KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan tv100'e özel açıklama: Kesinlikle geri adım atmayacağız, BM'nin hakkı yok

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne ulaşımı kolaylaştırmak için Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni hazırladı. Ancak Proje Birleşmiş Milletler Barış Gücü engeline takıldı, olaylar çıktı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tv100'de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tatar, "Kesinlikle geri adım atmayacağız. BM'nin yetkisini aşarak bizi durdurmaya hakkı yok." dedi.

Google Haberlere Abone ol
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan tv100'e özel açıklama: Kesinlikle geri adım atmayacağız, BM'nin hakkı yok

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle (KKTC) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni birbirinden ayıran Birleşmiş Milletler kontrolündeki Yeşil Hat'ta bulunan Pile köyüne KKTC'nin yol yapma çalışmalarına başlaması, adadaki gerilimi tırmandırdı. Cuma günü çalışmaların başlamasından bu yana KKTC, Birleşmiş Milletler (BM) ve GKRY karşılıklı açıklamalarda bulunuyo

Cuma günü BM Barış Gücü, yol çalışmasına müdahale edince KKTC ile BM karşı karşıya geldi, arbede yaşandı. Paylaşılan görüntülerde yol çalışmasında kullanılan bir buldozerin BM Barış Gücü aracını kaldırdığı görüldü.

Son gelişmeleri KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tataroğlu tv100'ün gündem belirleyen programlarından Başak Şengül ile Doğru Yorum'da değerlendirdi. Tatar, "Kesinlikle geri adım atmayacağız. BM'nin yetkisini aşarak bizi durdurmaya hakkı yok." ifadelerini kullandı.

Tatar, "Yetkilerini aşarak geçen gün ki arbede yaşandı, çünkü oraya gelip bizi durdurmaya yetkileri yok. Barış Gücü Misyonu bambaşka belki burada arabuluculuk yapmak, sükûneti korumak, iyi niyet misyonu çerçevesinde barışı sağlamak ama bizim kendi bölgemizde bizim yapacağımız bir çalışmaya müdahale etmeleri asla öyle bir yetkileri yoktu bunu yaptılar ve biz de gereğini yaptık. Oradaki görüntüler hoş değildi ancak bizi buna zorladılar." dedi.

 Tatar şunları söyledi:

"BM'NİN İYİ NİYETİNİ ORTAYA KOYMASI GEREKİR"

Biz her şeyi kuralına göre yapıyoruz bir devlet olarak. KKTC’de her türlü kurum ve kuruluş var. Uluslararası neyse gerekliliği yaparak ilerledik çünkü burada böyle bir mutabakata ihtiyaç var, çünkü bu 11 kilometrelik yolun bize göre 10 kilometresi bizim sınırlarımız içerisinde son 1 km ara bölge dedikleri yerden geçiyor, dolayısıyla o 1 kilometrede BM’nin onayı gerekecektir. Ama biz şu anda 10 kilometrelik yolu tamamlayıp ondan sonra istişare ederek o meselenin de çözüleceğine inanmak istiyoruz çünkü BM’nin bu konuda iyi niyetini ortaya koyması lazım.

 Bu yapılan bir egemenlik çatışmasıdır ve bizim egemenliğimizi kabul etme konusunda tereddütleridir ama er veya geç bunu kabul edeceklerdir bunun başka çaresi yoktur.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin