Kitaba da zam: Kağıt krizi kitapseverleri vurdu! Kitap fiyatlarına zam geliyor. Kağıt maliyetleri uçtu kitaplar zamlandı

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü Cemran Öder yaptığı açıklamalarda maliyetlerin çok yükselmesinin kitap fiyatlarının artmasında büyük rol oynadığını söyledi. Yakında kitaplara en az yüzde 20 zam geleceğinin haberini verdi.

Google Haberlere Abone ol
Kitaba da zam: Kağıt krizi kitapseverleri vurdu! Kitap fiyatlarına zam geliyor. Kağıt maliyetleri uçtu kitaplar zamlandı

Yayıncılar, bir kitabın oluşturulması için gerekli bütün kalemlere (kağıt, baskı, kırtasiye, telif maliyetleri) gelen zamlardan dolayı kitap fiyatlarına da zam geleceğini ifade etti.

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü Cemran Öder yaptığı açıklamalarda, seneye kötü koşullarda başladıklarını ve çok uzun süredir de krizle mücadele ettiklerini söyledi. Öder'e göre; var olan şartlar karşısında zamlar kaçınılmaz.

Yüksek döviz kuru ve enflasyon nedeniyle pek çok üründe fiyatlar arttı. Farklı gider kalemleri olan yayıncılarda da durum farklı değil.

MALİYETLER UÇUŞA GEÇTİ
400 sayfalık bir kitaptan 2 bin 200 adet basmanın maliyeti 11 ay önce 9 bin 500 lira civarındayken, bu rakam bugünlerde 26 bin liraya kadar yükseldi.

Cumhuriyet haberine göre Öder, ''Tüm dünyada 2020'nin başından beri kağıt krizi var. Türkiye'deki yayıncılar döviz kurlarıyla mücadele ediyor. Tek başına kağıtta yüzde 120 maliyet söz konusu. Baskı, tutkal, kağıt girdisi de olunca yüzde 240'ların üzerinde artış var'' açıklamasında bulundu.

Yayınevlerini sadece artan maliyetler değil düşen kitap satışları da olumsuz etkiliyor. Öder, ''Nisandan bu yana kitap satışlarında yüzde 30-40'lara yakın düşüş var'' dedi ve kitap üretiminde de düşüşün olduğuna dikkat çekti.

Etiketler kitap
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin