Koronavirüs 6. dalga mı yaşanıyor! Türkiye'de son 1 haftada 57 bin yeni vaka çıktı: Yeni bir vaka patlamasıyla karşı karşıyayız

Aralarında İngiltere, Fransa, Portekiz ve Çin'in de bulunduğu birçok ülkede koronavirüs vaka sayılarında büyük artışlar yaşanıyor. Fransa toplu taşımada, İsrail de kapalı alanlarda maske takılması konusunda öneride bulundu. Türkiye'de 1 haftada 57 bin yeni vaka tespit edildi, 4. ve 5. doz aşı randevuları açıldı ancak 3. doz aşı olanların sayısı aylardır aynı. Prof. Tufan Tükek "Yeni bir Kovid-19 dalgasıyla karşı karşıyayız" uyarısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Koronavirüs 6. dalga mı yaşanıyor! Türkiye'de son 1 haftada 57 bin yeni vaka çıktı: Yeni bir vaka patlamasıyla karşı karşıyayız

Dünyada yaşamı kabusa çeviren koronavirüs pandemisi bitmek bilmiyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke maske zorunluluğunu kaldırdı ancak vaka sayılarında büyük artış görülüyor.

ABD, İngiltere, Fransa, Portekiz, İsrail, Hindistan ve Çin’in de aralarında bulunduğu birçok ülkede Kovid-19 vaka sayıları arttı. Fransa, toplu taşımada, İsrail’de kapalı alanlarda maske takılmasını önerdi. Koronavirüsün Omicron varyantı ve alt varyantlarının etkisiyle vaka sayısının tırmandığı belirtiliyor.

TÜRKİYE'DE HAFTALIK VAKA 57 BİN

Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre Sağlık Bakanlığı’nın önceki gün paylaştığı Kovid-19 vaka tablosuna göre, önceki hafta 26 bin 635 olan koronavirüs vaka sayısı son 1 haftada 57 bin 113’e çıktı. Vefat sayısı ise 17’den 25’e yükseldi. uzmanlar, vaka sayısının tespit edilenin çok üzerinde olduğunu ve salgında 6’ncı dalganın kapıda olduğunu söyledi. Yine uzmanlar toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske takılmamasının bu artışı tetiklediği vurgulanırken, 4. hatta 5. doz aşı sırası randevularının açılmış olmasına karşın, 3. doz aşı olanların sayısının aylardır 27 milyonun üzerine çıkamadığına da dikkat çekti.

PROF. TÜKEK: MASKE OLMAZSA OLMAZ

Gazeteye konuşan İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek “Ne yazık ki yeni bir Kovid-19 dalgasıyla karşı karşıyayız. Sadece Çapa’da her gün 100 kişiye Kovid-19 tanısı konuluyor. Bizim tahminimiz ülke genelindeki günlük vaka sayısının 10 binin üzerine çıktığı yönünde. Yatan hasta sayımızda bir miktar artış söz konusu. Kronik hastalar enfekte olunca mecbur yatarak tedaviye alınıyor. Korunmamız gerekiyor. Maskeyi zorunluluktan değil, gerekli olduğundan takıyoruz. Birçok vatandaşımız hastaneye bile maske takmadan geliyor. Artış eğrisi hepimizi endişelendiriyor. Yatan hasta sayısında bir ay içinde ciddi artışlar görebiliriz. Çapa’da test pozitiflik oranımız yüzde 25’e ulaştı. Kovid-19’e karşı kapalı alanda maske olmazsa olmaz” dedi.

PROF. ERTUĞRUL: YENİ BİR VAKA PATLAMASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da yeni bir vaka patlaması ile karşı karşıya olduklarını belirtirken, sadece toplu taşıma araçları değil, kalabalık kapalı ortamlarda da virüsün tehdidine değindi: “Vatandaşlar, pandemi koşullarını tamamıyla bırakmış durumda. Ciddi olarak tedbir almalıyız. Altıncı dalganın başlıca nedenlerinden biri de sağlık otoritesinin verdiği mesajlar. Halkta yanlış bir algı oluşturuldu. Bizler haftalar öncesinden uyarılarımızı yapmıştık. Meslektaşlarımızla konuştuğumuzda test pozitiflik oranının yüzde 30’lara dayandığı belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı’nın yeni tedbirleri hayata geçirmesi gerekiyor.”

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin