.86 varyantına ilişkin flaş karar

Bazı hastalarda hafıza kaybı, uykusuzluk, baş dönmesi, depresyon ve endişe gibi rahatsızlıkların da görüldüğü belirtildi. İngiltere’de yapılan araştırmada ise 33 yaşındaki bir İngiliz vatandaşının daha önce hiç görülmeyen bir belirti gösterdiği duyuruldu.

Corona virüsünden iyileştikten sonra adamın bacağında 6 ay boyunca morluklar ve yaralar oluştuğu ortaya çıktı. Hastayı inceleyen uzmanlar, bacağının her ayağa kalktığında daha da ağırlaştığını ve kaşınarak karıncalandığını da aktardı. Hastanın bacağındaki bu karıncalanma hissinin ise hasta uzandığı zamanlarda geçtiği de belirtildi.

Araştırmada yer alan doçent doktor Manoj Sivan, “Bu çok şaşırtıcı bir vaka. Çünkü corona virüsüne yakalanmadan önce hastada böyle bir belirti yoktu” dedi. Doktorlar, bu tür morluk ve karıncalanma hissinin başka hastalıklarla birlikte genelde ellerde, burunda ve kulaklarda görülebildiğine dikkat çekti.

DSÖ'EN YENİ KARAR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'un "BA.2.86" varyantının statüsünü, taşıdığı çok sayıdaki mutasyon nedeniyle "gözlem altındaki varyant" olarak güncelledi.

DSÖ'den yapılan açıklamada, "DSÖ, taşıdığı çok sayıda mutasyon nedeniyle bugün Kovid-19'un BA.2.86 varyantını 'gözlem altındaki varyant' olarak belirledi. Şimdiye kadar, birkaç ülkeden varyantın yalnızca birkaç örneği rapor edildi." ifadeleri yer aldı.

Bu varyantı ve yayılma boyutunu anlamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu ancak mutasyonların sayısının dikkat çekici olduğu kaydedilen açıklamada, "DSÖ, daha fazlasını öğrendikçe ülkeleri ve halkı güncelleyecek." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, DSÖ'nün şu anda 3 "izlenmesi gereken" ve 7 "gözlem altındaki" Kovid-19 varyantını takip ettiği de belirtildi.

DSÖ'nün şu anda 3 "izlenmesi gereken" ve 7 "gözlem altındaki" Covid-19 varyantını takip ettiği de belirtildi.

DSÖ, 9 Ağustos'ta Eris varyantına ilişkin bir rapor yayımlamıştı. Rapora göre, önceden "gözlem altındaki varyant" olan ve statüsü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirilen Eris'in yaygınlığında istikrarlı bir artış olduğu belirtilmiş, 7 Ağustos itibarıyla 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune paylaşılmıştı.

Mevcut kanıtlara dayanarak Eris'in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Kovid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirilmişti.

Eris'in, özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği de kaydedilmişti.

 

 

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin