'Kırmızı fular sosyalizmin simgesi' deyip tutukladılar!

Gezi Parkı tutuklamalarında, “Kırmızı fular suç unsuru” olarak sayıldı.

Google Haberlere Abone ol
'Kırmızı fular sosyalizmin simgesi' deyip tutukladılar!

Antalya'da Gezi Parkı ve sonrasında yaşanan olaylara katılan Ali K., Leyla N., Anıl Bartu E., Murat S., Mustafa Cihan Y. ve Ayşe Deniz K., 2- 3 Ekim günlerinde gözaltına alındı. 1 Haziran gecesi Çallı'daki gösteriler, 9 Eylül'de Ahmet Atakan'ın ölümüne ilişkin protesto,12 Eylül'de 12 Eylül darbesinin protestosu ve ODTÜ olaylarına yönelik protesto gösterilerinde yer alan 6 gençten Murat S., Mustafa Cihan Y. ve Ayşe Deniz K. tutuklanarak Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Diğer 3 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.



Tutuklanan 3 kişi arasında yer alan, HES karşıtı eylemlerle de dikkati çeken 20 yaşındaki Ayşe Deniz K. hakkındaki suçlamalar arasında, "kırmızı renkli fularının sosyalizmin simgesi" olduğu, "elinde taş ve sapanla güvenlik güçlerine saldırdığı", "TOMA şoförüne saldırdığı", "yolu trafiğe kapattığı", "yüzünü kapatarak eylemcilerin önünde güvenlik güçleriyle çatıştığı" gibi iddialar bulunuyor. 



Polisteki fular sorusu



Ayşe Deniz K. ve diğer şüphelilere, Antalya Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen sorguda, "Sosyalizmi simgeleyen kırmızı renkli fular ile yüzünüz açık ve kapalı şekilde eylemlerde MLKP örgütünün açık alan yapılanmaları olan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Liseli Öğrenci Birliği (LÖB) , Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Sosyalist Gençlik Derneği (SGD) ile Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) içerisinde faaliyet yürüten şahıslar ile birlikte hareket ettiğiniz" diye soru yöneltildi. 



"Kırmızı fular örgüt simgesi"



Tutuklulardan Ayşe Deniz K.'nin avukatı Bilal Doğan, müvekkilinin eylemlere katıldığına ilişkin fotoğraflar bulunduğunu, ancak bunların kendiliğinden eylemler olduğunu belirtti. Avukat Bilal Doğan, "Bu eylemlerde kırmızı fular taktı diye, sadece bu bir örgüt sembolü olarak görülüp, tutuklama gerekçesi bile yapılabiliyor. Yani artık bu korku imparatorluğu bize göre korkunç boyutta" dedi.



Müvekkiline ilişkin tutuklama kararının hukuki değil, siyasi olarak alındığını belirten Doğan, "Baktığınızda, bu eylemlere katılmaktan kamu malına zarar vermeye kadar, bunlar tutuklanmayı gerektirecek suçlar değil. Kontrolle salıverilmeliydi. Bu durum, gencecik insanların eğitimlerine de engel teşkil ediyor" diye konuştu.



Avukat Bilal Doğan, Terörle Şube Müdürlüğü'nce hazırlanan sorgu tutanağı kapsamında, savcılık tarafından mahkemeye sevk edilen Ayşe Deniz K. ve diğer şüphelilere aynı soruların mahkemede de yöneltildiğini söyledi. 



Daha önce 2 tutuklama



Tutuklanan 3 kişi hakkında, Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP), Halk Cephesi, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu gibi örgütlere "üye veya üye olmamakla birlikte örgüt adına yapılan eylemlere katılım", "görevi yaptırmamak için direnme", "sosyal paylaşım sitelerinden eylem çağrısı", "eylemin yer ve zamanının bildirimi", "barikat kurma ve polise taş atma" gibi suçlamalar yer alıyor. Aynı olaylarla ilgili daha önce ise Ecri A. ile Umut B. mahkeme tarafından tutuklanmıştı.  DHA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin