Köprü ve otoyol zamları derhal geri çekilmeli. Tüketiciyi Koruma Derneği açıklama yaptı: 2023'te köprü ve otoyollara zam yapılmayacak açıklaması yalan oldu

Tüketiciyi Koruma Derneği köprü ve otoyollara yapılan yüzde 70'ten fazla zam sonrası bir basın açıklaması yaptı. "Bütçeye ve vatandaşa ek yük getirecek olan aşırı zam geri çekilmeli" ifadelerinin bulunduğu açıklamada, "Geçmediğimiz tünel, otoyol ve köprülerin parasını ödemek istemiyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol
Köprü ve otoyol zamları derhal geri çekilmeli. Tüketiciyi Koruma Derneği açıklama yaptı: 2023'te köprü ve otoyollara zam yapılmayacak açıklaması yalan oldu

Köprü ve otoyollara yapılan yüksek zammın ardından Tüketiciyi Koruma Derneği tarafından bir basın açıklaması yapıldı. TükoDer Başkanı Aziz Koçal imzalı basın açıklamasında ulaşımın kamusal bir hak olduğu vurgulanarak, "Bütçeye ve vatandaşa ek yük getirecek olan aşırı zam geri çekilmeli" ifadeleri kullanıldı.

Basın açıklamasının önemli noktaları şöyle:

"Cumhurbaşkanı tarafından 2023 Ocak ayında “Milletten aldığımızı yine milletin emrine sunma ilkesiyle 2023’te otoyol ve köprü ücretlerini arttırmama kararını sizlerle paylaşıyoruz. Hayırlı olsun” açıklamasında bulunulmuştu. Biz tüketiciler bir süre sonra bu açıklamanın tersi uygulama olacağını biliyorduk. O nedenle bizleri şaşırtmadı.  Gelenek bozulmamış, Perşembenin gelişi Çarşambadan belli olmuştu!!!

ULAŞIM HAKKI ENGELLENİYOR

Yüzde 50 ile yüzde 80 arası uygulanan zamlar ulaşım hakkımızı engelleyecektir. Özelleştirilmeyen 15 Temmuz Șehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerine (birinci ve ikinci köprüler) yapılan yüzde 80’lik zam şaşırtıcıdır. Kamu kurumunun da özel sektör ile rant yarışına girdiğini görüyoruz. 85,5 milyon tüketici adına soruyoruz: Köprü ve otoyollarda verilen hangi hizmetlerin girdilerine fahiş artış gelmiştir de yüksek oranda zam yaptınız?"

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yapılan %80’lere varan zam sadece araçları olanları ilgilendirmiyor, köprülere, tünellere verilen dolar endeksli geçiş garantileri nedeniyle tüm vatandaşlarımızı ilgilendirmektedir. 

Yapılan zam, otoyol ve köprüleri kullanmak zorunda kalan sebze, meyveden, içtiğimiz suya, tekstilden dayanıklı tüketim mallarına kadar tüm ürünlerin taşımacılığına kadar yansıyacaktır. Dolaylı olarak da  temel ihtiyaç maddelerinin fiyatı yükselecektir.

GEÇİŞ GARANTİLERİ KALKMALI

Ulaşım sağlanması için gerekli alt yapı olan yol, köprü ve tünel gibi hizmetler bir kamu hizmeti olarak verilmelidir, özelleştirme veya yap-işlet- devret modelinden vazgeçilmeli, mevcut sözleşmelerden geçiş garantileri kaldırılarak  Türk Lirasına çevrilmeli, ulaşım hizmeti ücretsiz sağlanmalıdır.

Anayasamızın 172. maddesi; “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü gereği, devlet güçlü olan şirketlere karşı güçsüz olan tüketicileri korumalı ve yapılan zamları derhal geri çekmelidir.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin