Kızlı-erkekli tartışması New York Times'ta: Erdoğan fırtına yarattı

Gazete, Başbakan Erdoğan'ın kız-erkek evleri ifadeleriyle bir 'fırtına' yarattığını savundu.

Google Haberlere Abone ol
Kızlı-erkekli tartışması New York Times'ta: Erdoğan fırtına yarattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kız-erkek evleri ile ilgili açıklamalarının yurt dışındaki yankıları sürüyor. New York Times gazetesi, Erdoğan'ın iktidarı döneminde "özel hayata" müdahale gibi görünen hareketlerinden dolayı "halkın geniş kısımlarını uzaklaştırdığını" öne sürerken Başbakanın kız erkek evleri ile ilgili açıklamalarının "fırtına" yarattığını savundu.

 

New York Times, Başbakan Erdoğan'ın belli bir aradan sonra yeniden tartışma yarattığını belirttiği haberinde Erdoğan'ın daha önce kadınlara kaç çocuk olması gerektiğini söylediğini, kürtaj ve zinayı yasaklamayı çalıştığını savunurken "Bir zamanlar Erdoğan'ın demokratik reformları desteklemiş olan birçok Türk'ün de Erdoğan'ın bu tür yaklaşımlarını artan bir otoriter tarzının kanıtı olarak gördüklerini", bunun da Gezi gösterilerine katkıda bulunduğunu yazdı. 



GEZİ GÖSTERİLERİ "ERDOĞAN'IN LİDERLİĞİ İÇİN EN CİDDİ KRİZ"



Gezi gösterileri için Erdoğan'ın liderliği ve partisi için "en ciddi kriz" olarak niteleyen gazete, kız erkek evleri tartışmasına dikkat çekerek "Kargaşadan sonra aylarda ayrıştırıcı söylemini ılımlaştırmış olan" Erdoğan'ın şimdi ise kız-erkek evlerine ilişkin açıklamalarıyla "bir protesto fırtınasını tetiklediğini" öne sürdü. Gazete şu savları dile getirdi:

"Erdoğan bir defa daha ifadeleriyle Türkiye'nin kültür savaşlarını ön plana iterek laikler ile dindarlar arasındaki derin bölünmelerine vurgu yaptı."



"ERDOĞAN, SEÇİM ÖNCESİ MUHAFAZAKAR DESTEKÇİLERİNİ HAREKETE GEÇİREBİLİR"



NYT, Türkiye'deki tartışmaları da aktardığı haberinde "Erdoğan, bir kültürel tartışma daha başlatarak yaz protestoları sürükleyen duyguları yeniden canlandırma riskine giriyor. Ancak, Türk toplumunun çok bölünmüş olduğu dikkate alınırsa Erdoğan, seçimler öncesi muhafazakar destekçilerini hareket geçirebilir" değerlendirmesinde de bulundu.



"PROTESTOLAR AKP İÇİNDE TARTIŞMA YARATTI"



Haberde, Gezi gösterilerine ilişkin Türkiye'nin yurt dışındaki imajının "lekelenmiş" olmasına rağmen Erdoğan'ın yurt içinde protestolardan "her zamanki kadar güçlü" çıktığı, dini muhafazakar tabanının kendisine bağlı olmayı sürdürdüğü belirtildikten sonra "Ancak protestolar, AKP'nin üst düzeydeki kadroları arasında partinin yönü ve Türk demokrasisinin geleceği konularında bir tartışmayı tetikledi" iddiasına da yer verildi. Gazete şunları da yazdı:



İKTİDAR PARTİSİNDE "ÇATLAK VAR" İDDİASI



"Parti yetkilileri, Batılı diplomatlar ve hükümetle yakın bağları olan uzmanlar ile son dönemde yapılan mülakatlar, parti içinde keskin ayrışmalara işaret ediyor. Erdoğan'ı koşulsuz destekleyenler ile ılımlı olup, daha uzlaşıcı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün çizgisinde bulunan ve protestocuların dile getirilen kaygıların bazılarını paylaşanlar arasında net bir çatlak var."



Bu kaygıların, Başbakan Erdoğan'ın kız-erkek evlerine ilişkin sözleri nedeniyle daha da vurgulanmış olduğunu savunan gazete, Gezi protestolarının bir sonucu olarak da Başbakan Erdoğan'ın istediği gibi, cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişletme yönündeki bir çabanın "şimdilik mümkün görünmediğini" öne sürdü. 



Buna karşın yetkiler genişletilmezse de Erdoğan'ın muhtemelen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını kaydeden gazete, kız-erkek evleri gibi tartışmalarla "seçmenleri kuptuplaştırmanın Erdoğan'ın daha önce yoğun biçimde başvurduğu bir seçim stratejisi olduğunu da iddia etti. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin