Koronavirüs aşılarını oluyoruz ama içerisindekiler neler? İşte Sinovac'ın içerik detayı

Koronavirüs aşıları pandeminin dünya genelinde ciddi bir tehdit oluşturmasının ardından hızlı bir şekilde üretilerek piyasaya sürüldü. Üretimin ve aşılanmanın hızı dolayısıyla vatandaşlar da endişeli ve aşının içerik detayına olan merak gün geçtikçe artıyor. Peki Çin'in ürettiği Sinovac aşısının içerisinde neler var, oluşabilecek yan etkiler neler? İşte Sinovac'ın içerik detayı...

Google Haberlere Abone ol
Koronavirüs aşılarını oluyoruz ama içerisindekiler neler? İşte Sinovac'ın içerik detayı

Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak Çin aşısı şeklinde bilinen Sinovac, viral vektör tabanlı bir aşı türüdür. Viral vektör tabanlı aşılarda zayıflatılarak etkisiz hale getirilmiş, hastalık yapma yeteneği bulunmayan virüsler vücuda verilir ve vücudun bunlara karşı antikor üretmesi sağlanır. Bu teknikle geliştirilen diğer Covid-19 aşıları arasında Astrazeneca, Sputnik V ve Sinopharm yer alır. Sinovac aşısı içeriği çeşitli bileşenlerden oluşur ve bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Koronavirüs aşılarını oluyoruz ama içerisindekiler neler? İşte Sinovac'ın içerik detayı

Antijen: Viral vektör tabanlı bir aşı olan Sinovac aşısında aktif bileşen olarak etkisiz hale getirilmiş Covid-19 virüsleri yer alır. Bu virüsler hastalık yapma yeteneğini kaybetmiş olduğundan vücut açısından enfeksiyon riski oluşturmaz. Fakat antijen olarak algılanması nedeniyle vücut tarafından antikor üretimi gerçekleştirilir ve bu sayede bağışıklık gelişir.
Alüminyum hidroksit: Adjuvan (yardımcı) madde olarak aşıların içerisinde çok uzun yıllardır kullanılan alüminyum hidroksit, aşı içeriğindeki virüslere karşı vücudun verdiği yanıtın artırılmasını sağlar.
Sodyum klorür: Tuz olarak da adlandırabileceğimiz sodyum klorür, aşının yoğunluğunu vücut sıvılarına uygun şekilde ayarlayarak en iyi şekilde yayılmasını sağlar.
Sodyum hidroksit: Aşı içeriğinin uzun süre saklanabilmesi için gerekli pH dengesinin ayarlanmasını sağlar.
Monosodyum ve disodyum hidrojen sülfat: Aşının antijenik özelliğini kaybetmemesi için kullanılan maddelerdir.
Su: Aşı içeriğindeki maddeler su içerisinde çözülerek vücuda enjekte edilir.


Sinovac aşısının yapılan faz 1 ve faz 2 çalışmalarında herhangi bir ciddi yan etki saptanmamıştır. Bununla birlikte hafif ve orta şiddetli bazı yan etkilerin görülmesi olasıdır. Herkeste görülmemekle birlikte bazı kişilerde gelişebilecek aşı sonrası Sinovac yan etkileri arasında şunlar yer alır: Ateş, aşının yapıldığı kolda ağrı, kızarıklık, şişlik gibi sorunlar, yorgunluk, baş ve vücut ağrıları, titreme, ishal. 


Bu yan etkiler hemen tüm aşı türlerinde görülebilecek, genellikle birkaç günden daha kısa süren ve hafif-orta şiddetli sorunlardır. Yine de herhangi bir ani reaksiyon gelişme olasılığına karşı aşı yapılan kişilerin 15-30 dakika gibi bir süre boyunca bulunduğu sağlık kuruluşundan ayrılmaması gerekir.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin