Kızılay'dan o iddialara yanıt

Kızılay, Başkent Gaz tarafından yapılan 8 milyon dolar bağışın Ensar Vakfı'na aktarıldığı iddialarına yanıt verdi. Kızılay yönetimi, söz konusu olayın Başkent Gaz'ın isteği doğrultusunda gerçekleştiğini kaydetti.

Google Haberlere Abone ol
Kızılay'dan o iddialara yanıt

gazzetta9.com'da Celal Eren Çelik imzasıyla yayınlanan haberde Başkent Gaz tarafından yapılan 8 milyon dolarlık bağışın, Kızılay aracılığıyla Ensar Vakfı'na aktarıldığı iddia edilmişti.

Söz konusu haberde, bağışın 75 bin dolarının Kızılay tarafından, kalan 7 milyon 925 dolarının ise Kızılay ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol ile yurt inşaatında kullanılması istendiği belirtiliyor.

Kızılay'dan açıklama

Kızılay, bugün medyada yer alan haberlerin ardından yapılan bağış ve işlem hakkında bir açıklama yaptı. Söz konuşu şirketin (Başkent Gaz) bağışı eğitim hizmetlerine destek olması şartı ile yaptığını belirten Kızılay şu ifadeleri kullandı:

Kamuoyunun Dikkatine;

Kızılay, 1868 yılında gönüllüler tarafından kurulmuş ve 151 yıldır gönüllülerin ve hayırseverlerin desteği ile insani yardım çalışmaları yapan bir "iyilik" orgutüdür. Kızılay, Kamu bütçesinden pay almamakta, insani yardım çalışmalarını tamamen bağışlarla finanse etmektedir.

Hayırsever vatandaşlarımız ve duyarlı şirketlerimiz, kızılaya doğrudan bağış yapıp herhangi bir şart öne sürmedikleri gibi, bazı bağışlarını da bazı faaliyetlerde kullanılma şartı ile yapmaktadırlar. Kızılayın resmi internet sayfasına girildiğinde onlarca şartlı bağış hesabı olduğu görülecektir. Kimi firmalar bağışlarıyla sadece tekerlekli sandalye alınmasını, kimi firmalar da su kuyuları açılmasını istemektedir. Söz konusu haberde adıgeçen hayırsever firma da, Kızılaya bağışta bulunmuş ve şart olarak eğitim hizmetlerine destek vermek amacıyla öğrenci yurdu yapılmak üzere habere konu olan vakfa aktarılmasını istemiştir. Kızılay da bu şartı, bağışçının istekleri doğrultusunda yerine getirmiştir.

Sizlerin ve kamuoyunun bilgisine sunulur.

Türk Kızılay
Bağış Yönetimi Direktörlüğü

Vergi tartışması

Haberin bir diğer boyutu da Kızılay üzerinden yapılan bağış işleminin vergi muafiyetine girmesi. Son yapılan düzenlemelerin ardından Kızılay'a yapılan tüm bağışlar vergiden düşülebiliyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin